Palace Hotel Panama*****

/ 2007.07.12., csütörtök 06:55 /

Hatmilliárd forintot veszített Budapest VI. kerülete a "Balettpalota" 1997-es eladásán - derült ki a minap, amikor újra tulajdonost váltott a luxusszállónak kiszemelt épület.Noha a Globes nevű üzleti világportál már egy hónapja megírta, hogy az izraeli Elbit Medical Imaging fejlesztőcég eladta az Andrássy 25. Ingatlanhasznosító Kft.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészét, a hazai sajtóban eddig visszhang nélkül maradt az esemény - pedig a tranzakció a gyakorlatban a volt Balettintézet továbbszármaztatását jelenti. Azt a tényt pedig, hogy ezzel egy időben a Vörös-tenger környéki szállodaláncot üzemeltető Red Sea Hotels is megvált a magyar kft. másik felétől, még az izraeli (online) magazinok sem igen emlegetik. A tulajdonoscsere körülményeit és a vevő kilétét viszont egyenesen titkolják az eladók, amit Vadas Vera, az Elbit közép-európai érdekeltségeként ismert Plaza Centers kommunikációs igazgatója azzal magyaráz lapunknak, hogy az illetékesek jelenleg "privát szabadságukat" töltik. A Heti Válasz ugyanakkor más forrásból megtudta: az Elbit-Red Sea páros a portugál gyökerű Aquapura Hotels csoportnak értékesítette az Andrássy 25.-öt, vagyis a palota - a tervek szerint - hamarosan luxusszállókülsőt és -belsőt kaphat.

A leglényegesebb tényező azonban alighanem a közel 30 millió eurós, azaz 7,5 milliárd forintos vételár: ezzel ugyanis maga a piac igazolta, hogy Terézváros önkormányzata 1997-ben - enyhén szólva - eltékozolta a kerület egyik ékességét. Merthogy a helyhatóság akkor potom 220 milliót(!) kért az Operaház "szembeszomszédjáért". Ha tehát az összes későbbi mellékkörülményt (inflációt, ármódosítást, kilakoltatási költségeket) figyelembe vesszük, ma csakis azon folyhat a vita, hogy mekkora a vagyonvesztés mértéke: harmincnégyszeres, tizenhétszeres vagy "mindössze" hatszoros.

Hogy az előző mondat elnyerje értelmét, érdemes felidézni a Drechslerpalotaként is emlegetett épület közelmúltját. A szocialista-szabad demokrata irányítású VI. kerület még 1996-ban megállapodást kötött néhány kiemelt ingatlan hasznosítására, befektetők felkutatására a magántulajdonú Trivest Kft.-vel. A pályáztatás nélkül kiszemelt (értsd: csókos) közvetítőcég hamarosan szállított is egy 554 millió forintos értékbecslést a Balettintézetről, ami - miként Lászay János ellenzéki képviselő akkoriban felrótta - "mindössze egymondatosra sikeredett". Aztán megszületett az inkriminált képviselő-testületi határozat, amely szerint az önkormányzat - figyelemmel a bérlők majdani kiköltöztetésének költségeire - 554 helyett 220 millió forintért biztosít vételi jogot a Trivest által létrehozandó Andrássy 25. Kft.-nek. Vagyis a főváros egyik legpatinásabb épülete 20 ezer forintos négyzetméteráron, azaz külvárosi bádogbódénak "álcázva" került ki a kerület vagyonnyilvántartásából. Mi több, a határozat azt is rögzítette, hogy "a vételi jog gyakorlására nyitva álló idő 24 hónap", vagyis a vevő két év fizetési haladékot is kapott a palotája mellé.

Egy hónappal az önkormányzat 220 milliós határozata után a Trivest persze továbbpasszolta az Andrássy 25. Kft.-t a fent említett izraeli cégkettősnek, pontosabban: a két társaság hollandiai bejegyzésű alvállalatának (hogy mennyiért, természetesen üzleti titok). Ugyan 1999-ben az immár fideszes vezetésű helyhatóság "kitárgyalt" még 220 milliót az új tulajdonosokból, ám a kerület a legjóindulatúbb számítás szerint is csak 440 milliót nyert a Drechsler-palota eladásán - igaz, közben megspórolta a bérlők, köztük a Magyar Táncművészeti Főiskola kitelepítésének költségét. Az egyenleg azonban így is siralmas: ha a portugálok által fizetett 7,5 milliárd forintos piaci árat megfelelő értékmérőnek tekintjük, Terézváros legalább hatmilliárd forintot bukott a Balettintézet "hasznosításán". S hogy ki nyert az ingatlanbulin? Az Elbit-Red Sea páros mellett az önkormányzat kegyeltjeként bemutatott közvetítőcég, a Trivest.

"Az üzleti eredményeim jelentették az anyagi alapot ahhoz, hogy a New Orleanst (zenés mulató a VI. kerületi Lovag utcában - A szerk.) társaimmal közösen ne csak elgondoljam, hanem meg is valósítsam" - nyilatkozta 2001-ben a Budántúl online magazinnak Márton István, a Trivest korabeli ügyvezetője. A máig az ingatlanbizniszben utazó ügyvéd és a kerületi szocialisták intézményesült összefonódását igazolja, hogy 2004-ben az - újra baloldali fennhatóság alá került - önkormányzat éppen a New Orleans táncterén rendezte meg az első terézvárosi bált.

S hogy a tények mellé további arcok (felelősök) is kerüljenek, íme a Drechsler-projekt lebonyolítói: a "balettpalota" eladását célzó 220 milliós határozat előterjesztője Kékesi Tibor, a vagyongazdálkodási bizottság egykori elnöke, Terézváros jelenlegi országgyűlési képviselője volt, aki - mint önéletrajzában hangsúlyozza - maga is bejegyzett ingatlanforgalmazó és értékbecslő. A tíz évvel ezelőtt született határozat végrehajtásáért Borsány György polgármester felelt - ő manapság Csepelen teljesít önkormányzati képviselői szolgálatot. S nem mellékesen: a két nagyság pénz- és ingatlanügyi szakértője az a Fürst György volt, aki később Terézváros gazdasági alpolgármestereként vétette észre magát, újabban pedig a fővárosi Centrum Parkoló Kft. "jó" hírnevét védi - a társaság ügyvezetőjeként.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.