Reformdüh: az elgyurcsányosodás tünetei?

/ 2016.01.22., péntek 14:30 /
Reformdüh: az elgyurcsányosodás tünetei?

Vessünk egy pillantást arra, hogy mit csinál az a 13 közintézmény, aminek a megszüntethetőségét Lázárék vizsgálják.

Dermesztő. Ezekben a napokban 50 ezer ember és a családtagjaik mennek összeszorult gyomorral, aggódva dolgozni, miután tegnap kiderült, hogy a kormány 73 állami intézmény megszüntethetőségét vizsgálja.

Lázár János február elejére készíti el az előterjesztést, de ez is már két hét haladék az eredeti tervhez képest, mert a munkát a miniszterelnök a karácsonyi ünnepek előtt adta ki, január közepi határidővel. Retteghet a sok dologtalan bürokrata – azok az emberek, akik gondoskodnak róla, hogy mindig időben el legyen utalva a nyugdíj, a vérellátó munkatársai, a geológusok, a meteorológusok és a tankönyvírók, Ica néni Tiszadobon. (Tényleg, ki fogja kinyitni a kastélyokat Lázár Jánosnak?)

Természetesen ezeket a hivatalokat nem lehet megszüntetni, mert akkor leállna a magyar állam, és beállna a teljes káosz. Nem történhet más, mint hogy a legtöbb esetben lecserélik a táblát, X Intézet helyett ki lesz írva a kapura egy tárca neve, és majdnem minden megy tovább, ahogy szokott. Nem lesz persze spórolás se, csak átszervezés, néhány (sok) ember egy kicsit közelebb kerül az infarktushoz az idegeskedés miatt, és az átalakítás után egy darabig minden zavaros lesz.

Az persze nem egészen mindegy, hogy egy intézmény független-e, és nem a főigazgató titkárnője miatt.

Pont az állami mamutok, a KLIK és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (a volt Gyemszi) folyamatos botladozása mutatja, hogy a központosítás tohonya, rosszul működő és végső soron még bürokratikusabb intézményeket szül. Az intézmények beolvasztásával óriásira növelt minisztériumok miért működnének jobban?

A vs.hu megszerezte a tervezetet, amely szerint 13 intézményt jogutód nélkül, vagyis teljesen megszüntetnének, a többi beolvasztanák. A lobbizás most kezdődik a színfalak mögött, mindenki megpróbálja majd megmenteni a saját intézményét, és ez sokaknak sikerülni is fog.

Ezeket az intézményeket nem komcsi maradványok vezetik, hanem csupa olyan ember, akit az elmúlt években a jelenlegi kormány nevezett ki. A jakobinus reformdüh sikerét fékezni fogja, hogy ezek a főigazgatók tudnak lobbizni a saját intézményükért – így a végső lista várhatóan sokkal rövidebb lesz.

A beolvasztani szánt 70 között vannak az igazán fontos, nélkülözhetetlen intézmények az Országos Meteorológiai Szolgálattól Országos Egészségbiztosítási Pénztárig, de az érdekesség kedvéért mutatok egy rövid összegzést, hogy mit csinál az a 13 intézmény, amit jogutód nélkül, tehát teljesen meg akarnak szüntetni. Fontossági sorrendbe állítottam őket a legjelentősebbektől a legkevésbé fontosakig, és kiemeléssel jelöltem a kormány elmúlt években létrehozott, saját pet-projektjeit. Nem állítom, hogy mindre pont ebben a formában szükség van, sőt egyes esetekben racionális döntés lehet a felszámolás, de abban azért biztosak lehetünk, hogy a lista élén állók nem fölöslegesek.

 • Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (honlap)

Eredetileg a közoktatás állapotát vizsgálta, hogy a minisztérium tényekre alapozott döntéseket hozzon, de a második Orbán-kormány az állami tankönyvek kifejlesztését is rábízta, azóta a tankönyv-előállítás a legfontosabb funkciója. A magánkiadókat pont azért szorították ki a piacról, hogy az OFI átvehesse a szerepüket.

 • Nemzeti Művelődési Intézet (honlap)

Ők fogják össze a művelődési házak rendszerét, és mindenféle közművelődési feladatot végeznek (pl. civil szervezetek segítése, vizsgáztatás, értéktárak készítése stb.). Mai, integrált formájában a kormány hozta létre 2013-ban, de nagyobb múltú jogelődökből.

 • Országos Közegészségügyi Központ (honlap)

Valami tévedés, mert ilyen nevű intézmény már nem létezik. Valószínűleg az Országos Környezet-egészségügyi Intézetről van szó, amely az ivóvíz-, levegő- és talajminőséget ellenőrzi, szmogriadót ad ki, nem tűnik nagyon fölöslegesnek. (Frissebb infókat kaptunk, lásd a cikk végén.)

 • Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (honlap)

Rengeteg dolgot csinál: külföldre távozó orvosok nyilvántartása, szakvizsgáztatás, akkreditálás, gyógyászati segédeszközök engedélyeztetése, kábítószerügyi engedélyeztetés.

 • Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (honlap)

Gyűjti a magyar kultúra, múlt szempontjából jelentős játék- és dokumentumfilmeket, digitalizál és archivál, az 1957 óta létező Filmintézet utóda, több tízezer tételből álló, felbecsülhetetlen értékű gyűjteménnyel. A kormány pár hónappal ezelőtt még kiemelt projektként központot akart neki építeni Ózdon.

