heti-valasz.hu/itthon/hatalmas-siker-13-eves-magyar-fiut-dicser-a-new-york-times-27746

http://heti-valasz.hu/itthon/hatalmas-siker-13-eves-magyar-fiut-dicser-a-new-york-times-27746

Pártot alapít és a parlamentbe készül a magyar szcientológusok exelnöke

/ 2017.01.26., csütörtök 16:00 /
Pártot alapít és a parlamentbe készül a magyar szcientológusok exelnöke

A Magunkért Mozgalom vezetőjeként politikai pályára lép Weith Katalin, a hazai szcientológusok egykori vezetője. Interjú miértekről és hogyanokról.

– Annak idején miért mondott le a szcientológia egyház elnöki tisztségéről?

– 2010-ben, az egyházügyi törvény kapcsán konfliktus alakult ki az egyházak és a politika között. Erősen megjelent a diszkrimináció, és végeredményként csak néhány egyház tarthatta meg a statusát. Akkor is azt képviseltem, amit ma gondolok, hogy minden vallásnak a politikától függetlenül, szabadon kellene működnie. Több kis egyház vezetőjével együtt kiálltam és demonstráltam a vallásszabadság mellett. Mivel a szcientológia egyház elhatárolja magát a politikától, ezt tiszteletben tartva döntöttem és felálltam. Úgy éreztem, szélesebb körben, társadalmi szinten szeretnék tevékenykedni, és azóta a saját utamat járom.

Azt a vitát most nem nyitjuk újra, amelyben egykor megvívtunk, hogy L. Ron Hubbard vallást alapított-e vagy pedig egészen mást. Inkább az érdekelne, hogy ma is szcientológusnak vallja magát?

– Hat éve nem jártam az egyházban, és mivel hosszú utat tettem meg különböző spirituális területeken, kialakult a saját hitem és nézőpontom. Az emberben hiszek és abban, hogy van gondviselés, amely láthatatlanul terelget az utunkon, miközben ha kellően tudatosak vagyunk, akkor az élet boldog kihívássá válik.

– Van kapcsolata a szcientológusokkal?

– Emberekkel van kapcsolatom, a vallásuktól függetlenül. Sok területen éltem, tevékenykedtem az elmúlt ötven évben. Manapság többen megkeresnek a mozgalmunk kapcsán, szinte naponta meglepnek, hogy harminc év távlatából is szeretettel emlékeznek rám. Ez megerősít abban, hogy érdemes tisztességesen élni, és ha eljön az idő, barátsággal elválni egymástól.

– De azért reméljük, használja a szcientológiában elsajátított technológiát!

– Minden tudást igyekszem megszerezni és alkalmazni, ami azt szolgálja, hogy hozzájáruljak egy jobb és boldogabb világhoz. Szeretem magam megtapasztalni a dolgokat, és csak azután véleményt alkotni róluk. Sok rosszat olvastam én is a szcientológiáról (például a Heti Válaszban; ezzel a szép szokásunkkal azóta sem állt módunkban szakítani – a szerk.), és nem értettem, mi ez a túlzott ellenségesség. Ma már tudom, hogy a szervezet merevsége és zártsága okozza az ellenük irányuló legtöbb támadást. Sokat tanultam azonban arról, hogy léteznek világuralmi csoportok, amelyeknek évszázados törekvése, hogy tudatlanságban tartsák az embereket. Ez mélységesen felháborít. Különös, ahogy Trumpot hallgatom, déjà vu érzésem van. 

– Korábban az a hír jött, hogy filmezéssel foglalkozik, s nemrég – Pogány Judit, Hámori Gabriella és Kovács Lajos színészek közreműködésével – elkészítette a vizsgafilmjét. Hogyan lett mozgóképes?

