valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

http://valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

Pláza helyett játszótér

/ 2011.10.31., hétfő 08:35 /
Pláza helyett játszótér

A legkevésbé eladósodott önkormányzatok közé tartozik a II. kerület. Láng Zsolt polgármester, listás parlamenti képviselő, az Országgyűlés önkormányzati bizottságának elnöke azt állítja: a budai zöld kerület sem kap több támogatást, mint más települések.

 

- A legzseniálisabb PR-szakértők sem tudtak volna jobb reklámot csinálni a II. kerületnek, mint az újságok: közzétették, hogy a legkevésbé eladósodott önkormányzatok közé tartozik.

- Az ország szempontjából jobb lett volna, ha nem ezzel a hírrel kerülünk címlapra. Ugyanakkor örülök, hogy a kerületnek, amelyet mintegy öt éve irányítok, mindmáig kiegyensúlyozott a gazdasági háttere. Sokat dolgoztunk azért, hogy az elmúlt fél évtized egyre romló gazdasági körülményei között is meg tudjuk őrizni szolgáltatásaink színvonalát, intézményhálózatunk egységét.

- Tehát van miből fizetni a gázszámlát, villanyszámlát...

- A II. kerületben 86 ezer ember él; többen laknak itt, mint Szombathelyen vagy Veszprémben. Hét általános iskolát, öt általános iskola és gimnáziumot, két önálló gimnáziumot, két művelődési házat, egy családsegítő és gyermekjóléti központot, három idősgondozási központot, valamint egy önálló, jól felszerelt szakrendelőt tartunk fenn. Egyetlen intézményünket sem fenyegeti veszély, és soha nem kívántuk másra átruházni működtetésüket. Természetesen a fenntartásuk komoly feladat; sok munkát és átgondolt tervezést kíván.

- Igen, de aki ezt az interjút olvassa, azt mondhatja: könnyű ott a Rózsadombon és a Pasaréten. Van ott pénz!

- Sokan hiszik azt, hogy ahol az átlagosnál nagyobb számban élnek jómódúak, ott az önkormányzat is gazdag. Mindannyiszor el kell magyaráznunk: adóbevételeink a központi költségvetéshez érkeznek be, ugyanolyan elvek alapján, mint más helyhatóságokhoz. Ha valaki betekint testületi üléseink jegyzőkönyveibe, költségvetési rendeleteinkbe, láthatja: sokat fáradoztunk a kerületi büdzsé egyensúlyáért. Jelentős erőfeszítést kívántak az utóbbi öt évben megvalósított fejlesztések, beruházások.

- Itt álljunk meg egy pillanatra. Sokan úgy látják, ebben az országban nem történik semmi. Ha mégis, azt irigyelhetik azok az önkormányzatok, akik önhibájukon kívül kerültek hátrányos helyzetbe.


- Másokról nem tudok beszélni, csak magunkról. Mi új egészségházat avattunk, felújítottunk iskolákat, sportpályákat, átadtunk bölcsődéket, óvodákat. Sok évtized után sikerült Hidegkút kapujában egy gyönyörű, nyolcezer négyzetméteres parkot kialakítanunk úgy, hogy nem vontunk be külső befektetőt. Nem pláza épült, hanem játszótér a kicsiknek, pihenőpadok sora az idősebbeknek. Buda első sétálóutcáját is mi adtuk át. A funkcióbővítéssel megvalósított bel-budai rehabilitáció valódi sikertörténet; a gondosan megtervezett terek, a lakók érdekeit szolgáló közlekedéstechnikai változtatások fogadtatása igazolta várakozásainkat. Számos szakmai és civilszervezettől kaptunk elismerést. A jeles építész, Finta József azt mondta: a Lövőház utca világát szeretné megteremteni a megújuló Széll Kálmán téren. Amire van is esély, miután a tervezésre az ő irodája kapott megbízást.

- Nem csak a három kerület határán lévő Széll Kálmán tér miatt tájékozott a többi önkormányzatról: mint a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének alelnöke az új önkormányzati törvény előkészítésében is részt vett.

- Igen, a gondok több szálon is eljutnak hozzám, így - mint a parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságának elnöke is - tisztában vagyok a helyhatósági rendszer működésének nehézségeivel. Budapestnek amúgy különleges státusza van, már csak azért is, mert a fővárosban és az agglomerációban él az ország lakosságának egyötöde. Mind a 23 kerület problémákkal küzd, és az elmúlt húsz évben nem volt fórum azok artikulálására.

- Miért nem?

