Plakátügy: ilyenre még tényleg nem volt példa

/ 2017.12.07., csütörtök 10:20 /

A Jobbik szerint veszélyben a jövő évi választási részvételük, miután az éves pártfinanszírozási összegük 1,4-szeresét kell befizetniük az Állami Számvevőszék jelentéstervezete alapján. 

Fontos leszögezni, hogy a Jobbik idei állami pártfinanszírozási összege 476 millió forint. Az Állami Számvevőszék viszont tegnap közölte: a Jobbik 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől (értsd plakáthelyeket kapott) , amit be kell fizetnie a költségvetésnek, „emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.” Magyarán a Jobbikot 662 millió forint befizetésére kötelezték, az erről szóló híreket nem cáfolta az Állami Számvevőszék.

Ebből a szempontból érthetőnek látszik, miért állította azt a Jobbik francióvezetője, hogy ez a párt választáson való indulását is veszélyezteti. Ami ugye alapvetően rázná meg a magyar közéletet, mert Jobbik a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a második legnépszerűbb párt.

De tényleg van ennek alapja? 

Két eljárás fut egymás mellett a Jobbik ellen, szorosan véve azért, mert az országot idén vizuális terrortámadás érte, a Jobbik Mészáros Lőrinccel és Orbán Viktor sötét tónusú képmásaival riogatott, a kormány pedig Sorossal és Brüsszellel. A Fideszes plakáttenger mögött állami pénz áll, a Jobbik poszterei pedig Simicska Lajos cégeinek kihasználatlan plakáthelyein jelentek meg. A Fidesznek a legkevésbé sem tetszett, hogy köztéri riválist kapott, jogalkotási módszerrel elérte, hogy a köztereken csak kormányzati plakátok maradjanak. A törvények persze nem visszamenőleges hatályúak, az ÁSZ nem is ezek, hanem már meglévő jogszabályok alapján lépett fel „hatósági jelzésre” a Jobbik korábbi plakátozása ellen.

Egyrészt az ÁSZ második félévi ellenőrzési programjában a Jobbik revíziója is szerepelt, és hatósági bejelentésre hivatkozva a 2015-16-os év mellett a 2017-es első félévi adatokat is kikérték. A közpénzek felhasználásának ellenőrzésére hivatott szervezet szerint a Jobbik nem bocsátotta rendelkezésre a megfelelő dokumentumokat. A Jobbik viszont azt állítja, erre ötnapos törvényi határidő áll rendelkezésére, de a számvevőszék ezt nem várta ki.

Két súlyos következménye lett mindennek. Egyrészt az ÁSZ büntetőfeljelentést tett, és az ügyészség nyomozni kezdett az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt. Ha bebizonyosodik a gyanú, az akár a megszüntetéséhez is vezethet. Elvileg, ezt erőteljesen hangsúlyozzuk, mert egyrészt itt esély látszik arra, hogy a Jobbik védekezése megállhat. Másrészt egyáltalán nem biztos, hogy bárki túl akarná húzni ezt a kérdést, elvégre a Jobbik megszűnése senkinek sem szolgálná a politikai érdekeit. (Legkevésbbé a Fideszét.)

Tegnap a Jobbik megkapta azt a jelentéstervezetet, amely szerint törvényt sértettek, mert nem fogadhattak volna el a listaárnál olcsóbban plakátolási lehetőséget, mégis megtették. Most ne foglalkozzunk azzal, hogy alighanem még soha senki nem vásárolt listaáron hirdetést ebben az országban, a lényeg, hogy a jogszabály erről szól. Az árkülönbözet adja a befizetendő összeg egyik felét, a másikat pedig az ezzel megegyező büntetés, amit levonnak majd a párttámogatásból. Ez utóbbi nem jelenti azt, hogy a Jobbik ne indulhatna el a választokon, de az biztos, hogy óriási érvágás a szervezetnek. 

Ám ez még csak tervezet, 15 napon belül észrevételeket tehetnek. Más kérdés, hogy az ÁSZ-jelentéseit általában nem írják alapjaiban felül a jelentéstervezetre küldött észrevételek. Ebben az esetben az alapadatok nem is a párttól, hanem a Magyar Nemzet szerint az adóhatóságtól származnak, amely a hirdetéseknek felületet biztosító Mahir Cityposter Kft.-nél még a nyár folyamán tartott házkutatást. Az egyik állami szerv a másik dokumentumait pedig erős bizonyítékként szokta kezelni.

A kész ÁSZ-jelentést bíróságon támadhatja meg a Jobbik, és a bíróság felfüggesztheti a fizetési kötelezettséget az eljárás idejére. Tegyük persze hozzá, hogy egy bírósági jogvitának bármi lehet a vége, de egyáltalán nem tipikus, hogy a hatalmas jogvégzett apparátussal rendelkező ÁSZ végül elbukja a pereit. Más oldalról viszont egészen példátlan ügyről van szó, az ÁSZ korábban sosem állt bele pártfinanszírozási ügyekbe, a fő vonalakat mindig rendben találta a pártok gazdálkodásában, miközben az egész közvélemény állatorvosi lónak tartja ezt.

Az Orbán–Simicska-háborúba ilyen módon beavatkozó állami szervek új színt hoznak a magyar politikai életbe, kétségtelenül elég harsány színeket. Éppen emiatt nehéz megállapítani, mi lesz a történet vége, mert ilyen ügyekre a demokratikus Magyarország történetében még nem volt példa. Mivel mindkét eljárás a bíróságokon fejeződik be, a viszonyokat ismerve két dologra számíthatunk:

  1. Az egész jól elhúzódik majd, több fordulós jogvita várható.
  2. A bíróságok függetlensége miatt végül olyan ítélet születik majd, amely egy jogállamban elvárható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.

Hogy lesz CSOK-ból nyaraló?

Némi kompromisszum vállalásával üdülőnek is kiváló ingatlanok vásárolhatók vagy építhetők a családi otthonteremtési kedvezmény millióból. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.