valasz.hu/itthon/rezesova-korhazba-kerult-hetfon-kezdodik-a-masodfok-76273/

http://valasz.hu/itthon/rezesova-korhazba-kerult-hetfon-kezdodik-a-masodfok-76273/

Rájuk bízná a macskáját?

/ 2015.02.11., szerda 14:35 /

Három jobbikos társával együtt feltehetően őt is kitiltották Ukrajnából – tudatja a Heti Válasszal Vona Gábor. A Jobbik elnökét pártja állítólagos mérsékelt fordulatáról, putyinista vonzalmairól és a kormányzóképességről faggattuk.

– „Az országot nem felforgatni kell, hanem higgadtan felemelni” – mondta évértékelőjében, majd megbékélést hirdetett. Furcsa szöveg a Jobbiktól.

– Új kódrendszert szorgalmaztam. A Fidesz=jobboldal, MSZP=baloldal képletek nem fedik a valóságot, a hamis törésvonalak frusztrációt okoznak a társadalomban. A megbékélésben nem fals összeborulást vizionálok, hanem korrekt és konstruktív politikai légkört. A Simicska–Orbán-pankráció színvonala erősíti az általam mondottakat.

– Az üzenet érthető, de mi a stratégia? Nem látnak több teret a radikális oldalon, ezért középre nyitnak?

– Azt látom, hogy az embereknek elegük van a hamis törésvonalakból, a meddő vitákból. Értelmes vitákra vágynak és megbékélésre. Arra, hogy a politika békén hagyja őket.

– Ebből a szövegből úgy tűnik, a cél a minden hatalmat utáló, a politikát úri huncutságnak tartó Horn Gyula-i értelemben vett kisember.

– Beszédemben a jellemzést az általános magyar karakterből vezettem le, ezzel szerintem semmi gond. Fontos, hogy úgy üzenjünk, hogy az a legszélesebb közönségnek fogható legyen.

– Tehát a változás annyi, hogy populistábbak lettek?

– Nem, mert van határ, a beszédnek olyan szintje, ami már a politikai prostituálódást jelenti. Amit megpróbálunk: a régi programunkat megőrizve emberközelibb, néppártosabb formában megszólalni. A stílusváltás nem új fejlemény, már 2013 ősze óta zajlik...

– Cicás képek...

– Cicás képek, kutyás képek a Facebookon, igen, de ezek csak a médiaérzékenyebb részek, valójában mélyebb struktúrája van a folyamatnak.

– G. Fodor Gábor politológus felvetése szerint a Jobbik legvilágosabb korlátja a kompetencia: „Rábíznád-e a macskádat?” A dilemma: van-e kormányzóképesség a Jobbikban.

– Valóban ez a döntő kérdés.

– És van?

– Szerintem afelé tartunk. Ez már benne van a levegőben; a döntő pont a korábbi teljes elzárkózáshoz képest éppen az, hogy ez a kérdés egyáltalán felvetődik. Nem mondom, hogy ma a társadalom színe-java ránk bízná a macskáját, de egyre többen vannak, és mi is próbálunk professzionalizálódni.

– Már korábban is próbáltak, 2010-ben például szakértőkkel – Nyikos László, Pősze Lajos, Hegedűs Tamás – írattak programot. Aztán ők kikoptak, Toroczkai László ki is jelentette, hogy a szakpolitikusokat „tűzzel-vassal irtani kell” a Jobbikból. Most kikből áll majd a profi csapat?

– A Jobbik parlamenti frakciója példaértékű munkát végez. Nincsenek szakértőproblémáink. 2010 óta rengeteg általunk felvetett kérdés tudott kormányzati témává válni.

– Más a tematizálás és más a kormányzás. Utóbbit nem biztos, hogy sokan kinézik a Jobbikból.

– Hát akkor meg fognak lepődni. Egyet persze el kell ismerni: a magyar politika nem dúskál a szakemberekben. Ez minden pártban probléma. A közélet színvonala olyan alacsony, hogy sokan a versenyszférába menekültek.

– Az utóbbi időben több interjút is adott orosz lapoknak. Milyen külpolitikát vázolt ezekben?

