valasz.hu/itthon/vegre-bayer-zsolt-is-beszelt-a-tusnadi-incidensrol-124807

http://valasz.hu/itthon/vegre-bayer-zsolt-is-beszelt-a-tusnadi-incidensrol-124807

Pszt! - Ezért adnak manapság Köztársasági Érdemrendet

/ 2009.04.08., szerda 10:13 /

Az előző rendszer oszlopos tagja, az 1986-os botrányos szépségverseny főszervezője. Kétes hírű pletykalapok volt szerkesztője, különös lovagrend minisztere, tiszteletbeli konzul. Kedd óta a Magyar Köztársasági Érdemrend tulajdonosa – és hogy megérdemelten-e, arról alább következik néhány keresetlen szó. Fodros István pályaképe.

"A Magyar Köztársaság elnöke dr. Fodros István úrnak, a Diplomata Magazin igazgató-főszerkesztője, és a Sao Tomé és Principe Demokratikus Köztársaság budapesti tiszteletbeli konzulja részére, több évtizedes, sokoldalú munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta" - szólt egy keddi sajtóközlemény. Nos, kétségtelen: Fodros István „több évtizedes", és valóban „sokoldalú" munkásságot fejtett ki. Kérdés azonban, hogy mindezzel kiérdemelte-e a Magyar Köztársaság állami elismerését.

Aligha véletlen, hogy a kormány által javasolt, pro forma azonban az államfő által adományozott elismerést nem Sólyom László, hanem Kiss Péter kancelláriaminiszter adta át. Fodrost ugyanis a pályafutása ezer szállal köti az előző rendszerhez, illetve a ma létező baloldalhoz. Emberünk 1970 és 1974 között a kommunista hátterű Demokratikus Ifjúsági Világszövetség (DIVSZ) protokollfőnöke volt, majd 1980-ig a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalánál helyezkedett el. 1980-tól négy évig Moszkvában a szocialista országok alkotta Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) sajtóosztályán szakértett, hogy onnan a Magyar Média nevű cég igazgatói székébe távozzon.

E minőségében ő volt az 1986-os, botrányba fulladt magyarországi szépségkirálynő-választás egyik főszervezője - akit az utóbb öngyilkosságba menekülő Molnár Csilla környezete meglehetős negatív színben tüntetett fel. A Vas Népében 1986. szeptember 1-jén közölt írás szerint a 16 évesen elhunyt lány édesanyja így emlékezik vissza Fodrosra: „Amikor utólag telefonon rákérdeztünk a tolmácsra, hogy ő kap-e napidíjat, bevallotta, hogy igen, kap. S a Csilla miért nem? Mert azt mondta a Fodros, hogy csak annak jár, akinek ő ad. S amikor azt is megkérdeztük, mennyit kapott, azt felelte, ne haragudjak, nem mondja meg, mert ő is a Magyar Média alkalmazottja. Máltán meghívta a Csillát dr. Fodros István egy italra. Csilla elfogadta. Két nap múlva szólt, hogy Csilla tartozol nekem az ital árával."

A szépségverseny körüli ügyek egyre inkább szúrták a pártvezetés szemét is. A botrány következtében Fodrost kizárták az MSZMP-ből, Bányász Rezső kormányszóvivő pedig az alábbi levelet intézte Lakatos Ernőnek, az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztálya vezetőjének: „A szépségkirálynő-választást... be kell szüntetni, mert a magyar társadalom jelentős részét erősen irritálja ez az erkölcsi felfogásunkat sértő rendezvénysorozat. A rendezvények sajtópropagandáját máris leállítottuk. Javasoljuk a rendezvények körüli anomáliákért elsősorban felelős - a Magyar Médiától egyébként májusban már felmentett - dr. Fodros István eltávolítását a Lapkiadó Vállalattól." (Emberünk 1986 és 1990 között a cég vezérigazgató-helyettese volt.)

Fodrost azonban nem kellett félteni, mert hamarosan a talpára esett. Amint 1989. október 6-án a Reformban nyilatkozta: tarsolyában van egy lista mindazokról, akiknek ő árthat, s ezt a névsort a nyilvánosságra is szándékozik hozni. „Könyvben fogom összegezni azokat az élményeimet, amelyeknek a korábbi „elvtársi" kapcsolatrendszerben nemcsak tanúja, hanem sokszor bizony kiszolgálója is voltam. Konkrét nevekről, esetekről fogok szólni. Többek között volt főnökeimről: Lakatos Ernőről, a KB volt agitációs és propagandaosztály-vezetőjéről, Lengyel Lászlóról, a tájékoztatási Hivatal volt elnökhelyetteséről."


