Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

/ 2017.09.17., vasárnap 15:00 /
Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Ha lemondok, az megerősíti Pécs gazdaságát? Attól eltűnik a hiány?” – kérdezi a polgármester. Mindenki tudja, hogy nem, ahogy azt is: hiába kiáltott az ellenzéki sajtó puccsot amiatt, hogy a várost 2009 óta vezető ügyvéd fölé bizottságot ültettek, amelybe bevonták Pécs egyéni országgyűlési képviselőit, Hoppál Péter kulturális államtitkárt és Csizi Pétert. A város legbefolyásosabb embere ettől még a parlament gazdasági bizottságát vezető Bánki Erik marad. Az ellenzék sem személyében támadja Pávát, a polgármestert sokan tisztelik elegáns stílusáért, műveltségéért, de kétségtelen, hogy nem tudott nagy befektetőket szerezni Pécsnek.

A költségvetési hiány is ennek a tünete. Pécs mai nagyságát a Mecsek kincseinek köszönhette, az országban egyedül itt lehetett feketeszenet és uránércet bányászni.

 

 

 

 Hogyan „csúszott be” Pécs Nyíregyháza alá? Részletes elemzésünk a szeptember 14-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.