valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

http://valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

Valami furcsa nevű nő – büdös sztorik a kamupártok környékén

B. B. / 2014.03.17., hétfő 19:32 /
Valami furcsa nevű nő – büdös sztorik a kamupártok környékén

Vezetéknév nélküli pártelnök, szegénytelepről felkért jelölt és Zuschlag, akit „ismerek”, de „nincs hozzá közöm” – gyűlnek a büdös sztorik az utóbbi időben feltűnt, az új rendszernek köszönhetően országos választási listát állított kispártok körül.


Az új választási rendszer lehetőségeit kihasználva feltehetően kampánypénz-optimalizálásra szerveződött több új, meglehetősen gyanús politikai formáció – jelezte a Heti Válasz egy hónappal ezelőtti címlapsztorijában. Akkor még „csupán” annyiról volt szó, hogy létezik egy régi szocialista kötelékekkel rendelkező baráti kör, mely 2013 második felében két pártot is gründolt: a budapesti Új Dimenzió Pártot (ÚDP) és a Zalaegerszegi Törvényszéken iktatott Új Magyarország Pártot (ÚMP).

Azóta, a március 3-i jelöltbejelentési határidőig húsznál is több párt teljesítette az országoslista-állítás feltételeit, vagyis soha nem állított saját választási listát annyi baloldali és ”semleges” politikai erő, mint most, és úgy tűnik, az ÚDP-ÚMP-modell sem egyedülálló: többen is a zavarosban kívánnak halászni. Immár a jogosultak 176 millió forintos állami kampánytámogatással a zsebében. (Az ÚDP-nek 106-ból 49 helyen sikerült egyéni képviselőjelöltet állítania, megszerezve a jelöltállításhoz szükséges 500-500 aláírást, így jogosultak a támogatásra.)

Egy vicces interjú

Rendkívül sokatmondó interjút közöl a ÚDP elnökével és szóvivőjével a 444. A párt elnöke, a 32 éves, focista és ifjúbaloldali múlttal rendelkező Kovács Szabolcs most szólal meg először. Elmondja, csak véletlen egybeesés (illetve korábbi szoros barátságok eredménye), hogy az ÚMP ötven jelöltjéből csak 8, az ÚDP 49 jelöltjéből mindössze 7 indul olyan körzetben, ahol a másik pártnak nem sikerült jelöltet állítania. „Nekünk egy bevett célunk volt, hogy nagyon sok mindent ne mutassunk magunkról” – válaszolják arra kérdésre, hogy mégis hol voltak eddig, miért nem lehetett hallani a pártról.

Természetesen előkerül a Zuschlag-kapcsolat kérdése is, melyről korábban a Heti Válasz írt. Itt kis ellentmondásba kerül az elnök és a szóvivője: „Nincs kapcsolat, én nem is ismerem” – mondja Zuschlagról az ÚDP-szóvivő. „Ismerem a Jánost, a Fiatal Baloldalban voltunk együtt” – mondja ugyanúgy Zuschlagról a pártelnök.

Kovács Szabolcs elárulta, hogy már készül a programjuk is, méghozzá egy egyetemi tanár által. A „Kicsoda?” újságírói kérdésre Kovács így válaszol: „Egy egyetemi gazdasági... a nevét nem akarja, hogy közöljük.” Az UDP országos listájának első három helyére vonatkozó kérdésre a politikusok nem tudtak válaszolni, csak kis telefonos segítség után.

A Táncsics-kapcsolat

Az ÚDP és ÚMP – többször, többek által – letagadott kapcsolatát amúgy könnyű igazolni. Alábbiakban összeszedjük a legerősebbeket.

  • Az ÚDP-t és az ÚMP-t egyaránt a kőszegi Táncsics Péter ingatlanjaiban hozták létre vagy működtetik. (Erről itt írtunk.)
  • Szervezetek alapszabályai kísérteties hasonlóságot mutatnak.
  • Az ÚMP formáció elnöke Táncsicsné Maroskövi Annamária, majd februártól Táncsics Péter, az ÚDP alapító elnökségi tagja.
  • A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján látszik, hogy 42 olyan körzet is van, ahol mindkét pártnak sikerült jelöltet állítania, tehát azoknak a körzeteknek a 84 százalékában, ahol az ÚMP-nek sikerült jelöltet állítania, sikerült az ÚDP-nek is.

Borsodban is izzik a kampány

A nagy borsodi pártsvindli címmel közölt riportot hétfőn az Index. A lap Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kispártokat mutat be, melyek gyanúsan gyorsan gyűjtöttek gyanús céllal gyanús képviselő-jelölteket.

A megyében ugyanis rendkívül gyorsan szaporodnak a politikai alakulatok: MGP, MDU, ÚMP, ÖP, TEMPO – ilyen és ehhez hasonló rövidítésekkel találkozhatunk. De van itt SMS párt, Magyar Cselekvő Párt, Rend, Szabadság, Jólét Párt és még Kalózpárt is.

Tanulságos az Index összeállításában az Ongán, az ötezres lélekszámú kis településen Budai Mária országgyűlési képviselő-jelölttel készített interjú. Budai a fent már tárgyalt Új Magyarország Párt színeiben indul.

„Ki a párt elnöke?” – kérdezi az újságíró a jelöltet. „Aj, várjanak, pedig tudtam. Valami nő, olyan furcsa neve van. Fel van írva valahol, ha akarják, megkeresem” – szól a válasz. Ekkor érkezik Budai sógora, Horváth Zoltán, aki pedig – meglepetés! – az Új Dimenzió Párt képviselőjelöltje.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.