 • Herman Ottó Intézet (honlap)

Az agrárszaktanácsadás és képzés megszervezéséért felelős vidékfejlesztési háttérintézmény, a kormány saját vidékfejlesztési Darányi-tervének megvalósításáért is felelős.

 • Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ (honlap)

Startup-vállalkozások támogatására hozták létre, üzleti tanácsadást nyújt, segíti az ígéretes kezdő vállalkozások elindulását, piacra jutását, de jelen ven a digitális gazdaság, a formatervezés és a várostervezés ágazataiban is. Jelenlegi formájában az Orbán-kormány alkotása.

 • BM Nemzetközi Oktatási Központ (honlap)

A rendvédelmi szervek nemzetközi együttműködésben szervezett képzéseinek lebonyolítója, 1999 óta létezik önállóan.

 • Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság (honlap)

Ez is belügyes háttérintézmény: többek közt továbbképzésekkel, tudományszervezéssel, a rendészeti szakvizsgák lebonyolításával foglalkozik.

 • Külügyi és Külgazdasági Intézet (honlap)

A külügy tudományos háttérintézménye, ők írják azokat az elemzéseket, amelyek alapján a külpolitika irányítói döntéseket hozhatnak, kiadják a Külügyi Szemlét, nemzetközi konferenciákat szerveznek.

 • Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (honlap)

Az 1980-as évek óta létezik, a kutatóintézetek, a felsőoktatás és a közgyűjtemények számítógép-hálózati hátterét biztosítja.

 • Magyar Nyelvstratégiai Intézet (honlap)

A magyar nyelv ápolására az Orbán-kormány által 2014-ben létrehozott tudományos intézmény.

 • Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

Tavaly októberben találták ki, hogy létrehozzák a vállalatok és a kormány közötti együttműködés javítására, valamint Hankiss Elemér életművének gondozására. Valószínűleg még meg se tudott alakulni.

Frissítés: megoldódott az Országos Közegészségügyi Központ rejtélye, mert levelet kaptunk.

A központ létezik. 2015 április elején alakult három kutatóintézet összevonásából: Országos Környezet-egészségügyi Intézet, Országos Kémiai Biztonsági Intézet és Országos Sugárbiológiai Kutató Intézet. A napokban száradt meg a tinta a Szervezeti Működési Szabályzaton (SzMSz). Tehát nem csak a környezetszennyezéssel, hanem sugáregészségüggyel (pl. Paks 2 bővítés összes sugáregészségügyi feladataival) és a kémiai anyagok biztonságával pl. REACH) is foglalkozik.

A fentiek alapján az intézmény még kevésbé tűnik nélkülözhetőnek.

Rosta

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

B, mint boksz? Nem: b, mint balett!

Alábbhagyott az utóbbi időben a balett iránti érdeklődés, kevesebb gyerek jelentkezik táncosnak, sokkal kisebb a merítés. Talán ez a produkció segít, hogy mindez megváltozzon.

Bérczes László: „A táborok között, az árokban állok”

Ma mindenkinek mindenről határozott véleménye van, amit lehet, hogy a pártállása határoz meg, de lehet, hogy tudatlanságból fakad – mondja Bérczes László. A rendezővel az augusztus 2-án kezdődő Ördögkatlanról, a bezárt Bárka Színházról és a szekértáborok közötti árokban állásról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.

Orbán választási csodafegyvere? Kiszámoltuk, amit még senki!

A kormányfő által megígért pénzek tizede sem érkezett meg a vidéki városokba, mégis alkalmas lehet választási csodafegyvernek, hogy a Fidesz megtartsa a megyeszékhelyek többségét. A csütörtöki Heti Válaszban kiszámoltuk, amit még senki: Orbán Viktor országjárása első évének mérlegét.

Megszólal a németországi migránsok tanára: egy merő kín a nyelvoktatás

Szép szólamokat lehet hallani arról, hogy a migránsok integrációjának kulcsa az oktatás és a munka. A Heti Válasz most megtalálta azt a Bajorországban élő magyar nyelvtanárt, akinek széles körű tapasztalata van arról, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban. Bitter Ákos, a regensburgi egyetem munkatársa a csütörtöki Heti Válaszban arról mesél, milyen keservesen sajátítják el a nyelvet és találnak munkát az Európába érkező migránsok.

Emírnek szólította egymást két németországi muszlim terrorista

A hetvenes évek vörös terrorja óta nem volt ilyen szörnyű időszaka Németországnak, mint a múlt hét, amikor egymást érték a véres támadások. Noha a cselekmények háttere különböző, mindegyiknél előkerül a menekültkérdés, amely – mint a csütörtöki Heti Válaszból kiderül – már eddig is elképesztő indulatokat szabadított el.

Teljesülhet Makovecz vágya? Terv a Citadella és a Szabadság-szobor lebontására

Nem a nemzeti panteont a Gellért-hegy tetejére álmodó, 2011-ben elhunyt Makovecz Ime építész a Citadella ősellensége. Amint a csütörtöki Heti Válaszból kiderül, egyetlen olyan helyszíne nincsen Magyarországnak, amelynek átalakítására, hasznosítására annyi ötlet, javaslat és konkrét terv született volna az elmúlt kétszáz évben, mint erre a területre.