– 2011-ben szerettem volna egy könyvből filmet készíteni, ami felébreszti az embereket, hogy minél többen lássák, mi zajlik körülöttünk. Megkerestem néhány producer ismerősömet, és amikor megkérdeztem, hogyan készülhetne hollywoodi film a történetből, azt mondták, ez reménytelen. Beiratkoztam egy alapozó filmkészítő kurzusra, majd elutaztam Hollywoodba, hogy megnézzem, mi az, ami ennyire elérhetetlen. Elvégeztem egy nyári kurzust Los Angelesben, majd producere lettem egy amerikai filmnek. Két éve felvételiztem az ELTE Filmtudományi Kar képzésére, ahol most fogok diplomázni, így készült el decemberben a vizsgafilmem.

– Térjünk akkor a lényegre. A Magunkért Mozgalom véletlenül nem valami szcientológus fedőszervezet?

– Nem. A mozgalmat kilenc barátommal, ismerősömmel alapítottuk, akik hozzám hasonlóan hosszú ideje érzik, hogy politikai kultúraváltásra van szükség. Különböző élethelyzetben és emberi vagy munkakapcsolat révén ismertem meg őket, egyszerű, tisztességes, gondolkodó emberek, akikkel egy közös kiindulási pont volt, a személyem, ők ugyanis nem ismerték egymást előtte.

– Hadd gyanakodjunk tovább: a mozgalom másik alapembere Duncan Shelley, alias Végh Attila, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű szcientológus fedőszervezet vezetőjének, Végh Péternek a testvére.

– A gyanakvás rossz ómen, el kellene ezt a kétkedést engedni. Őszintén válaszolok a kérdéseire, ön viszont mintha viaskodna magában valamivel, amit nekem kellene legyőznöm. De rendben van, folytassuk. Végh Pétert nem ismerem, Duncan Shelley viszont kiváló író, több éve vagyok a menedzsere, húsz könyvét publikáltam, néhányat együtt is írtunk.

– A mozgalom bemutatkozójában azt írják, szakértői kabinetet szeretnének. Merész cél – de kik volnának az első „Weith-kormány” tagjai?

– Most keressük azokat a vállalkozási tapasztalattal rendelkező, feddhetetlen előéletű szakembereket, akik mögött már van teljesítmény. Több munkacsoportunk készíti elő a szakmai anyagokat, s folyamatosan egyeztetünk szakértőkkel és civilszervezetekkel. Párbeszédet folytatunk az emberekkel az interneten, a Facebookon és a most alakuló országos Magunkért Közéleti Klubokban. Megkérdezzük őket, hogyan élnek, min szeretnének változtatni, és mit hajlandók tenni ezért.

– Mondjon azért néhány ismert nevet!

– Nincsenek ismert neveink. Az elmúlt évtizedekben kis emberekből lettek nagynevűek, majd épp hogy rájuk csodálkoztunk, már el is tűntek, jó esetben kevés romhalmazt hagyva maguk után. Nem a nevek számítanak, hanem a tisztesség és a teljesítmény. A történelem során többször volt már morálisan mélyponton az ország, sajnos most is itt tartunk, ezért ismét időszerű Bibó István zsinórmértéke. Nincs ma leírt értékrend, viselkedési szabályrendszer. Ezért dolgozunk nyílt Facebook-csoportban, több százan egy Társadalmi Etikai Kódexen. A részvételi demokrácia alapjait kívánjuk lerakni; ehhez az állampolgároknak képesnek kell lenni felelősséget vállalni magukért, és nem várni, hogy döntsenek a fejük fölött.

Programjuk csupa szóvirág: emberi méltóság, kölcsönös tisztelet, a jobb és baloldal meghaladása, valódi rendszerváltás. Hallhatnánk legalább egy kézzelfogható ígéretet?

