valasz.hu/itthon/ez-a-tetje-az-ujabb-tuntetesnek-128179

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tetje-az-ujabb-tuntetesnek-128179

Permetezőszer a gyümölcsökben: óvatosan az eperrel!

/ 2018.05.17., csütörtök 09:45 /

Franciaországban egy ötéves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédő szert.

A Laboratorium.hu szakportál vette észre a Le Monde francia napilap cikkét, amely szerint a Générations Futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából a francia állami hatóságok összehangolt ellenőrzésbe kezdtek, öt évig mérték 19 féle gyümölcs és 33 féle zöldség szennyezettségi szintjét, összesen több mint 11 ezer mintát megvizsgálva.

A világ egyik vezető élelmiszeripari nagyhatalma a saját piacain azt találta, hogy a szőlőminták 89, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83 százalékában találtak növényvédő szert. A  legkevesebbet a szilvában (35 százalék), a kiwiben (27 százalék) és az avokádóban (23 százalék) mutatták ki. A legfontosabb adat, hogy mely termékekben volt az egészségügyi határérték feletti a permetezőszer maradványok aránya, azt találták, hogy a minták három százaléka volt érintett. A szezon közeledtével érdemes tudatosítani, hogy első helyen a cseresznye végzett, a vizsgált gyümölcsminták hét százaléka volt egészségkárosító szintű vegyi maradványokkal szennyezett, nálunk kisebb forgalmú két egzotikus gyümölcs, a mangó és a papaya végzett a második és a harmadik helyen, öt illetve négy százalékos mutatóval.

A zöldségekben még nagyobb arányban tudtak permetezőszert kimutatni, a zeller 85 százalékkal végzett az élen, a fűszernövények 75 százalékkal, a saláta pedig 66 százalékkal került a listára. A legkevésbé szennyezettek között a kukorica áll az első helyen, majd egy, most nagy arányban fogyasztott zöldség, a spárga következik három százalékkal. Az egészségügyi határértéket a fűszernövények, a zeller és a fehérrépa esetében lépték át különösen gyakran.

A megszólaltatott szakemberek szerint a helyzet akkor lenne veszélyes, ha rendszeresen fogyasztanánk határérték feletti szennyezést tartalmazó gyümölcsöket.

A helyzet a Laboratorium.hu szerint Magyarországon megnyugtatóbb, mint a franciáknál. A korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség pedig csak közel egy százalékban mérhető – ezt Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. munkatársa nyilatkozta a portálnak. Némileg ellentmond ennek a nem alkoholos eredetű májbetegségek magas száma, ami arra utal, hogy gyakran fogyasztunk szennyezett élelmiszert.

Fontos, hogy hámozással, mosással, a szőlő esetében néhány perces áztatással a maradékok egy része eltávolítható, és fontos szabály az is, hogy kerüljük az unión kívüli zöldségek és gyümölcsök vásárlását.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.