– Koncepciónk lényege, hogy három hatalom létezik, melyekkel jó partneri viszonyra kell törekedni: Oroszország, Törökország és Németország. Mindhárman kapuk lehetnek Magyarországnak. A nyugat felé Németország, az iszlám világ Törökországon keresztül érhető el, Eurázsia Oroszországon keresztül. Diverzifikálást sürgetünk: nagyobb hangsúlyt keletre. Jók a kapcsolataink Kazahsztánnal, Oroszországgal, Azerbajdzsánnal is. Ezekben az országokban egy Jobbik-kormány megalakulása nem fog törést okozni, sőt…

– A Jobbikot gyakran emlegetik putyinista trójai falóként. Visszautasítja?

– Visszautasítom.

– Átolvastuk a Jobbik-lapként azonosítható Barikád tavalyi évfolyamának külpolitikai cikkeit. Az orosz– ukrán témájú írások 100 százaléka Moszkvához húz, 11 írásban azonosítható szinte pravdás orosz propaganda. Például: „Istenem, adj Magyarország élére egy Putyin formátumú politikust!”; „Amerika rombol, Oroszország épít”; „Európa spirituális megújulását Oroszország hozhatja el”.

– Ezek publicisztikák, nem politikai állásfoglalások. Vlagyimir Putyin megítélése az én szememben is jó. Nem azt a démont látom benne, akit a nyugati és az atlantista magyar sajtó. Putyin jól ismeri a néplelket, a jelcini káosz után összekapta Oroszországot.

– Nem csak publicisztikák voltak. Külügyes jobbikosok, például Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn nyilatkozataiból is a Nyugat teljes elutasítása és az oroszok felé fordulás olvasható ki.

– Nem tudom, ezt miből olvasta ki. Mit ért teljes elutasításon?

– Gyöngyösi a Komszomolszkaja Pravdában azt mondta: akár a NATO-tagság ellenében is ki kell maradnunk az orosz–ukrán háborúból.

– Ez nem azt jelenti, amit ön sugallni próbált. A Jobbik álláspontja: Magyarországnak az az érdeke, hogy semleges maradjon.

– Ebben nem térnek el a kormányállásponttól: tárgyalásos megoldás kell. A semlegesség ugyanakkor önöknél a retorikában erőteljes orosz orientáció.

– A Jobbikot Európa-pártinak vallom. Megkövetelném, hogy Európa ne azt tegye, amit Washington rákényszerít. Úgy látom, a NATO nem védelmi szövetségként, hanem agresszorként kezd tevékenykedni Ukrajnában. Amikor Amerikát bíráljuk, akkor ezt kritizáljuk, de nem utasítjuk el az Egyesült Államokkal létrehozható jó kapcsolatot. Nyitottak vagyunk a nyugati nyitásra.

– A Jobbikhoz köthető Alfahíren megjelent interjúban Alekszandr Dugin, Putyin ideológusa elutasítja a nemzetállamokat és megszüntetné Magyarországot, helyén multietnikus birodalmat látna jónak. Jó ötlet?

– Duginnal jó kapcsolatban vagyok, többször találkoztam vele, a Lomonoszov Egyetemre kétszer is meghívott előadást tartani. Sok mindenben egyetértünk, például az általa hangoztatott többpólusú világképben. Regionális együttműködésre szükség van, ám az, hogy Közép-Európában valamifajta új birodalmat kellene létrehozni, szerintem nem reális.

– Ezt az interjút és a párt orosz megjelenéseit is Szaniszló Adrienn szervezte. Neki mi a beosztása a Jobbikban?

– A külügyi osztály munkatársa, a Jobbik magyar–orosz kapcsolatokért felelős titkára. Nem biztos, hogy közszereplő, de talán annyit el lehet mondani, hogy édesanyja orosz származású, édesapja pedig a közismert televíziós újságíró, Szaniszló Ferenc. A keleti kapcsolatok építésében segít nekünk.

– Szaniszló Adrienn a Facebookon tavaly október 7-én születésnapján köszöntötte a „korunk hősének” nevezett Putyint, ráadásul az orosz elnököt ábrázoló pólóban feszített.