– Ha ezek bármelyike megvalósulna, már sokkal jobb világban élnénk. Mondok konkrétumot, bár ahogy említettem, nagy intenzitással dolgozunk a programunkon. Sokakat érintő, igazságtalan helyzet alakult ki a devizahitel ügyében. Három hónapja Romániában elfogadták azt a törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a svájci frank alapú kölcsönöket a bankok a folyósítás napján érvényes jegybanki árfolyamon kötelesek lejre váltani. Miért nem történt ez meg Magyarországon? Kivizsgáljuk, és számításokkal alátámasztjuk, hogyan lehet ezt a sok százezer családot kiszolgáltatottá tevő problémát rendezni. Az emberi méltóság nem szóvirág, ennek kell középpontban állnia az oktatás, az egészségügy, a szociális helyzet, a kutatás-fejlesztés – és sorolhatnám tovább – területein.

– Azt azért árulja el, támogatják vagy ellenzik az olimpiát?

– Ezzel a kérdéssel ugyanaz a fő probléma, mint az őszi népszavazással volt. Káosz és érthetetlenség övezi az egész témát. Nincsenek világos adatok és információk, amelyek alapján egyértelmű döntést lehetne hozni. Készült egy 1372 oldalas tanulmány. Ki olvasta ezt azok közül, akik most állást foglalnak pro vagy kontra? Találtunk két figyelemreméltó számot: 2000 milliárd forint a költség, 960 milliárd forint a bevétel. Ehhez tegyük hozzá a dátumot – 2017. szeptember –, amikor döntés fog születni a 2024-es olimpia rendezéséről. Nyolc hónap múlva sajnos nem fog még virágozni Magyarország, és az itt élők milliói szabadidejükben nem az élsportolókban fognak gyönyörködni. Ha nem magunknak szervezünk olimpiát, akkor kinek és miért? Akinek kedve van és ideje engedi, megnézheti a közvetítéseken olimpikonjaink világhírű teljesítményét. Kétezer milliárd forintból pedig érzékelhető eredményeket lehet elérni egy új egészségügyi, oktatási és nyugdíjrendszer kialakításában.

– Mint írják, civil választásra készülnek. Az mi fán terem?

– Májusban megválasztjuk a Magunkért Mozgalom új civil képviselőit. Bárki lehet jelölt, aki összegyűjt 100 aláírást, és ha megfelel az általunk felállított értékrendnek és kritériumrendszernek, akkor megméretődik a választókörzetében. Két szavazata lesz mindenkinek: ki az, akire biztosan szavaz, és kire biztosan nem. Ezzel az a célunk, hogy a helyi ismertség, a bizalom minél erősebben megjelenjen a választási eredményben. A megválasztott képviselők féléves próbaidőt kapnak, ami alatt visszahívhatóvá válnak, és munkájukat folyamatos szavazással fogják értékelni a nekik bizalmat szavazó helyi állampolgárok. 2017 végén feláll a végleges képviselőcsoport, 106 taggal, március végéig pedig az összes megyei jogú városban megnyitjuk a Magunkért Közéleti Klubot, közben szerveződnek az önkéntes csoportjaink.

– Innen már csak egy ugrás a pártalapítás.

– A mozgalom megmarad ebben a formában, pártra csak azért van szükség, mert egyelőre civilszervezet nem indulhat a választásokon. Ebben is demokratikusan kívánunk működni, a mozgalom fogja kontrollálni a pártot.

– Mely párttal nyilván elindulnak a 2018-as választásokon.

– Igen. Saját közvélemény-kutatási számaink a jelenleg publikus adatoknál nagyobb számú bizonytalan szavazót mutatnak, akik egy új, valódi megoldásokat kínáló alternatívát várnak. Mi megkérdezzük az embereket, hogy mire van szükségük, és vállaljuk, hogy megtaláljuk azokat a szakértőket, akikkel meg is valósítjuk azt.

– Mi lesz a párt neve? És ugye ön lesz a listavezetője?

– Természetesen Magunkért Demokrata Párt. A listaállítás még nem aktuális, most rengeteg teendőnk van, és erre koncentrálunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.