Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

/ 2017.09.17., vasárnap 15:00 /
Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Ha lemondok, az megerősíti Pécs gazdaságát? Attól eltűnik a hiány?” – kérdezi a polgármester. Mindenki tudja, hogy nem, ahogy azt is: hiába kiáltott az ellenzéki sajtó puccsot amiatt, hogy a várost 2009 óta vezető ügyvéd fölé bizottságot ültettek, amelybe bevonták Pécs egyéni országgyűlési képviselőit, Hoppál Péter kulturális államtitkárt és Csizi Pétert. A város legbefolyásosabb embere ettől még a parlament gazdasági bizottságát vezető Bánki Erik marad. Az ellenzék sem személyében támadja Pávát, a polgármestert sokan tisztelik elegáns stílusáért, műveltségéért, de kétségtelen, hogy nem tudott nagy befektetőket szerezni Pécsnek.

A költségvetési hiány is ennek a tünete. Pécs mai nagyságát a Mecsek kincseinek köszönhette, az országban egyedül itt lehetett feketeszenet és uránércet bányászni.

 

 

 

 Hogyan „csúszott be” Pécs Nyíregyháza alá? Részletes elemzésünk a szeptember 14-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Elképzelhetetlenül zsírosra hízott a magyar állam

Kósa Lajos városfejlesztési szuperminisztersége egy folyamat végállomása: kiépült egy rendszer, amelyben minden településtípus beruházásaiért erős politikai szereplő felel. A választásokra optimalizált rend eredménye egyelőre a mind hatalmasabb állami vízfej. Részletek a friss Heti Válaszban.

Támad az ukrán sovinizmus – hecckampányt indítottak a magyarok ellen

Nem álltak hazánk mellé a visegrádi országok a módosított ukrán oktatás törvény elleni tiltakozásban. Közben Ukrajnában folyik a hecckampány, amely Kárpátalja elszakításának szándékával rágalmazza az ott élő magyarokat. Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.