- Nem volt a közös gondolkodásnak színtere. Ezért szerveztük és alakítottuk meg júliusban a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét. Jelentőségét jól jellemzi, hogy függetlenül politikai irányultságától minden kerület csatlakozott hozzá. Azt szeretnénk, ha az önkormányzati törvény a fővárosiak számára is elfogadható módon alakítaná át a jelenlegi, kiigazításokra szoruló rendszert.

- Erős főváros és erős kerületek van a javaslatban. Nincs itt ellentmondás?

- Nincs. Úgy vélem, hogy egy-egy település irányítójának - legyen az falu, a főváros vagy annak valamely kerülete - meghatározott jogosítványokkal kell rendelkeznie. Fontos a feladataikat megfelelően körülhatárolni és szétválasztani. Arra törekszünk, hogy átlátható, mindenki számára egyértelmű viszonyokat teremtsünk. Ne fordulhasson elő, hogy két önkormányzat egymásra mutogat, hogy a kétszintű rendszerben elvesszen, vagy hosszadalmassá, nehézkessé váljon a fontos ügyek intézése.

- A kerületi önkormányzatok sorra saját kezükbe veszik a parkolás üzemeltetését. A II. kerület az elsők között volt. Jó, ha széttagolt parkolási rendszer jön létre a fővárosban?

- Az elmúlt öt év egyik legjobb döntésének tartom, hogy 2011 márciusától - miután lejárt a Centrum Parkoló Kft.-vel kötött szerződés - a II. kerületi önkormányzat saját hatáskörében végzi a parkoltatási feladatokat. Az első fél év tapasztalatairól szóló beszámoló azt igazolta, hogy a rendszer működése hatékonyabb, gazdaságosabb lett. A számítástechnika ma már lehetővé teszi, hogy a rendszereket összekössük, hogy közös ügyfélszolgálatot tartsunk fenn, hogy azonos "arculattal" jelenjenek meg a parkolóőrök az utcán. E téren is bebizonyosodott: ott képesek jól működni a dolgok, ahol át lehet látni a teljes struktúrát, ahol az ellenőrzés megoldható.

- A rendszerek összekötésére, úgy tűnik, a politika területén is törekszik. Mi vitte rá, hogy induljon az alkotmánybíróvá lett Balsai István megüresedett képviselői mandátumáért?

- Nem készültem arra, hogy a tavaly őszi helyhatósági kampány után most újabb megmérettetés várjon rám, de a felkérést igen megtisztelőnek tartom. A Fidesz II. kerületi szervezete egyhangúlag támogatta a helyi KDNP javaslatát, hogy az időközi választáson engem indítsanak. Örülök, hogy a munkám alapján méltónak tartottak erre, és annak is, hogy mindkét párt döntéshozó szervezetei megerősítették a helyi jelölést.

- Van bármilyen tétje ennek a választásnak? Hiszen ön most is parlamenti képviselő - listán szerzett mandátumot -, s bármi lesz az eredmény, az is marad 2014-ig.

- Valóban rendhagyó a helyzet több szempontból is. Mivel az időközi voksolás egyetlen választókerületet érint, sokan érezhetik úgy, hogy nincs különösebb tétje. Gondolhatnak arra is, hogy döntésük az Országgyűlés összetételén érdemben nem változtat, ezért nincs nagyobb jelentősége az eseménynek. A novemberi választás horderejét azonban nagy hiba alábecsülni. Választókerületünk hagyományosan tudatos polgárai ugyanis - ha ezúttal is élnek a véleménynyilvánítás jogával - aktivitásukkal, jelöltjükkel ismét hitet tehetnek értékrendjük, identitásuk mellett, és megerősíthetik igényüket a közügyek közvetlen alakítására.

- Szép szavak, de a közelmúlt időközi választásai azt mutatják: ezek most nem hozzák lázba a polgárokat...

- Úgy tapasztaltam, sokan tényleg nem gondolták végig, milyen nagy a tét. Ha a választók akaratából egyéni mandátumhoz jutok, listás helyemre a Fidesz-KDNP pártszövetség új képviselőt delegálhat. Sikeres szereplésem tehát azt is jelenti, hogy országgyűlési frakciónk megőrzi jelenlegi pozícióját. Személyes motivációmról hadd mondjak el annyit: különös jelentőségű lenne számomra, ha képviselői feladataimat a választók többségének közvetlen akarata alapján végezhetném. Tudom, hogy e felhatalmazással felelősségem is megnőne, de ezt nem nyomasztó teherként, hanem a bizalom serkentő jeleként élném meg. Továbbra is hiszek ugyanis a becsülettel végzett munka értelmében, és azt is tudom, hogy a megnövekedett felelősség mire kötelez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.