Pannonhalma kinyitja a kapuit!

/ 2017.08.04., péntek 18:00 /
Pannonhalma kinyitja a kapuit!

Másodszor fűzik fel a Pannonhalmi Főapátság kulturális évadát tematikus szálra. A központi szervező gondolat ezúttal a Közös Ház, aminek a jegyében közel hetven programot szerveznek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Tavaly megállapodtunk abban, hogy egyértelmű kereteket szabunk azoknak a diákjainknak, akik a Hospodár-kertben felmásznak a fákra és megeszik a cseresznyénket. El is mentem az osztályomhoz, és mondtam nekik, hogy fiúk, nincs több cseresznye. Mire ők: de hát az is a Főapátságé, nem? Akkor értettem meg először, hogy ez az épület a 11 ezer négyzetméternyi tetővel közös ház, és még a kert is közös otthon. Talán valahonnan innen is ered az idei főapátsági évad vezérgondolata: Közös Ház” – mondja lapunknak Dejcsics Konrád.

A kulturális igazgató szerint a kereszténység is egyfajta közös ház, ezért a reformáció 500. évfordulójáról is megemlékeznek. „Három nyári kedden például Bachot játszunk, aki evangélikus zeneszerzőként a reformáció zenéjének legmarkánsabb képviselője volt.”

A szerzetesek augusztus 20-án kinyitják a monostor kapuját, és ingyenesen látogathatóvá teszik a tereiket, programjaikat. „Szeretnénk megmutatni az embereknek mindazt, ami miatt mi itt vagyunk. Látogatható a gyógynövényes kert, idegenvezetést tartunk a pincészetben, délután fél négykor ingyenes az orgonakoncert a bazilikában.”

 

A teljes interjú és a kulturális évad programjairól készített összeállításunk a Heti Válasz augusztus 3-i számában olvasható, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.