Placid atya 100 éves – Így tanít élni a Gulag legboldogabb foglya

/ 2016.12.24., szombat 08:00 /
Placid atya 100 éves – Így tanít élni a Gulag legboldogabb foglya

Bencés szerzetes, paptanár, három diplomával mosodás, de legfőképpen a Gulag legboldogabb foglya. A Heti Válasz karácsonyi dupla számának címlapján Olofsson Placid, aki december 23-án ünnepli századik születésnapját. Különleges ajándékként éljük meg, hogy válaszolt kérdéseinkre.

„Kacifántos élet volt – de nem fogok panaszkodni!” – mondta advent negyedik vasárnapján megtartott, századik születésnapi miséjén Olofsson Placid. Népszerűségét jelzi, hogy a Villányi úti ciszterci Szent Imre Templomban a reggeli fél nyolcas szentmisén egy tűt sem lehetett volna leejteni.

Placid atya személyiségének varázsát az adja, hogy egész életében mást sem tesz, mint az Úristen akaratát keresi, és ami őt unikummá teszi: a legelképesztőbb helyzetekben is megtalálja azt. A k. und k. hadseregben csetlő-botló Švejk története száraz és unalmas olvasmány, ráadásul merő kitaláció Placid atya Gulagról hozott, sziporkázó humorral fűszerezett, elképesztő – és igaz – történetei mellett, melyek csontig hatoló tanulsága, hogy lehet, sőt érdemes embernek maradni az embertelenségben.

Placid atya egészsége az utóbbi időben megrendült. Segítői különösen vigyáztak rá, hogy felerősítsék az ünnepségre, hogy ne legyen számára megterhelő az a rajongó szeretet, amivel hívei körülveszik. Gyakorlatilag nem, vagy csak alig hall, beszédkapacitása néhány percre korlátozódik. Derűje, lelki ereje viszont töretlen, és jól lát, ezért különleges ajándékként éljük meg, hogy válaszolt lapunk írásban feltett kérdéseire.

 

Születésnapi összeállításunk a december 22-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.