Plakátügy: ilyenre még tényleg nem volt példa

/ 2017.12.07., csütörtök 10:20 /

A Jobbik szerint veszélyben a jövő évi választási részvételük, miután az éves pártfinanszírozási összegük 1,4-szeresét kell befizetniük az Állami Számvevőszék jelentéstervezete alapján. 

Fontos leszögezni, hogy a Jobbik idei állami pártfinanszírozási összege 476 millió forint. Az Állami Számvevőszék viszont tegnap közölte: a Jobbik 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől (értsd plakáthelyeket kapott) , amit be kell fizetnie a költségvetésnek, „emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.” Magyarán a Jobbikot 662 millió forint befizetésére kötelezték, az erről szóló híreket nem cáfolta az Állami Számvevőszék.

Ebből a szempontból érthetőnek látszik, miért állította azt a Jobbik francióvezetője, hogy ez a párt választáson való indulását is veszélyezteti. Ami ugye alapvetően rázná meg a magyar közéletet, mert Jobbik a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a második legnépszerűbb párt.

De tényleg van ennek alapja? 

Két eljárás fut egymás mellett a Jobbik ellen, szorosan véve azért, mert az országot idén vizuális terrortámadás érte, a Jobbik Mészáros Lőrinccel és Orbán Viktor sötét tónusú képmásaival riogatott, a kormány pedig Sorossal és Brüsszellel. A Fideszes plakáttenger mögött állami pénz áll, a Jobbik poszterei pedig Simicska Lajos cégeinek kihasználatlan plakáthelyein jelentek meg. A Fidesznek a legkevésbé sem tetszett, hogy köztéri riválist kapott, jogalkotási módszerrel elérte, hogy a köztereken csak kormányzati plakátok maradjanak. A törvények persze nem visszamenőleges hatályúak, az ÁSZ nem is ezek, hanem már meglévő jogszabályok alapján lépett fel „hatósági jelzésre” a Jobbik korábbi plakátozása ellen.

Egyrészt az ÁSZ második félévi ellenőrzési programjában a Jobbik revíziója is szerepelt, és hatósági bejelentésre hivatkozva a 2015-16-os év mellett a 2017-es első félévi adatokat is kikérték. A közpénzek felhasználásának ellenőrzésére hivatott szervezet szerint a Jobbik nem bocsátotta rendelkezésre a megfelelő dokumentumokat. A Jobbik viszont azt állítja, erre ötnapos törvényi határidő áll rendelkezésére, de a számvevőszék ezt nem várta ki.

Két súlyos következménye lett mindennek. Egyrészt az ÁSZ büntetőfeljelentést tett, és az ügyészség nyomozni kezdett az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt. Ha bebizonyosodik a gyanú, az akár a megszüntetéséhez is vezethet. Elvileg, ezt erőteljesen hangsúlyozzuk, mert egyrészt itt esély látszik arra, hogy a Jobbik védekezése megállhat. Másrészt egyáltalán nem biztos, hogy bárki túl akarná húzni ezt a kérdést, elvégre a Jobbik megszűnése senkinek sem szolgálná a politikai érdekeit. (Legkevésbbé a Fideszét.)

Tegnap a Jobbik megkapta azt a jelentéstervezetet, amely szerint törvényt sértettek, mert nem fogadhattak volna el a listaárnál olcsóbban plakátolási lehetőséget, mégis megtették. Most ne foglalkozzunk azzal, hogy alighanem még soha senki nem vásárolt listaáron hirdetést ebben az országban, a lényeg, hogy a jogszabály erről szól. Az árkülönbözet adja a befizetendő összeg egyik felét, a másikat pedig az ezzel megegyező büntetés, amit levonnak majd a párttámogatásból. Ez utóbbi nem jelenti azt, hogy a Jobbik ne indulhatna el a választokon, de az biztos, hogy óriási érvágás a szervezetnek. 

Ám ez még csak tervezet, 15 napon belül észrevételeket tehetnek. Más kérdés, hogy az ÁSZ-jelentéseit általában nem írják alapjaiban felül a jelentéstervezetre küldött észrevételek. Ebben az esetben az alapadatok nem is a párttól, hanem a Magyar Nemzet szerint az adóhatóságtól származnak, amely a hirdetéseknek felületet biztosító Mahir Cityposter Kft.-nél még a nyár folyamán tartott házkutatást. Az egyik állami szerv a másik dokumentumait pedig erős bizonyítékként szokta kezelni.

A kész ÁSZ-jelentést bíróságon támadhatja meg a Jobbik, és a bíróság felfüggesztheti a fizetési kötelezettséget az eljárás idejére. Tegyük persze hozzá, hogy egy bírósági jogvitának bármi lehet a vége, de egyáltalán nem tipikus, hogy a hatalmas jogvégzett apparátussal rendelkező ÁSZ végül elbukja a pereit. Más oldalról viszont egészen példátlan ügyről van szó, az ÁSZ korábban sosem állt bele pártfinanszírozási ügyekbe, a fő vonalakat mindig rendben találta a pártok gazdálkodásában, miközben az egész közvélemény állatorvosi lónak tartja ezt.

Az Orbán–Simicska-háborúba ilyen módon beavatkozó állami szervek új színt hoznak a magyar politikai életbe, kétségtelenül elég harsány színeket. Éppen emiatt nehéz megállapítani, mi lesz a történet vége, mert ilyen ügyekre a demokratikus Magyarország történetében még nem volt példa. Mivel mindkét eljárás a bíróságokon fejeződik be, a viszonyokat ismerve két dologra számíthatunk:

  1. Az egész jól elhúzódik majd, több fordulós jogvita várható.
  2. A bíróságok függetlensége miatt végül olyan ítélet születik majd, amely egy jogállamban elvárható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.