Radikálisan megújulna a Jobbik vezetése

/ 2018.04.17., kedd 08:30 /

Ellenzéki párthírek következnek.

Kezdjük az LMP-vel: a Hvg.hu és az Index is hosszú, részletes cikkben foglalkozik a párttal, miután Sallai Róbert Benedek és Hadházy Ákos „dulakodása, székestül földre lökése, elájulásos nekimenése, nem is történt semmi” balhéja nyomán felszínre kerültek a Lehet Más a Politika súlyos belső konfliktusai.

Az Index helyzetértékelésének extrazanzája, hogy a schifferi, „mindenkitől függetlennek kell lenni, de nagyon, és az se baj, ha kicsik maradunk irány képviselői”, illetve a Hadházy-féle „koordinálni kellett volna ezerrel és mi legyünk a legnagyobb ellenzéki párt” stratégia hívei akár újabb párszakadásig is eljuthatnak.

Minden további itt – bár az LMP-ből származó információim szerint azért elég sok minden másként van. Vagy lehet más – én kérek elnézést.

A Jobbiknál is helyzet van, hiszen Vona Gábort utódlásáról a pártelnöki lemondást követő harminc napon belül dönteni kell. Egyfelől ott van Toroczkai László alelnök, aki elnökként sokak szerint visszaradikalizálná a Jobbikot a néppárti útról, másrészt pedig az elnökség által javasolt társelnöki rendszer, amelyben Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton együtt vezetné a pártot.

Döntés két héten belül a tisztújító kongresszuson.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.