valasz.hu/itthon/valosagos-soros-ugynok-orban-viktor-miniszterelnoki-megbizottja-127070

http://valasz.hu/itthon/valosagos-soros-ugynok-orban-viktor-miniszterelnoki-megbizottja-127070

Mérlegen az Orbán-kormány legkényesebb döntése

/ 2014.03.06., csütörtök 14:40 /
Mérlegen az Orbán-kormány legkényesebb döntése

Pedagógusok ezrei körmölnek száz oldalakat a jobb fizetés reményében, több ismert tanár viszont bojkottál. A Heti Válasz a Hoffmann Rózsa-féle minősítési rendszer kidolgozásában kulcsszerepet játszó szakértőt, Kotschy Beátát és a Radnóti Miklós Gimnázium vezetőtanárát, Fenyő D. Györgyöt ültette le vitatkozni.

Fotó: Fűrjes Viktória

„Felháborító, tűrhetetlen módon vezették be" a pedagógusok új minősítési rendszerét, állítja Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke. „Nagyon sok kollégának, akik nem szövegcentrikus tárgyakat tanítanak, komoly nehézséget jelent", hogy április 30-ig feltöltse egy elektronikus rendszerbe az úgynevezett e-portfóliót, amelynek révén átkerülhetnek a magasabb fizetéssel járó pedagógus II. kategóriába. Fenyő D. György szerint a portfólió jó eszköz lenne, ha megfelelő előkészítés után, felmenő rendszerben és kevésbé túlbonyolított módon vezették volna be.

„Ugyanabban a tanévben kell két hónap alatt egy 100 oldalas portfóliót feltölteni, amikor az óraszám felment 26-ra. Úgy kell megírniuk, hogy nem készítették fel őket rá, soha nem tanultak ilyesmit, nem hagytak időt az új módszer megismerésére, és közben 26 órában tanítanak." Az előírt dokumentumok „összességében irtózatos szövegmennyiséget" jelentenek, amit „csak a rendszeresen író, publikáló tanárok tudnak könnyen megcsinálni", állítja.

„Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogyan gondolkodik a pedagógus, mennyire tudatos, mennyire problémaérzékeny, hogyan tudja önmagát elemezni, értékelni", magyarázza Kotschy Beáta, aki szakértőként kulcsszerepet játszott a rendszer kidolgozásában. Szerinte egyáltalán nem olyan nehéz a tanárokra rótt feladat. „Tapasztalataim szerint a tanár szakos hallgatók elsőre meg tudják írni a portfóliójukat. Nem a reklám kedvéért mondom, de aki megcsinálta, mind nagy örömmel nyugtázta, hogy mennyivel másképp látja saját magát", teszi hozzá. „A pedagógus II. minősítésen csak az bukik meg, aki már diplomát sem kaphatott volna, mert ott is alapfeltétel, hogy rendelkezzen mind a nyolcféle alapvető tanári kompetenciával. A követelményrendszer egyáltalán nem magas", szögezi le.A teljes vita a március 6-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.