valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

http://valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

Putyin és a kínos szovjet emlékmű megkoszorúzása: nem ez az első

/ 2015.02.16., hétfő 19:01 /

Tényleg rossz emlékeket ébresztenek a Fiumei úti sírkert orosz parcellájának feliratai, ahol Putyin holnap koszorúzni fog, de hasonló eset történt már Ausztriában is.

Holnap az orosz sajtó képviselőinek jelenlétében Putyin elnök koszorúzni fog a Fiumei úti sírkert szovjet katonai parcellájában. Az index hívta fel rá a figyelmet, hogy a 2012-ben felújított parcellában a régi nem szép időket idéző, a felújítás után változatlan formában az obeliszkekre vésett feliratok vannak:

„Dicsőség a szovjet hősöknek, akik értünk estek el az ellenforradalommal szemben vívott harcban.”

„Emlékezésül. A Magyar Népköztársaság és a néphatalom ellen támadó 1956 októberi ellenforradalom harcaiban hősi halált halt szovjet harcosok emlékének megőrzésére emeltük örök hálánk jeléül. A Vörös Október Férfiruhagyár dolgozói.”

Kínos. Rossz emlékeket idéz. Ne legyen magyar emlékmű, ahol a felirat 56-ot ellenforradalomnak nevezi. De tudni kell, hogy a katonai temetők és a hősi emlékművek sajátos kivételt képeznek minden szabály alól. Valójában a magyar fél nem szólhat bele, hogy a Magyarország területén 1944-45-ben és 1956-ban elesett szovjet katonák emlékét az orosz állam a temető fenntartójaként milyen módon, milyen feliratokkal őrzi. Lehettek volna az oroszok olyan nagyvonalúak, tekintetbe vehették volna a magyar érzékenységeket a legutóbbi felújítás során azzal, hogy új, mindkét fél számára elfogadható feliratokat vésnek fel a kövekre, de tudni kell, hogy máshol se tették. Erre a szomszédos Ausztria a legjobb bizonyíték, ahol Bécs belvárosának kellős közepén, a Schwarzenbergplatzon ez az emlékmű áll:

Szovjet emlékmű Bécsben

Szovjet emlékmű Bécsben

Fotó: Wikimedia Commons

Van rajta minden: vörös csillag, Sztálin-idézet, szovjet címer, és orosz feliratok: „A szovjet hadsereg katonáinak emlékműve, akik elestek, hogy Ausztriát felszabadítsák a fasizmus alól” és „Örök dicsőség a Vörös Hadsereg hőseinek, akik elestek a német-fasiszta országrablók elleni harcban – Európa népeinek szabadságáért és függetlenségéért”. Putyin elnök ezt emlékművet is megkoszorúzta 2007-ben, amikor Bécsben járt. Az oroszoknak a jelek szerint fontos, hogy tapodtat se engedjenek emlékmű-ügyben az érintett népek sajátos érzékenységeinek. Még mindig jobb, hogy Putyin a temetőbe megy, mintha a Szabadság téri obeliszknél koszorúzna. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.