Ráismerni a képmásunkra

/ 2017.06.14., szerda 16:29 /

Rácáfolt a Képmás arra az előítéletre, hogy egy keresztény értékrendű lap csak sekrestyeillatú lehet – mondja a 15. születésnapját ünneplő Képmás főszerkesztője, Szám Katalin.

A Képmás kezdettől családbarát lapként lépett a piacra. Honnan lehetett tudni, hogy erre van igény?

A család üzleti szempontból nehezen meghatározható célcsoport, pedig nehéz az embert a családtól, a körülötte lévő kisközösségektől függetlenül értelmezni. Miért kellene titkolni, hogy egy nőt a háztartás, a munka, a közélet mellett foglalkoztatja a szülei gondozása, házasságának megtartása, gyerekeinek a nevelése? A körülöttünk élők gondjai a mi problémáink is, ha valódi emberi kapcsolatokban élünk.

Miben hittek a Képmás munkatársai, amikor próbálták felhívni az olvasók figyelmét a lap létezésére?

Abban, hogy nemcsak híreket kell közölnünk, hanem hozzájárulni ahhoz, hogy olvasóink értelmezni tudják a világot, és jobb emberek legyenek. A kíváncsiságunk, a dilemmáink vittek előre hónapról hónapra, s ez ma is így van, ettől lesz hiteles, megírt, megfotózott, oldalakká tervezett valóság egy-egy cikk.

A Képmás sikeréhez az öt évvel ezelőtti megújulás is hozzájárult?

A több lappal rendelkező óriáskiadók példányszámaival nem versenyezhetünk, de az valóban siker, hogy rácáfoltunk egy csomó előítéletre. Például arra, hogy egy női magazin csak a divatról vagy a főzésről szólhat, hogy bulvár nélkül nem lehet lapot eladni, hogy egy keresztény értékrendű kiadvány csak sekrestyeillatú, grafikai szempontból korszerűtlen réteglap lehet.

A lapnak vannak lelkes támogatói, amit annak köszönhet, hogy elsősorban nem üzleti vállalkozás. Hanem?

Urbán András ügyvezető igazgatónk rávágná, hogy misszió. Molnár-Bánffy Kata lapigazgató pedig tiltakozna, hogy igenis piacképes termék. Én szeretném hinni, hogy mindkettőjüknek igaza van.

A Képmás-estek sokak számára fontos kulturális események. Mivel nyerték meg a közönséget?

A legjobb referencia a lap volt. Eleinte olyan előadókat kértünk föl, akik nevükkel is vonzzák a közönséget, ugyanakkor fontos témákról beszéltek – Bagdy Emőkét, Pál Ferit, Zacher Gábort –, de mi határoztuk meg a témákat, és hozzátettük a magunk tudását, hogy kialakítsuk a Képmás-est brandet. Ma több száz fős törzsközönségünk van, megengedhetjük magunknak, hogy kevésbé ismert arcokat is megmutathassunk.

A Családbarát Médiáért díjat tíz éve alapították. Hogy lett az ötletből az egyik legrangosabb újságírói elismerés?

Mi a Képmásban megtettük a magunkét a családbarát médiáért, de láttuk, hogy nem mindenki érzi a leírt és a kimondott szó felelősségét, vagyis a „kevés házasság, kevés gyerek, sok válás” jelenséghez a média is hozzájárul. Sok ismert szakembert, köztük Kopp Máriát, Aczél Petrát, Keresztes Ilonát vagy Borókai Gábort egy népesedési konferenciára csábítottunk el, ahol megalapítottuk a díjat, aztán az elismerés zsűrijébe is felkértük őket. Tíz év munka eredménye, hogy egyre könnyebb megtalálni a szakmai és anyagi támogatást.

Milyen jövőt jósol a lapnak?

Fontos megerősítés számunkra, hogy olyan neves szerzők tartanak velünk, mint Szabó T. Anna vagy Lackfi János. Talán nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy nem sztárhonoráriumért. A jövőben is tartalmas lapot fogunk készíteni, amelyben az olvasó a saját és a Teremtő képmására ismer.

Szám Katalin
Budapesten született 1968-ban. 1991-ben végzett az ELTE tanárképző főiskoláján. 1995-ben a Janus Pannonius Tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom szakos tanárként diplomázott. 2004-től a Képmás szerkesztője, 2006-tól főszerkesztője. 2006–2017-ig a Média a Családért Alapítvány elnöke. Három gyermeke van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.