valasz.hu/itthon/a-lapunk-fomunkatarsa-altal-vezetett-szakmai-bizottsag-nem-tamogatta-61780/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202007

http://valasz.hu/itthon/a-lapunk-fomunkatarsa-altal-vezetett-szakmai-bizottsag-nem-tamogatta-61780/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202007

Utánlövés

/ 2010.11.25., csütörtök 16:30 /
Utánlövés

Nem állt elő érdemi cáfolattal Paul Lendvai a Heti Válasz múlt heti cikkével kapcsolatban. Konrád György "nagyon szomorúnak" tartja, hogy a magyar származású újságíró átadta a bécsi követségnek az 1985-ös budapesti ellenzéki csúcs programját.

A legjobb védekezés az óvatos támadás. Ezt a stratégiát választotta Paul Lendvai, miután a múlt héten dokumentumokkal bizonyítottuk: önkéntes informátorként segítette a Kádár-rendszert. A bécsi újságíró nyilatkozataiban lapunkat politikai támadással vádolta, jogi lépéseket azonban nem tett.

Nem állította azt sem, hogy a közölt (külügyminisztériumi) iratok hamisak lennének. Csupán azt sejtette, hogy azokban nem saját szavai szerepelnek. "Ez az esemény (az 1985-ös kulturális ellenfórum - A szerk.) akkoriban a közbeszéd tárgya volt, és természetes, hogy a bécsi magyar nagykövetség diplomatája saját és megbízói szája íze szerint kommentálta" - olvasható Lendvai közleményében. Ezt az állítást cáfolja Nagy János akkori bécsi magyar nagykövet, aki a Klubrádióban leszögezte: jelentéseiben mindig hűen adta vissza az elhangzottakat.

Ugyanakkor Nagy - jelenleg a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének alelnöke - szintén a bagatellizálás útját választotta. Szerinte természetes kapcsolattartás zajlott Lendvai és a kommunista diplomaták között. Miközben Lendvai szerint a véleményszabadság ügyében találkozó hazai és nyugati értelmiségieket összehozó rendezvény programja közkézen forgott, a Heti Válasz honlapján olvasható angol nyelvű dokumentumon a bizalmasságra utaló figyelmeztetés található. A követi jelentés szerint az újságíró "diszkréciót" kért a program átadásával kapcsolatban.

Miként emlékszik a rendezvény szervezésének körülményeire a dokumentumban kiemelt Konrád György? "Ha ez így volt, az nagyon szomorú" - reagál az író lapunknak arra a tényre, hogy az ellenzéki csúcs programját Paul Lendvai révén ismerhették meg a budapesti hivatalosságok. "Igaz, nem rejtőzködtünk: a rendezvény előtti napokban találkoztam Kardos Györggyel, a Magvető Kiadó vezetőjével.

Konrád György: Ha ez így volt, nagyon szomorú

Ő akkor már hallott arról, hogy valami készülődik. Mondtam neki, hogy jöjjön el nyugodtan" - emlékszik vissza Konrád. Emellett felidézi, hogy az Intercontinental szállóba tervezett ellenfórumot nem tarthatták meg, a három tartalékhelyszín bérbeadói is elzárkózóvá váltak. "Ezért végül Eörsi István, majd a filmrendező Jeles András lakásán jöttünk össze. A hivatalos kulturális fórumon a kommunista diplomaták arról beszéltek, hogy az íróknak kötelességeik vannak, mi pedig arról, hogy szabadságuk van" - idézi föl a találkozót Konrád György.

Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum főigazgatója A titkosszolgálatok a kulisszák mögött című könyvében elemezte, hogyan próbálta a kommunista tábor manipulálni a nyugati közvéleményt. "Bécs a hidegháború egyik legfontosabb ütközőpontja volt. Ne legyünk naivak, forgatási lehetőségekért, interjúkért valamit nyújtani kellett cserébe; ám ez mindkét oldalon így volt. Ez azonban még nem jelent feltétlenül ügynöki tevékenységet" - mondja a Heti Válasznak a történész. Szerinte e bonyolult egyensúlyi játszmában egyvalami tilos volt: olyan információkat átadni, amelyek másoknak árthatnak.

