Pannonhalma kinyitja a kapuit!

/ 2017.08.04., péntek 18:00 /
Pannonhalma kinyitja a kapuit!

Másodszor fűzik fel a Pannonhalmi Főapátság kulturális évadát tematikus szálra. A központi szervező gondolat ezúttal a Közös Ház, aminek a jegyében közel hetven programot szerveznek. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Tavaly megállapodtunk abban, hogy egyértelmű kereteket szabunk azoknak a diákjainknak, akik a Hospodár-kertben felmásznak a fákra és megeszik a cseresznyénket. El is mentem az osztályomhoz, és mondtam nekik, hogy fiúk, nincs több cseresznye. Mire ők: de hát az is a Főapátságé, nem? Akkor értettem meg először, hogy ez az épület a 11 ezer négyzetméternyi tetővel közös ház, és még a kert is közös otthon. Talán valahonnan innen is ered az idei főapátsági évad vezérgondolata: Közös Ház” – mondja lapunknak Dejcsics Konrád.

A kulturális igazgató szerint a kereszténység is egyfajta közös ház, ezért a reformáció 500. évfordulójáról is megemlékeznek. „Három nyári kedden például Bachot játszunk, aki evangélikus zeneszerzőként a reformáció zenéjének legmarkánsabb képviselője volt.”

A szerzetesek augusztus 20-án kinyitják a monostor kapuját, és ingyenesen látogathatóvá teszik a tereiket, programjaikat. „Szeretnénk megmutatni az embereknek mindazt, ami miatt mi itt vagyunk. Látogatható a gyógynövényes kert, idegenvezetést tartunk a pincészetben, délután fél négykor ingyenes az orgonakoncert a bazilikában.”

 

A teljes interjú és a kulturális évad programjairól készített összeállításunk a Heti Válasz augusztus 3-i számában olvasható, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.