Pénzbehajtás felsőfokon

3 milliárdot szerzett vissza a költségvetésnek a Kehi

/ 2011.03.03., csütörtök 16:37 /
Pénzbehajtás felsőfokon

Hárommilliárd forintot szerzett vissza a költségvetésnek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal alig nyolc hónap alatt. Elnöke, Gaál Szabolcs Barna szerint az Orbán-kormány csak akkor tudja elkerülni elődjeinek sorsát, ha a közpénzből fenntartott intézmények nem szabotálják el a munkát.

- Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja nemrég kezdeményezte, hogy a Kehi a magánnyugdíjpénztárak és tagjaik üzleti titkait is megismerhesse. Az ellenzék erre illegális adatgyűjtést kezdett emlegetni.

- Ellenőrzésünknek nem célja a személyes adatok vizsgálata vagy bármilyen adatgyűjtés az állampolgárokra vonatkozóan. A Kehi eddig is kezelt személyes adatokat, és az ombudsmani vizsgálatoknak e téren mindig megfelelt. Banktitkokat pedig az előző kormányok alatt is vizsgálhatott, így ellenőrizte többek között a Postabankot is. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére sokan most úgy tekintenek, mint a jogállam utolsó bástyájára, de ez nem fog ledőlni amiatt, mert a hivatalunkkal egyetértésben fogja vizsgálni a nyugdíjpénztári vagyon átvételét. Korábban a PSZÁF is a kormány irányítása alatt állt, függetlenségének megerősítését épp a jelenlegi elnök, Szász Károly kezdeményezte a 2000-es évek elején.

- Ifjabb Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára szerint viszont sem apparátusuk, sem szakértelmük nincs az államhoz visszatérő magán-nyugdíjpénztári vagyon ellenőrzéséhez.

- Nyers Rezső bizonyára kitűnő szakember. A 90-es évek derekán épp ő vezette a bankfelügyeletet, amikor kirobbant a Postabank-botrány. Igaz, hetekkel előtte a bankot a felügyelet ellenőrizte, és az összeomlás előtt - a szakértelem ellenére - komolyabb problémát nem talált. Nyers Rezső nem ismerheti alaposan a Kehit, fogalma sincs arról, milyen képességű munkatársak dolgoznak nálunk. Jelenleg százhúsz szakembert foglalkoztatunk, akik éppúgy jogász- és közgazdász-végzettségűek, mint a PSZÁF munkatársai. A felügyeletnél alig kéttucatnyi ember ellenőrzi a nyugdíjpénztárak működését.

- Ezzel Nyers Rezső is tisztában lehet, hiszen fia, Nyers Gábor a PSZÁF kontrollingrészlegét vezeti. Vagy inkább arra akart utalni, hogy a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára, Juhász Istvánné a PSZÁF-nél korábban pont a pénztári területet felügyelte?

- Mindössze annyit szerettem volna megjegyezni, hogy most közel háromezer milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyon tér vissza az államhoz, s a PSZÁF-nél 25 ember felügyeli ezt a területet. El fog kélni a Kehi szakembereinek segítsége. A PSZÁF autonóm szervezet, a kormány meghatározott ellenőrzések elvégzésére nem utasíthatja - ellentétben a Kehivel.

- Naponta látnak napvilágot újabb részletek a moszkvai magyar kereskedelmi ingatlan értékesítésének körülményeiről, melynek kapcsán önök feljelentést is tettek. Gondolja, hogy valaha meg fogjuk tudni: ki keresett milliárdokat az ügyleten?

- Nem rendelkezünk nyomozati jogkörrel. Erre a kérdésre a nyomozóhatóság tud majd válaszolni. Mi elmentünk addig a pontig, ameddig elmehettünk a rendelkezésünkre álló dokumentumok alapján: feljelentést tettünk hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanújával. Megjegyzem, többen is vizsgálták előttünk az értékesítés körülményeit. Egyelőre csak annyit mondhatunk: nem találtunk arra utaló információkat, hogy az ingatlant megvásárló, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Air Diamond offshore cégben magyarok is lettek volna.

- Gondolja, hogy Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetője, Fekszi Márta egykori külügyi államtitkár és a volt moszkvai nagykövet, Székely Árpád mellett Gyurcsány Ferenc exkormányfőt is terhelheti büntetőjogi felelősség?

- Egy 2008-as dobogókői kormányülésről készült írásos összefoglaló szerint a kabinet tudomásul vette, hogy a moszkvai ingatlan kikerült az állami vagyonkörből. Pedig a nemzeti vagyonkezelő ekkor még ki sem írta a pályázatot. A Gyurcsány-kormány pedig arra utasította a külügy- és a pénzügyminisztert, Göncz Kingát és Veres Jánost, hogy szerezzék be a szükséges iratokat. Azaz papírozzák le utólag az ügyletet. Ez önmagáért beszél.

- A moszkvai ingatlanügyben, de a sukorói kaszinóbotrányban elhíresült trükkös ingatlancserében is gyanúsítottként érintett Tátrai Miklós a Kehi korábbi vezetőjének, Monostori Lajosnénak a veje. Ez játszhatott szerepet a két ügyben? Nem állt volna fönn összeférhetetlenség?