Az általunk közölt külügyi dokumentumokból kiderül, hogy Lendvai a vállalhatónál jóval szorosabb kapcsolatba került a hivatalos Budapesttel. Olyanba, melynek révén elveszítette politikai tisztánlátását. Az újságíró 1986-ban németül Makacs Magyarország címmel megjelent kötetét 1988-ban átdolgozta, s Kádártól Grószig alcímmel jelentette meg. Ebben a Kádár Jánost váltó pártfőtitkárról az alábbi töprengésnek álcázott hízelgés olvasható: "Hogyan lett a tegnapi szürke dogmatikusból a ma csillogó realistája, azoknak a radikális reformereknek a szövetségese, akik ellen tizenöt éve még harcolt?" Alig tíz évvel később megjelent kötetében Lendvai már úgy vélekedett: "Magyarországi elemzéseim talán legsúlyosabb tévedésének bizonyult, hogy túlértékeltem az előbb miniszterelnökké, majd pártfőtitkárrá előlépett Grósz Károlyt."

A bécsi újságíró kommentárjainak rendszeresen helyt adó liberális Der Standard bosszúként értelmezte cikkünket. "Idő kérdése volt, hogy visszavágjon a birodalom, amelyet Orbán Viktor, Magyarország kormányfője épít az olyan kiváló kritikusai ellen, mint Paul Lendvai" - szerepel a lapban. A Standardnál tárgyilagosabb a Die Presse, amely amellett, hogy ismertette az 1985-ös dokumentumok lényegét, megjegyezte: Lendvai esetében nem ügynökösködés a vád, hanem az önkéntes segédkezés.

Schmidt Mária:ártó információkat tilos volt átadni

Nem kérdés, hogy a két osztrák lap interpretációja közül melyiket tette magáévá Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök blogbejegyzésében leszögezte: a történet a magyar jobboldalról szól, amely szerinte üldözi a másként gondolkodókat. Gyurcsány sem bocsátkozott dokumentumelemzésébe, ám megjegyezte: "Lendvai nem volt áruló, nem volt ügynök. Gyanítom, nem volt harcias ellenálló sem. Gondolhatnánk, hogy ahhoz a többséghez tartozott, melynek tagjai ilyen-olyan kompromisszumot is kötöttek Kádár Magyarországának hivatalosságával." Arra az ellentmondásra nem válaszolt az exkormányfő: ha idehaza kényszerből sokan kompromisszumokat kötöttek, milyen nyomás volt a szabad világban élő Paul Lendvain?

A Népszabadság internetes oldalán megjelentetett publicisztikájában Petri Lukács Ádám a lapunk által közzétett dokumentumok alapján arra a következtetésre jutott: Lendvai a Kádár-diktatúra önkéntes kollaboránsa volt. "Mint ilyen ártott a magyarországi demokratikus ellenzéknek s az '56-os forradalom emlékének, legalább annyit, hogy azt a Kádár-rezsim értékelje." Petri György költő újságíró fia szerint amikor a bécsi kommentátor "átadja a magyarországi kulturális ellenfórumról készült bizalmas tájékoztatót, tudja, hogy vállalhatatlan, amit tesz, így diszkréciót kér a követségtől".

Az ATV-nek nyilatkozva a legfőbb érintett a "régi idők módszerei" használatának vádjával igyekezett a kommunista rezsim erkölcsi szintjére süllyeszteni lapunkat. Ez már csak azért is furcsa, mert nekünk - a bécsi kommentátorral ellentétben - az '50-es években az ÁVH belső karhatalmának tagjaként, a Szabad Nép újságírójaként, az MTI külpolitikai rovatvezetőjeként nem állt módunkban belülről tanulmányozni a totális kommunista állam működését.ÖT VITAPONT

A Heti Válasz leügynöközte Paul Lendvait. Ez nem szerepel múlt heti cikkünkben; a rendszerrel való önkéntes együttműködést bizonyítottuk.

A bécsi újságíró azért nem működhetett együtt a diktatúrával, mert annak állambiztonsága megfigyelte. A kettő nem zárja ki egymást: a Kádár-rendszerben gyakran az ügynökök is jelentettek egymásról.

A dokumentumokból szokványos újságíró-diplomata kapcsolat rajzolódik ki. Egy kommunista államban a diplomácia, az állambiztonság és a pártvezetés a legszorosabb szimbiózisban él; aki egy diplomatát bizalmas ügyről tájékoztat, a diktatúra vezetőit is értesíti.

A rendszer a '80-as évekre elveszítette diktatúra jellegét, mi voltunk a legvidámabb barakk. 1985 után még ellenzékieket zaklattak, s működött a besúgórendszer.

Lendvai a kulturális ellenfórum közkézen forgó programját adta át a bécsi magyar követségnek. Ezt cáfolja az angol nyelvű dokumentum "bizalmas" jelzése, és az is, hogy az újságíró diszkréciót kért a szöveg átadásakor.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.