heti-valasz.hu/itthon/nem-kaphatott-volna-menedekjogot-orban-viktortol-a-nemet-neonaci-123838

http://heti-valasz.hu/itthon/nem-kaphatott-volna-menedekjogot-orban-viktortol-a-nemet-neonaci-123838

PANAMAIR - 2. rész

/ 2005.03.03., csütörtök 17:11 /

Bár a Pénzügyminisztérium igyekszik a Budapest Airport Rt. vezetőire tolni a reptércég panamagyanús telekügyletének felelősségét, a birtokunkban lévő dokumentumok magasabb szintű összjátékot sejtetnek. Úgy tudjuk, a földterület eladói, vagyis a Carion csoport tulajdonosai nem maguknak, hanem egy MSZP-közeli ügyvéd letéti számlájára kérték átutalni a 4,7 milliárd forintos vételárat.

A vevő Budapest Airport (BA) Rt. és a Carion-cégcsoportot jegyző Ötvös Géza-Szani János-Hegyi Gábor trió, vagyis az eladók biztonsági klauzulákkal bástyázták körül azt a február 9-i telekszerződést, amelyet ellenzéki és kormányzati tényezők pergőtüze fogadott. A Ferihegyi reptér melletti húszhektáros földdarabot apportként "magában foglaló" Airport Cargo Development (ACD) Kft. adásvételéről szóló megállapodásban a felek jó előre lemondtak az irat feltűnő értékaránytalanság és/vagy megtévesztés és/vagy tévedés címén való megtámadásának jogáról (amit a szerződés egyik mellékletében megerősítettek). Vagyis arról, hogy később jogi úton firtassák: miként nőhetett néhány nap alatt 600 milliósról 4,7 milliárdosra a cargobázisnak kiszemelt ecseri telek, pontosabban az ACD Kft. értéke.

Az egyik érintett, Szani János múlt heti cikkünk nyomán úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: e megnemtámadási kitételt azért szerepeltették a dokumentumban, mert az eredeti vételi és a mostani továbbadási ár között szembeötlő a különbség. Szerinte az árkülönbözet annak tudható be, hogy a két tranzakció közben "továbbfejlesztik" a területet. Továbbfejlesztés ide vagy oda, a szerződésbe kódolt feltűnő értékaránytalanság láttán a repülőtér másik oldalán lévő vecsési ingatlanok tulajdonosai e hét elején egyenesen Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz fordultak. Nyílt levelükben arra kértek választ: miként fordulhat elő, hogy - miközben két éve 2200 forint négyzetméterenkénti árért vásárolt, illetve sajátított ki mezőgazdasági területeket az Állami Autópályakezelő Rt. - a cargotelek négyzetmétereire 23 500 forintot fordít az ugyancsak állami tulajdonú BA Rt.?

A Heti Válasz közben úgy értesült: a Carion-tulajdonosok a fenti szerződésben azt is kérték, hogy a vevő BA Rt. ne saját számlájukra, még csak ne is az iratot Carion-oldalról ellenjegyző ügyvéd, ifj. Pongrácz Tibor számlájára, hanem az MSZP-közeli Répászky Miklós letéti számlájára utalja a vételárat. (Az ACD felügyelőbizottsági tagjaként működő Répászky korábban több perben is képviselte a szocialista Keller Lászlót, Katona Bélát és Veres Jánost, sőt az MSZP és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság közötti, pártiroda-használatot érintő jogvitákban "a pártot képviselő ügyvédként mutatkozott". A korai Hornidőkben pedig - a Miniszterelnöki Hivatal szakértőjeként - a Ferihegyi kettes terminál bővítésének szerződéstervezetébe szólhatott bele.)

Bár nem tudni, hogy Répászky letéti számlájáról merre tart majd a 4,7 milliárdos összeg - lapzártánkig a Pénzügyminisztérium nem adott zöld jelzést a pénz kifizetésére -, egy dolog biztosnak látszik: létezik egy, az MSZP-ben befolyásos politikus, akit a Népszabadság a cargoügy egyik érdekeltjeként, hovatovább: koordinátoraként írt körül.

A telekügy "felülről való szervezettségére" amúgy is számos jel utal. A BA Rt. vezérigazgatója, Hárskuti János február 8-i leveleiben mind Draskovics Tibor pénzügyminiszternek, mind Vági Mártonnak, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. vezérigazgatójának jelezte: "kizárólag abban az esetben fogom a szerződést aláírásommal ellátni", ha az ÁPV Rt. testületei újra jóváhagyják az ACD megvételét. (Korábban 18 igazgatósági és felügyelőbizottsági jóváhagyó határozat született a BA Rt. és az ÁPV Rt. részéről.) Hárskuti értelmezése szerint február 9-re felszállt a füst, ezért bátorkodott cége nevében megkötni a megállapodást. Ugyanerről tanúskodik Vági Márton február 11-i, Draskovics Tibornak küldött feljegyzése is. Az adásvételi szerződést jogszerűen kötötték meg, és megfelelően szolgálja a BA Rt. érdekeit - szögezte le az ÁPV-vezér.

Mindazonáltal nem ez volt az első eset, amikor a privatizációs szervezet "alámozogni" látszott a Carion-csoportnak. Az ÁPV Rt. - egy tavalyi sikertelen fordulót követően - eleve úgy írta ki a Hungexpo Rt. új magánosítási pályázatát, hogy azok a cégek is labdába rúghassanak, amelyek győzelmük esetén elköltöztetnék a vásárvárost. Mondjuk Ecser környékére. Azóta kiderült: egyetlen ilyen társaság akadt a nagyvilágban. Mégpedig a Carion.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.