- Nem tisztem a korábbi elnök munkáját megítélni, rokoni kapcsolatait firtatni. Az összeférhetetlenség kapcsán egy dolgot jegyeznék meg: 2004-ig a Kehinek lehetősége volt arra, hogy állami tulajdonú gazdasági társaságokat is ellenőrizzen. Ez a jogosítvány azonban valahogy kikerült a hatásköréből. A Kehi 2007-ig a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá tartozott, majd hirtelen a Pénzügyminisztérium irányítása alá került.

 
- Tátrai Miklós pedig 2007. december 31-ig államtitkárként dolgozott a Pénzügyminisztériumban, majd az MNV Zrt. vezérigazgatója lett. A Kehi múlt év augusztusától viszont ismét ellenőrizheti az állami részvétellel működő társaságokat.


- Ha a parlament tavaly nem állította volna vissza a hivatal korábbi jogosítványait, akkor nem mehettünk volna az MNV-hez vizsgálódni, s a H1N1-vakcinát gyártó Omninvestet vagy a sanghaji magyar világkiállítási pavilont építő társaságot sem vehettük volna górcső alá.

- Egymás után újabb ügyekkel állnak elő. Nem tart attól, hogy a Kehire ismét úgy fognak tekinteni, mint egy olyan intézményre, mellyel a kormánynak csak az a célja, hogy elődjét lejárassa?

- Az emberek hajlamosak úgy vélekedni, hogy a feltárt ügyeknek nem lesz következményük. Mi nyolc hónapja kezdtük az ellenőrzéseket, s közel hárommilliárd forintot szereztünk vissza a költségvetésnek. Az Omninvest 2,8 milliárd forintot utal vissza az államnak. A Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszószövetség pedig - mivel jogszabálysértő módon használta fel a tavaly nyári, Margit-szigeti Európa-bajnokság megrendezésére kapott 400 millió forintos állami támogatást - vizsgálatunknak köszönhetően 100 milliót már meg sem kapott, és 80 millió forintot vissza is kell utalnia az államkasszába. A sanghaji világkiállítás kapcsán is megakadályoztuk, hogy százmilliós nagyságrendben közpénz folyjon el értelmetlenül az expón való részvétel örve alatt. Létrejöttének 16 éve alatt nem szerzett vissza annyi pénzt a Kehi a költségvetésnek, mint az elmúlt nyolc hónap során, miközben a hivatal éves költségvetése nem több 800 millió forintnál. Összehasonlítás gyanánt: tavaly 935 millió forintból gazdálkodhatott a nemrég leépített 30 fős Költségvetési Tanács.

- Mi a garancia arra, hogy az Orbán-kormány döntéseit és a költségvetési szervek működését is ilyen alapossággal fogják vizsgálni?

- Nem az a célunk, hogy az ellenőrzések eredményeit eltussoljuk vagy szabotáljuk a munkát. Tisztességgel és becsülettel végezzük el azokat az ellenőrzéseket, amelyekre felkérnek minket. Korábban előfordult, hogy a Kehi még a számvevőszékkel sem osztotta meg a jelentéseit. Ha a közpénzből fenntartott ellenőrző szervek nem működnek egymással összehangoltan, akkor gyenge lesz az állam. Az első polgári kormány idejében a hivatal a legnagyobb visszhangot kiváltó bejelentéseit épp a ciklus második felében, 2001-2002-ben tette. Akkor pattantak ki ugyanis az agrártárca ügyei vagy lett botrány az állami vezetők ellenőrizetlen külföldi utazásaiból. De emlékezetes a vámhatóság ingatlanbeszerzési panamája is, amit 2002-ben vizsgált a Kehi. A garancia most is maga a kormány. A feltárt ügyeknek pedig remélhetően visszatartó erejük lesz a jövőben.Már a tb-rendszert is vizsgálja a Kehi. A múlt év végén 27,5 milliárd forintot kaptak az egészségügyi intézmények a lejárt beszállítói tartozások rendezésére. A pénz felhasználásának ellenőrzését most kezdte a hivatal. Első körben 80 szakrendelőt, egészségügyi szolgálatot kerestek meg, de már többen is jelezték: mivel a támogatás céljaira nem tudták felhasználni, ezért inkább visszafizetik a pénzt.A Kehi által vizsgált főbb ügyek

  • Az Omninvest H1N1-vakcinagyártása - 2,8 milliárd forintot kapott vissza az állam
  • Sukorói ingatlancsere - Az államnak okozott kár 1,3 milliárd forint
  • A moszkvai kereskedelmi képviselet eladása - A vagyoni hátrány becslések szerint öt-tíz milliárd forint
  • A sanghaji világkiállítás magyar pavilonja - A kár több százmillió forint
  • A Magyar Úszószövetség Európa-bajnokság-rendezése - 180 millió forintot visszanyert az állam a 400 millió forintos támogatásból

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.