Pusztulás előtt a legnagyobb magyar fa

/ 2013.08.17., szombat 15:50 /
Pusztulás előtt a legnagyobb magyar fa

A hétvégi vihar megtépázta leveleit és az ágait, de ezt is kibírta. Nem véletlenül kapta meg a Hős fa országos kitüntető címet. Hogy meddig bírja még, azt senki sem tudja, de szorítunk érte, s mindent megteszünk, hogy életben maradjon - mondta a Heti Válasz Online-nak Ötvöskónyi polgármestere, Pusztai László.

Szimbolikus jelentőségű, hogy bár villám sújtotta és kiégett, mégis minden évben zöldbe borul. Egy 2011. május 28-i vihar során a főágai közül az egyik szinte teljesen letört, el kellett távolítani. Az egyensúlya megbomlott, így szakértők szerint a famatuzsálem napjai meg vannak számlálva. Igaz - tetti hozzá a polgármester - minden ősszel ezt gondoljuk: ez volt az utolsó év, jövőre már biztos nem hajt ki! Aztán tessék: az első rügyeinek pattanásával újra meg újra megörvendeztet bennünket. Így volt ez az idén is.

A település első embere úgy tudja, a parkban egymás közelében valamikor hét hatalmas hársfa állt, ezért nevezték Ötvöskónyi községet Héthársnak. A hét hársfa a legendás hét vezér emlékét őrizte, az ő nevükben óvták a területet. Nem tudni, hogy a fákat ültették-e, vagy az erdőkivágások után megkímélt faként maradtak-e meg, de amikor az ecsedi Báthoriak ide építették kastélyukat, már állhatott. Van olyan kutatói elképzelés miszerint a fa hét sarj összenövéséből jött létre. Ezzel az is igazolható lenne, hogy a fa gyökerének valódi kora jóval meghaladja az ezer évet. Mára ebből csak egy hárs maradt, ám a mérete, a kora, alakja, különlegessége számos találgatásra, érdekes történetek felelevenítésére ad okot.

Az ötvöskónyi héthárs

A hozzá fűződő sztorik színesek, de az már nem annyira, hogy soha egy fillért nem kaptunk a bajok megelőzésére vagy a fa állagmegőrzősének támogatására, pedig már több országos címe is van - mondta a polgármester. - Büszkék vagyunk rá, hogy vannak hódolói, szerelmesei az egész Magyarországon. Még jó hogy bekerített helyen van, mert különben...   

A falubéli szájhagyomány szerint a fa a tatárjárás korában gyökerezik. Ötvöskónyi öregek mesélték, hogy IV. Béla ennek a fának a tövében húzta meg magát, mikor az üldöző tatárok elől egészen az Adriáig menekült. Olyan legendák is keringenek róla, hogy a honfoglalás idején Koppány vezér a nagy kapitányok tiszteletére ültette. A szép hársfa mindenesetre már méretesen pompázott, amikor Chernel Gyula megépítette az ottani kastélyt, amelyet a hetvenes évek elején a nagyatádi kórház vett át, és egy ideig alkoholbetegek gyógyító terápiájára is szolgált.

Az 1900-as évek elején a fába villám vágott, törzse megnyílt és kiégett. A visszaemlékezők szerint a harmincas években a kastély akkori urai, élükön Chernelné asszonnyal, nyaranta tarokkoztak és bridzseztek a fa hűs odvában, ahol egyébként ma is 10-15 ember fér el egyszerre. Az 1950-es évek közepe táján egy család lelt menedéket benne. Azonban az általuk rakott tűztől a fa kigyulladt, belseje teljesen, koronája és ágai kis részben leégtek, elpusztultak. Azóta a keményebb hónapokban, lomb nélkül olyan, mint egy hatalmas kiterített állatbőr.

A fa évről évre meglepi a környéken lakókat. Súlyos sérülései ellenére él, hajt, lombot növeszt, sok ötvöskónyi méhész néz rá örömmel a hárs virágzásakor.

A Héthárssal kapcsolatban is sokan felteszik a kérdés: melyik fa a legnagyobb az országban? Egyértelmű válasz erre nincsen - írta az erre szakosodott honlapon a Dendrománia szerkesztője, dr. Pósfai György. Ötvöskónyi hársfája 1038 cm körméretű volt 2003-ban, most néhány centivel vastagabb, de a törzs egy üres palást, kerülete is hiányos. A legnagyobb tölgyfa, a zsennyei 980 cm-es öreg 2006 márciusában szétroppant, leomlott. A legnagyobb platán (Pápa) szigorúan mérve 992 cm volt 2004-ben. Révfalu közelében, a Dráva árterén 2010 elején egy 1064 cm-es fekete nyárfát találtunk, de ez erősen pusztuló, belül csupa üreg. Én az ép, egybetörzsű fák között egy Barcs melletti, 2005-ben kereken 1000 cm-es fekete nyárfát tartok a legnagyobbnak.

A Ökotárs Alapítvány részéről - ők szervezik 2010 óta az Év fája versenyt - Sólyom Éva elmondta, nekik is nagy kedvencük az ötvöskónyi hárs. A Hős Fa címet azért is kapta, mert élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával  szeretnék - legalább jelképesen - elismerni azok áldozatos munkáját, akik készek tenni megmentésük érdekében, valamennyiünk javára! A Magyar Faápolók Egyesület a támogató, ők a famatuzsálem állapotának ingyenes felmérésével járultak hozzá ehhez a munkához. Az idén is kiválasztották már a 12 jelöltet, hamarosan indul a szavazás - amely szép eredményt hozott mindkét évben: Európa legszebb fája (is) lett az azévi győztes.

 

 Mindig van új (fa) a nap alatt
Az idén tavasszal is került elő szenzáció. Rekorder fűzfára bukkantak a paksi atomerőmű szomszédságából. Vincze Bálint és Kalotás Zsolt figyeltek fel a hatalmas fára egy lápos területen. Mellmegasságban három fő ágra bomlik, ezek közül egy már letört, de amúgy még jó állapotban van. Törzskörmérete 1060 cm, ezzel nemcsak a füzek között rekorder, hanem összességében is egyik legnagyobb fánk.
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.