– Nem örültem a fotónak. A külügyi osztály munkatársának figyelnie kell, hogy magánéleti bejegyzéseit és közszerepléseit igyekezzen összehangolni. Ezt elmondtam neki, megértette. Ez legyen a legnagyobb külpolitikai baklövésünk.

– Mindenesetre ha ő alakítja az orosz viszonyt, az ismét nem a semlegesség irányába mutat. Üzenetértékű, hogy Gyöngyösi Márton mellett őt is kitiltották Ukrajnából. Tud még más jobbikos kitiltottakról?

– Erről hivatalos értesítést nem kaptam, de tudomásom szerint Szávay István és magam is a kitiltottak listáján szereplünk.

– Komolyan?

– Mondom, ebben nem vagyok teljesen biztos. Maradjunk annyiban, hogy nem volnék meglepve. Ukrajnában Jobbik-hisztéria uralkodik. De fontosnak tartom tisztázni, hogy stratégiai jelentőségűnek tartanám az Ukrajnával való jó kapcsolatot is, főként az ott élő magyarság miatt. Nekem az ukrán emberekkel nincs problémám, csak az ukrán kormánnyal, mely az emberekkel szemben folytat ellenséges politikát.

– Az ukrán emberekhez az ukrán vezetésen keresztül vezet az út. Ha egy jobbikos politikus népirtónak nevezi a kijevi vezetést, ahogy tette Szaniszló Adrienn, nem lesz jó kapcsolat.

– Az ukrán kormány szerintem nem legitim, hanem amerikaiak által működtetett bábkormány. Ennél nem tartom többre a jelenlegi ukrán vezetést.

– Annak, hogy a Jobbik középről bővítse a táborát, a legnagyobb gátja talán az lesz, hogy továbbra is soros kapcsolásban van nácoid szervezetekkel és lapokkal. Bencsik Gábor a napokban publicisztikában üzente önnek, hogy még mielőtt szalonképessé tenné a Jobbikot, tisztázza a viszonyát a Kuruc.infóval.

– Nincs közünk a Kuruchoz; stílusával, értékrendjével nem kell azonosulnom. A védelmükben el kell mondanom, hogy ez a lap akkor is megosztott velünk kapcsolatos híreket, amikor mindenki elhallgatott.

– Ha vet most egy pillantást a Kuruc.info címlapjára, akkor két könyvhirdetést lát: Adolf Hitler Mein Kampfját és az ön Fekete bárány, fehér holló című kötetét. Milyen érzés?

– Nyilván nem túlságosan szép ezt így látni. Nincs befolyásom a Kuruc.infóra. Ha meg tudnám mondani nekik, hogyan csinálják, akkor megmondanám, de nem tudom.

– Novák Előd egyszer elmondta a Heti Válasz.hu kamerájának, hogy írt már a Kurucra. Itt, a képviselői irodaházban matricával hirdeti őket az ajtaján. Rajta keresztül sem lehet megmondani?

– Ha lehetne, akkor gondolom, megtettük volna már, hiszen Novák Előd a párt alelnöke.

– A lényeg: egy csomó mérsékelt jobboldali emberhez képtelenek lesznek eljutni, ameddig kapcsolatban állnak szélsőséges szervezetekkel.

– De hát nincs ilyen kapcsolat.

– Ott van a Magyar Gárdát jobbról előző Betyársereg, meg a számtalan közös fotó, ami önnel és velük készült.

– A hetekben adtam a Betyársereg honlapjának interjút. Ebben egyértelművé tettem a viszonyunkat. Elmondtam, hogy látom, hogy a Betyárseregnek van egy sajátos elképzelése…

– …ami vállalható?

– Van, ami vállalható nekem és van, ami nem.

– Ezt a világon bármire el lehet mondani.

– De ez a véleményem. Van olyan tevékenysége a Betyárseregnek, amit nem tudok és nem is akarok vállalni. Én a Jobbikért vagyok felelős, nem a Betyárseregért és nem a Kuruc.infóért. Az a feladatom, hogy kormányzó párt legyünk, a programunkat végrehajthassuk, és úgy érzem, jó úton járunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.