Pokorni: „Riasztóak a számok"

/ 2011.02.22., kedd 18:45 /

Pokorni Zoltán szerint mivel az új közoktatási törvényt csak 2012 szeptemberében lehet bevezetni, a koncepció parlamenti elfogadásáig lesz még idő az egyeztetésre az érdekvédelmi szervezetekkel.

Az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának fideszes elnöke ezt kedden Kaposváron, a közoktatás fő irányairól tartott konferencia szünetében mondta az MTI kérdésére azzal kapcsolatosan, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyaránt kifogásolja: kevés idő áll rendelkezésre a közoktatási törvény koncepciójának megvitatására és véleményezésére.

"Megértem azt, hogy ha keveslik az időt" - mondta Pokorni Zoltán, hangsúlyozva, hogy fontosnak tartják az érdekképviseletek véleményét. Úgy vélte ugyanakkor, lesz még lehetőség az egyeztetésre az után is, hogy a kormány - a tervek szerint március 9-én - megtárgyalja a koncepciót, ugyanis az ezt követő kodifikációs munka során (azzal párhuzamosan) tovább egyeztethetnek a szakszervezetek számára fontos kérdésekben.

A fideszes politikus közölte, azt szeretnék, hogy a legkésőbb az idén ezt a törvényt a parlament elfogadja. A parlamenti bizottság elnöke hozzátette, jó lenne, ha ezt még most nyáron meg tudná tenni az Országgyűlés.

Kitért arra: azt sem tartja tragédiának, ha a kormány által májusban vagy júniusban benyújtandó tervezetről a vita ténylegesen majd csak szeptemberben, októberben zajlik le. A legfontosabb kérdéseket 2012 szeptemberétől lehet elindítani, és akkor rendelkezésre áll egy kicsit több idő a parlamenti vitára való felkészülésre - mondta a szakpolitikus, megjegyezve: "a végső szót mégiscsak a parlament fogja kimondani".

Pokorni Zoltán a közoktatás irányáról tartott előadásában a koncepció kapcsán azt mondta, nem szabad a saját, a múltat megszépítő tapasztalatokat igazodási pontnak tekinteni, 2011-ben ugyanis szerinte "ez már nem működik".

Az egyéni, a személyre szabott fejlesztésre kell helyezni a hangsúlyt - hangoztatta, egyaránt fontosnak nevezve ezt a kiemelkedően tehetséges és a hátrányos helyzetű fiatalok esetében. Az oktatás finanszírozását illetően pedig az egyenlő elosztás helyett a hátrányos helyzetben lévők nagyobb mértékű támogatását tartja követendőnek.

Az oktatási intézmények - ez mintegy 5000-6000 intézményt jelent 170 ezer pedagógussal és 36 ezer műszaki szakemberrel - állami tulajdonba vételéről szólva közölte: ehhez 450 milliárd forintra lenne szükség, s további 50-100 milliárdra a központi irányításhoz.

"És akkor csak ott vagyunk, ahol most" - jegyezte meg Pokorni Zoltán, aki ezt a megoldást már csak az ország jelenlegi gazdasági helyzete miatt sem tartja járható útnak, miként a pedagógusok jelentős mértékű béremelését sem.

A parlamenti szakbizottság elnöke a szakképzés, illetve a felsőoktatás kapcsán komoly hiányosságként említette, hogy jelenleg Magyarországon senki sem végez olyan jellegű felmérést, amelyből tudható lenne, mire és kikre van, illetve lesz a jövőben szükség a munkaerőpiacon.

A szakmunkásképzésről szólva úgy vélekedett: nem tudták motiválttá tenni a tanulókat. Ami pedig a kamara álláspontját illeti, miszerint az elméleti és gyakorlati oktatás aránya 20-80 százalék legyen, azaz egy héten csak egy nap legyenek iskolai foglalkozások, belesűrítve ebbe a közismereti és szaktárgyakat, azt mondta: "riasztóak a számok". Ha ezt komolyan gondolják, akkor húsz év múlva lesz 900 ezer írástudatlan, képzetlen munkanélküli - tette hozzá.

Pokorni Zoltán a közoktatási törvény koncepciójában az érettségihez kötelezően előírt önkéntes munkáról azt mondta, fontosnak tartja a közösségi munkát, de ezt csak önkéntes alapon tudná elképzelni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.