Fodros István Sao Tomé külügyminiszterével

Ugyanebben az interjúban szemesítik azzal a szóbeszéddel, hogy a KGB-nek dolgozott. Erre a híresztelésre ha más nem, az is alapot adhatott, hogy Fodros a nyolcvanas években Moszkvában végzett az ottani nemzetközi diplomáciai akadémián - mely intézmény szoros kapcsolatban állt az orosz titkosszolgálattal. A Reform kérdésére - „Tényleg, tagja volt a KGB-nek?" - ezt felelte: „Nevetséges a feltételezés, ilyen alapon minden külföldön dolgozó magyar megvádolható, hogy beépített ember."

A rendszerváltozás után olyan patinás lapok szerkesztője, főszerkesztője, illetve igazgatója volt, mint a Pszt!, a Szuper Pszt, illetve a Sztár Revü Magazin, jelenleg pedig a Hekus és a Diplomata Magazin élén találjuk. 1998 óta a Rendőrtiszti Főiskola docense, valamint a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének (IBSSA) pr-munkatársa. E szervezet elnöke az a Popper György, aki a Heti Válasz által már többször megörökített Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének is első embere. Arról, a mindenki által ismert máltaiak alternatívájaként működő lovagrendről van szó, melynek soraiban számos baloldali személyiséget találunk az In-Kal Securityt vezető ifj. Lasz Györgytől Danielisz Béláig, az MSZP fővárosi politikusáig, Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselőtől a Tisztelet Társaságából ismert Schmuck Andorig.

E rend minisztereként tevékenykedik Fodros István is; diplomáciai munkásságának megkoronázását azonban az afrikai Sao Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság tiszteletbeli konzulja cím jelenti. Alternatív lovagrendi elkötelezettsége ugyanakkor különös ellentétben áll mostani kitüntetésével. Az elismerést ugyanis attól a kormánytól kapta, melynek külügyminisztériuma tavaly még - a Heti Válasz írására reagálva - szükségét látta elhatárolódni a Popper György vezette társulattól.

A tárca közleményében leszögezte: „Ha az el nem ismert, csupán egyesületi alapon létező lovagrendek igazolványokat bocsátanak ki, azok a személyazonosság igazolására nem alkalmasak", továbbá egyértelművé tette, hogy nem vall közösséget azokkal a lovagrendekkel (köztük Popperékkel), amelyek „azt sugallták, mintha a tárca elismerné őket".

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Megnéztük az országot, ahol Orbán Viktor otthon érzi magát

„Meglehetősen furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell mennie ahhoz, hogy otthon érezze magát” – mondta Orbán Viktor még 2015 tavaszán a kazah fővárosban, Asztanában. Akárhogyan próbáltuk, tíznapos kazahsztáni utunk alatt sem Asztanában, sem máshol nem tudtunk rájönni, mire gondolt a miniszterelnök. Részletek a friss Heti Válaszban.

„Itt az ideje véget vetni az összebújás politikájának Ankarával!”

A Törökországban nyaraló magyaroknak jó hír: még kisebb zsúfoltságra számíthatnak. Mindenki másnak rossz: Berlin és Ankara viszonya annyira megromlott, hogy a németek már a turistáikat sem engednék Törökországba. A friss Heti Válaszban megmutatjuk, mi áll a feszültség mögött.

Még annál is nagyobb a baj az MSZP-ben – mondják a Népszabadság volt főszerkesztői

Széttartó, valamint ötlet, „brand” és program nélküli párt az MSZP, ami képtelen alternatívát nyújtani a Fidesszel szemben – vélik a Népszabadság volt főszerkesztői. Egyikük a Zoom.hu nevű portált szervezi, kollégája és testvére viszont az újságírópálya elhagyása után éppen a szocialisták pártkommunikációjának megújításával próbálkozott – sikertelenül. Egy asztalnál Murányi Marcell és Murányi András; páros nagyinterjú a Heti Válaszban!

Ki a felelős a hackerbotrányért? Itt vannak a BKK-ügy kulisszatitkai

Nem tartotta be a felelős közzététel elvét a BKK webshopját feltörő fiatal, de így is etikusabban járt el, mint azok, akik feljelentették. Az is igaz viszont, hogy a botrány napjaiban valóban súlyos kibertámadás folyt a BKK ellen. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A Fidesz polgárháborús pszichózissal fenyeget – volt, akinek bejött

Potens ellenzék híján a kormányra a legnagyobb veszélyt Soros György és Brüsszel jelenti – mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn. A Fideszben polgárháborús pszichózissal is fenyegetnek, ami persze kampányfogás, de Borisz Jelcinnek anno bejött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.