Polgári életérzés – megnéztük az új pavilonokat a Ligetben

/ 2017.05.18., csütörtök 20:00 /
Polgári életérzés – megnéztük az új pavilonokat a Ligetben

Elkészült a Városliget rehabilitációjának nulladik üteme. Feszl Frigyes újraépített pavilonjai minőségi ugrást jelentenek 70 év bódésodás után.

Már legalább kéthetes adósságunk, hogy bemutassuk a Városligetben elkészült három vadonatúj pavilont és a környezetüket. Különösebb csinadratta nélkül április legvégén nyílt meg a pavilonkertnek nevezett terület. Most kimentünk, megnéztük, megfotóztuk, fagyiztunk – íme erről van szó:

Fotó: Fülöp Ildikó

A terület az Állatkerti körút mellett, a Széchenyi fürdő bejáratához közel helyezkedik el, és korábban az 1980-as években épült, silány minőségű bódék foglalták el. A bódékat a Ligetre mindenhol jellemző indokolatlanul széles, törött betonfelületek vették körül. A lepusztult, silány zsibvásár eltüntetése és az új pavilonkert létrehozása mintaprojekt: a Városliget Zrt. ezen a helyen akarja megmutatni, milyen lesz az újjászületett Liget az átfogó tájépítészeti rehabilitáció után. A pavilonkert megépítéséről szóló döntés megelőzte a tájépítészeti tervpályázatot, vagyis ez az együttes még nem része a nyertes tervnek, de illeszkedik hozzá.

Az új kávézó és fagyizó a középső pavilonban

Fotó: Fülöp Ildikó

A pavilonokhoz a nemzeti romantika legjelentősebb építészének, Feszl Frigyesnek egy 1860-ban készült tervét vették elő. A terv Gruber Antal kávés megrendelésére készült, és a megépült pavilon a Városliget egyik szigetén állt, vagyis nem ott, ahol most újjáépült, és nem is volt belőle három, csak egy. Nem tudni, mi lett a sorsa, de már az 1896-os ezredévi kiállítás előtt lebontották. A vendéglátást szolgáló bodék és kioszkok nem az örökkévalóságnak készültek, egyszerű anyagokból, néhány évtizedes élettartamra építették őket. A Ligetben tehát most egy kisebb épületrekonstrukció készült a fennmaradt eredeti tervek alapján. Össze is lehet vetni az elkészült építményeket Feszl míves rajzával:

Feszl Frigyes pavilonterve 1860-ból

Forrás: Budapest Főváros Levéltára

A legérdekesebb részlet a pavilon tetejét díszítő törökös hagymakupola, amelynek a tetejét még egy kisebb félhold is díszíti. Hasonló látható a 18. századi mohorai Vay-Zichy-kastély saroktornyán, de az is lehet, hogy Feszl ihletője az iszlám művészet volt, az 1860-as években ugyanis a törökökre a hazai közvélemény a magyarság régi barátaiként tekintett, mivel a szabadságharc bukása után az Oszmán Birodalom rengeteg menekülő magyar hazafinak adott menedéket. 

A belső tér visszafogottan elegáns lett

Fotó: Fülöp Ildikó

A másik karakteres részlet a pavilonok ereszét tartó tizenkét darab öntöttvas oszlop. Tulajdonképpen ezek az épületek fő díszei, mivel egyébként az architektúra nagyon egyszerű. A tizenkétszögű pavilonok belső tere szűkös, de a tornác három hátsó cikkelyét mindenhol befalazták, hogy a hasznos alapterületet megnöveljék. Az egyik Feszl-féle eredeti alaprajzon ugyanez a megoldás látszik, vagyis ez sem mostani újítás. Ennek ellenére itt csak hozott süteményt és fagylaltot lehet árulni, mert komolyabb konyhát nem lehetne a pavilonba beszuszakolni.

A kávézó legkellemesebb része a kiülős terasz a ponyva alatt és a tornác

Fotó: Fülöp Ildikó

A három pavilon közül a középsőben kávézó-fagyizó kapott helyet, a másik kettőben iparművészeti ajándékbolt, illetve strandcikkeket, lufit, esernyőt áruló üzlet (az utóbbi az előző bódésor termékkínálatát viszi tovább). Mivel a Liget-projektről beszélünk, a beruházás ellenzői a pavilonokat is támadják. Részben azon az elvi alapon, hogy elpusztult építményeket újjáépíteni hamisítás és giccs, részben pedig azért, mert a kávézó árai kellemetlenül magasak. Az Index ennek kapcsán egyenesen arról írt, hogy a pavilonok a Liget dzsentrifikációjának első lépései, vagyis megkezdődik a kispénzű réteg, az egyszerű városlakók kiszorítása a parkból, és minden új létesítmény a turisták és a felső középosztály igényeit fogja kiszolgálni.

