valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

PALOTABIZNISZ

/ 2006.05.11., csütörtök 17:30 /

Kétes ingatlanügyek, eldurvult viták, perek - botrányokban gazdag önkormányzati ciklust zár a VI. kerület. Verók István polgármester és csapata példátlan vakmerőséggel árusította ki a városrész vagyonát."Önmérsékletre s valamiféle puritánságra, szerénységre van szükség. Valódi - s nem csak szózuhatagok, frázisok szintjén működő - demokráciának kell megvalósulnia. A döntések előkészítése során figyelembe kell venni az érintettek véleményét. Ez persze időigényes, aki azonban erre sajnálja az időt, nem való egyetlen választott testület élére sem." Így fogalmazta meg 2002-ben politikai hitvallását Verók István, a VI. kerület szocialista polgármesterjelöltje. A fenti mondatok az elmúlt négy év távlatából már-már komikusnak tűnnek - a helyi szocialisták kormányzásáról a kerület ügyeit figyelemmel kísérőknek ugyanis legkevésbé sem az önmérséklet jut az eszükbe.

Terézvárosban négy éve fideszes kormányzás után kerültek vissza a hatalomba az 1998-ban távozó szocialisták. A kerület az elmúlt évtizedben hű tükre volt az országos erőviszonyoknak: mindig az a politikai oldal birtokolta, amely az ország kormányzását kezében tartotta.

A CSŐD SZÉLÉN

Terézváros valóban nem volt könnyű helyzetben 2002 táján, mivel a súlyos hitelek miatt csőd fenyegette az önkormányzatot. Az anyagi konszolidáció mellett a szocialista-szabad demokrata koalíció mindent megígért, amit egy lepusztult belvárosi kerületnek ígérni lehetett: lakóház-felújításokat, parkosítást, tiszta utcákat és nagyobb közbiztonságot.

Az új polgármester Verók István lett, aki a rendszerváltozás óta vagyongazdálkodási szakértőként dolgozott. Az 1994-98-as szocialista ciklus idején a legértékesebb önkormányzati ingatlanok értékesítésével foglalkozó Terézvárosi Kft. ügyvezető igazgatója volt. Az 1998-as jobboldali győzelem után az új vezetés első dolga volt a cég felszámolása, Verók azonban a szomszédos, szocialista vezetésű VII. kerületben az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. vezérigazgató-helyettese lett.

Verók korábbi karrierje előrevetítette, hogy polgármesterként a kerület vagyonának értékesítését fogja prioritásnak tekinteni. "Eddigi életemben szinte mindig úgy lettem vezető, hogy mások által tönkretett gazdasági társaságokat kényszerültem kivezetni a válságból. Amikor aztán átadtam őket, mindig egy jól prosperáló cég maradt mögöttem" - jellemezte önnön szerepét.

Terézváros "felszámolóbiztosa" mégsem Verók lett, hanem Fürst György alpolgármester. A kerület belső viszonyait ismerő forrásaink szerint a polgármesteri hivatalt valójában Fürst vezette, ő tárgyalt a befektetőkkel, és a médiában is ő képviselte a döntéseket. Az alpolgármester szédületes gyorsasággal vált Terézváros legbefolyásosabb emberévé. A Horn-kormány idején még csak huszonéves fiatalember szakértőként tűnt fel az akkori szocialista polgármester mellett. A rosszmájúak sokáig felhánytorgatták az egyetemi diploma hiányát - amit később pótolt, midőn humánerőforrás- menedzser szakon megszerezte a felsőfokú végzettséget. Sok ifjú szocialistához hasonlóan Fürst is a Baloldali Ifjúsági Társaság tagjaként jelent meg a közéletben, s máig baráti viszony fűzi Schmuck Andorhoz.

EGY SIKKASZTÁSI ÜGY

A Verók-Fürst páros debütálása kínosra sikeredett: 2003 nyarán a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. trezorjából szőrén-szálán eltűnt 140 millió forint. Hamar kiderült, hogy az összeghez egyedül a frissiben kinevezett vezérigazgató, Ispánki László - korábban a helyi MSZP etikai bizottságának tagja - férhetett hozzá, aki ellen nyomozás indult. A pénz szabálytalan kezelését Fürst alpolgármester engedélyezte, aki maga is elismerte felelősségét, de esze ágában sem volt lemondani.

Az ügy a helyi SZDSZ-frakció vezetőjénél, Rabin László alpolgármesternél is kiverte a biztosítékot, így fegyelmi eljárás indult Fürst ellen. A képviselőtestület fegyelmi határozatát Fürst megfellebbezte, az ügyet azonban elveszítette, mivel a bíróság szerint munkaadóként nem kellő gondossággal járt el. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy a sikkasztási ügy vesztese Fürst lett. Mivel Rabin László a későbbiekben is sorozatosan bírálta az alpolgármester döntéseit, végül őt zárták ki a liberális frakcióból, és a partvonalra szorult. A szabad demokraták pedig a kezdeti bizonytalankodás után felzárkóztak Verók és Fürst mögé.

Fürst György a botrány után fiatalos dinamizmussal látott neki a kerületi ingatlanvagyon értékesítésének. Négy év alatt kilenc Andrássy úti palotától sikerült megszabadulnia, valamint megváltak a Rózsa utca 99-101.-től, a Paulay Ede utca 33.-tól, a Liszt Ferenc tér 7.-től, a Szinyei Merse u 13.-tól, a Szondi u. 51-53.-tól, a balsorsú Király utca 40.-től és több más épülettől. Az értékes Andrássy úti paloták eladását az alpolgármester azzal magyarázta, hogy a kerületnek nincs pénze a felújításra, és a pusztuló épületek csak költséget jelentenek. A helyzetet az önkormányzat szempontjából megkönnyítette, hogy a rendszerváltás után a műemlékvédelmi hivatal ragaszkodott hozzá, hogy a műemlék épületek önkormányzati tulajdonban maradjanak, így a bérlők nem vásárolhatták meg lakásaikat. (Lásd keretes írásunkat.)

