Petrás Mária-ügy: a hitközség meghamisította a Muzsikás közleményét!

/ 2015.08.27., csütörtök 10:00 /
Petrás Mária-ügy: a hitközség meghamisította a Muzsikás közleményét!

„A Zsidó Kulturális Fesztivál szervezői sajnálattal közlik, hogy a Muzsikás Együttes 2015. szeptember 1-i »Szól a kakas már…« koncertje elmarad. A zenekar közleménye: »A Muzsikás Együttes a megváltozott körülmények, hirtelen jött betegség miatt kénytelen a szeptember 1-re tervezett hangversenyt lemondani« (…) A szervezők nevében a közönség megértését kérjük a vis maior helyzetért” – olvasható a Budapesti Zsidó Hitközség honlapján, illetve az esemény Facebook-oldalán.

Előzmény: a Muzsikás zsidó dalokkal lépett volna föl a rendezvényen, Petrás Mária közreműködésével. A csángó énekesről azonban a Népszava egyik olvasója azt híresztelte, hogy korábban a Magyar Sziget nevű szélsőséges rendezvényen lépett föl, testvére, Petrás János a Kárpátia nevű radikáljobbos együttes tagja, férje pedig Döbrentei Kornél antiszemitának tartott költő. A fesztivál szervezői ezért lemondták Petrás fellépését, amit állítólag ő is megértéssel fogadott. Aztán kiderült: szó sem volt szélsőséges rendezvényről, a Kárpátia-tag csak névrokon – egyébként is, annak a világnak szerencsére hetven éve vége, amikor köztiszteletben álló művészeket a rokonságuk alapján ítéltek meg –, és Petrás Máriának esze ágában sem volt megértéssel fogadni a hazugságon alapuló letiltást.

Mindezek után, ahogy Bódis András kollégám is írta tegnap, egyetlen tisztességes megoldás maradt a fesztivál szervezői előtt: bocsánatot kérni. Miután az exkuzáló közlemény magától csak nem akart megszületni, gondoltam, rákérdezek az esemény gazdáinál, hogy a fejlemények ismeretében terveznek-e bármilyen lépést az ügyben; felveszik-e a kapcsolatot Petrás Máriával, a Muzsikás Együttessel, gondoltak-e valamilyen gesztusra, alkalmasint bocsánatkérésre, mellyel tisztázhatják a félreértést.

A hivatalos e-mail-címre szerda reggel küldött levélre sajnos nem érkezett válasz. Ám a fenti közleménnyel a fesztivált szervező Mazsihisz és a BZSH, ha lehet, még az eddiginél is kínosabb helyzetbe lavírozta magát. A Muzsikás vezetője, Hamar Dániel nyilatkozatában, illetve az együttes honlapján ugyanis szó sincs hirtelen jött betegségről és vis maior helyzetről. Sőt utóbbi helyen kizárólag az a szikár, ám így is beszédes tény szerepel, mely szerint „sajnálattal közöljük, hogy az alábbi hangversenyt a Muzsikás együttes kénytelen volt lemondani. Mindenkitől, aki el szeretett volna jönni, elnézést kérünk. Az előre megváltott jegyek visszaváltásának ügyében keressék a Zsidó Kulturális Fesztivált.”

Hamar Dániel ezek után ma délelőtt azt mondta a Válasz.hu-nak: valóban van szó betegségről is, de nem ez az elsődleges szempont; a fesztivál szervezőit is arra kérték, ne ezt nevezzék meg indoknak. A szervezőknek átküldött nyilatkozat ennek megfelelően így szólt: „A Muzsikás a körülmények váratlan megváltozása miatt kénytelen a szeptember 1-re tervezett hangversenyt lemondani.” Az együttes vezetője pedig most megkeresésünkre így fogalmazott: „Ha nincs betegség, akkor is lemondjuk a koncertet, nem is tehetünk mást, mert ellenkező esetben igazoltuk volna a Petrás Máriát ért vádakat.” 

A Muzsikás egyébként sajnálja a történteket; szerették volna, hogy Szól a kakas már műsorukkal a magyar közönség elé állhassanak – mint nemrég tették ezt New Yorkban. „A Dohány utcai zsinagóga csodálatos helyszín, kiváló akusztikával, a zsidó és nem zsidó művészeket egyaránt felvonultató Zsidó Kulturális Fesztivál pedig nagyszerű alkalom a hídépítésre, a feszültségek oldására” – mondja Hamar Dániel.

A szervezők egyébként, miután kiderült a félreértés, nem keresték meg az együttest, hogy bocsánatot kérjenek, de ők nem is várják el ezt. Mint Hamar Dániel hangsúlyozza, a fesztivál gazdái az első körben még kitartottak Petrás Mária mellett, ám akkora volt a külső nyomás – még az is félő volt, hogy az eseményt tüntetés vagy rendbontás zavarja meg –, hogy döntésüket megváltoztatva lemondták a fellépését. „Ami azért is fájdalmas, mert kevés tisztább embert ismerek Petrás Máriánál. Jellemző például, hogy amikor Prima Primissima-díjat kapott, első dolga volt odamenni két vetélytársához, és egy kis ajándék kíséretében bocsánatot kérni tőlük. Most pedig egy szívszorító moldvai balladával készült az estre, melyet, azt hiszem, kevesen tudtak volna megindultság nélkül végighallgatni – nagy kár volt ettől az élménytől megfosztani a közönséget” – összegez Hamar Dániel. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.