Az iparművészeti boltot vagy a turisták fogják eltartani – vagy senki

Fotó: Fülöp Ildikó

A kávézó valóban belvárosi árképzésű (a sütemények 6-800 forint között mozognak) – hiába szép a környezet, az átlag városlakó kétszer is meggondolja, hogy beüljön-e. Az ajándékbolt esetén viszont inkább az a kérdés, hogy lesz-e rá vásárlói igény. Ezt nyilván csak a Széchenyi fürdő külföldi vendégei tarthatják el, de nem lenne meglepő, ha idővel profilváltásra kényszerülne.

Lufi, esernyő, strandcikkek – ilyesmiket árultak a régi bódékban is

Fotó: Fülöp Ildikó

A pavilonkert negyedik épülete viszont nem új, hanem korábban is itt állt, bár annyira elborították a reklámtáblák, hogy a homlokzat szebb részleteit nem is lehetett látni. Itt működött korábban a lángosos, de a bérlő a felújítás után nem tért vissza, ezért most új üzemeltetőt keresnek. Ez a kis századfordulós épület a Liget történetének kedves relikviája. A BKV elődje, a BSzKRT építette a villamosvezetők tartózkodójának, mivel a Ligetben 1972-ig villamos is járt, a 25-ös járat, amely az Állatkerti körút után végigment a Hermina úton egészen a Thököly út sarkáig. Ezen a régi képen látható – a hátsó oldala – villamosos korszakában. Mindenesetre jó, hogy megmaradt, és kifejezetten gondosan felújították.

A villamosvégállomás felújított BSzKRT épülete bérlőre vár

Fotó: Fülöp Ildikó

A pavilonok megépítésén kívül a környezetet is rendezték, és a törött betont fekete-fehér kiskockakő díszburkolat váltotta fel. Az építkezés kedvéért fákat egyáltalán nem kellett kivágni, a megmaradt példányok törzse köré kör alakú ülőpadokat építettek, ahol azok is megpihenhetnek, akik nem akarnak a kávézóban fogyasztani. A terület jelentős részén gyepszőnyeget telepítettek, és egy-két új fát is elültettek.

Kör alakú pihenőpad a fák körül

Fotó: Fülöp Ildikó

Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy érdemes-e újjáépíteni egy 120 évvel ezelőtt lebontott pavilont. A Kopaszi-gát példája mutatja, hogy kortárs tervezők is tudnak olyan épületeket létrehozni, amelyek nagyon magas esztétikai minőségűek, nem historizálnak, és beleilleszkednek egy városi park összképébe. A Liget azonban mégiscsak kétszáz éves, a maga nemében az első közparkok egyike volt a világon – ezt a múltat érdemes lehet megidézni néhány eltűnt részlet újjáélesztésével. A tájépítészeti pályázat nyertes terve erre a Liget más pontjain is kísérletet tesz, legalábbis ami a sétányok vonalvezetését és a vízfelületek helyét illeti. És egy historizáló épület – legyen bármilyen egyszerű – mindig teli van szemet gyönyörködtető részletekkel.

Öntöttvas oszlopfő és ereszalj találkozása. Látszik, hogy vadonatúj, de figyeltek a részletekre

Fotó: Fülöp Ildikó

A dzsentrifikáció egyébként messze nemcsak negatív értelemben használható kifejezés. A Liget rehabilitációjának nem titkolt célja, hogy modern formában visszaállítsa azt a polgári hangulatot, minőséget, ami a Városligetet egykor jellemezte. A Városligetnek mindig is volt vurstlis, mutatványos, a szegényebbek szórakozását szolgáló része, de a szocializmus előtt ez elsősorban a későbbi vidámparki területre koncentrálódott, és a Liget nagy része gondozott közpark volt, ahova a polgárság járt ki sétálni, piknikezni, fagylaltozni. A szocializmus időszakában a polgári életmód más elemeivel együtt ez is megszűnt, és a rendszerváltást követő két évtizedben is inkább csak a lepusztulás folytatódott. Budapesten az elmúlt években a középosztálybeli családok leginkább a Kopaszi-gátra kezdtek kijárni, de adottságait tekintve a Liget sokkal inkább alkalmas rá, hogy ez a réteg újra fölfedezze. És egy nagyon pici területen most már látható is, hogy miért.

Pavilonok a zöldben – idővel az egész park ilyen lehetne

Fotó: Fülöp Ildikó

A pavilonok újraalkotását Feszl Frigyes néhány megmaradt akvarellje alapján az Art1st Design Stúdió (vezető tervező: Taraczky Dániel) végezte el.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.