SZÉPKORÚAK KLUBJA

Az ingatlaneladásokkal szemben a fejlesztések mértéke igen csekély volt. Tény, hogy az önkormányzat költségvetését sikerült egyenesbe hozni, és négy év alatt nagy nehezen elkészül a Szív utcai iskola felújítása is, más nagyobb beruházás viszont nem történt. Az önkormányzat legnagyobb sikere a kerületi rendőrkapitányság visszaállítása. Az önálló kapitányság Verók legfontosabb kampányígérete volt a 2002-es választásokon, a Belügyminisztérium azonban csak azzal a feltétellel járult hozzá a létrehozásához, ha az önkormányzat a kezdeti időszakban évente százmillió forinttal támogatja működését.

A szerény sikerek és a hangos botrányok ismeretében meglepőnek tűnhet, hogy a Verók-Fürst páros komoly esélyekkel vághat neki az önkormányzati választásoknak. Az MSZP ismét Verók Istvánt indítja polgármesterjelöltként, mivel általános a meggyőződés, hogy a szókimondó, sokszor arrogáns Fürsttel képtelenség nyerni. Verók viszont, többek között a Schmuck Andor ihlette Szépkorúak Klubja nevű kezdeményezésnek köszönhetően, népszerű a kerületi nyugdíjasok körében. A polgármester által 2003-ban alapított klubnak minden hatvan éven felüli lakos automatikusan a tagjává válik, s részt vehet az évente négyszer megrendezett zenés esteken, ahol Korda György, Koós János, Aradszky László, Kovács Kati és Harangozó Teri lép fel. Könnyen lehet, hogy Terézvárosban ez is elég egy újabb, ingatlanügyletekben gazdag ciklus kiérdemléséhez.Áron alul

A terézvárosi házak eladásában van ráció. A bérlők többsége ugyanis képtelen a paloták felújítására, míg az értékes ingatlanokban a befektetők luxuslakásokat alakíthatnak ki. Ésszerűtlen lenne fenntartani a szocializmus óta fennálló helyzetet, hogy kisnyugdíjasok nyomorognak nagypolgári lakásokban a főváros legelegánsabb főútvonalán.

A gond nem is a paloták eladása, hanem az eladás módja, és az önkormányzat érzéketlensége a bérlők sorsa iránt. Az Andrássy úti palotákat pályáztatás nélkül adták el nemritkán néhány millió forintos alaptőkéjű cégeknek, nem egy esetben áron alul. Az Andrássy út 8.-at és 52.-t alig 57 millió forintért vette meg a CD Hungary Rt., a készpénz mellett két csereingatlant adva Terézvárosnak. Az Andrássy út 19. és 23. a Leuven Kft. tulajdona lett 280 és 445 millió forintért. Az Andrássy út 20.-at egy vállalkozó kapta meg, aki egy 290 négyzetméteres üzlethelyiséget adott a háromszor akkora ingatlanért. Az Andrássy út 21. a Marshall-szigeteken bejegyzett Amelus Kft. birtokába került, az alig hárommillió forint alaptőkéjű mikronéziai befektető a házért 295 millió forintot és egy fürdőszobaszalont ajánlott fel. Az eladott épületek közé tartozik az Erkel Ferenc Általános Iskola és Gimnázium épülete az Andrássy út 68. alatt. A ház 2002 előtt értékesítési tiltólistán szerepelt, de túl értékes volt ahhoz, hogy iskola maradjon - jelenleg az Orco Properties alakít ki benne luxuslakásokat. Az Andrássy út 3. alatti Postamúzeum beperelte az önkormányzatot, amiért eladta alóla az épületet az A3 Expressz Kft.-nek - a legalább 1,2 milliárd forintos palotát alig 328 millióért.

Valamennyi ügylet ugyanarra a sémára hajaz. A vevő az alacsony ár fejében felújítja a palotákat és kiköltözteti a bérlőket. A lakók néhány esetben ellenálltak: egyesületet alapítottak, petíciókat írtak, tüntetést szerveztek. Mindhiába, hiszen a szerződések értelmében egy éven belül el kell fogadniuk a cserelakást vagy a kártalanítást, ellenkező esetben az új tulajdonos piaci árú bérleti díjat kérhet tőlük. A pályáztatás elmaradását Fürst György azzal magyarázta, hogy jól ismeri az ingatlanpiac szereplőit, tárgyal velük, és a legjobb árat kínáló befektetővel köt szerződést. "Megvan a bizalom, hogy jól fogok dönteni, még soha nem volt jobb ajánlat az általam előterjesztettnél" - nyilatkozta. Az Állami Számvevőszék szerint azonban ez sérti a vonatkozó törvényeket - ám utólag mindez mit sem számít.

Fürst kapcsolatai között előkelő helyen szerepel egy Arie Yom-Tov nevű férfi, aki a Constrattic Kft. vezetőjeként az Autoker Holding számára hajt fel ingatlanokat. Az ő tulajdonába került a kerület négy háza, valamint hosszú harcokat folytatott a Kodály körönd két épületének megszerzéséért egy osztrák céggel, mely még az előző, fideszes önkormányzattal kötött szerződést. A megállapodás teljesítését az önkormányzat szabotálta, míg az osztrákok megegyeztek Yom-Tov cégével, és a problémák 2005-ben megoldódtak. Közben az egyik palota tornya összedőlt, s azt most önkormányzati költségen állítják helyre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.