Rekord mélységben az abortuszok száma 2013-ban Magyarországon

A fogantatások száma is ijesztően alacsony

/ 2014.02.24., hétfő 20:21 /
Rekord mélységben az abortuszok száma 2013-ban Magyarországon

2013 abortuszszempontból rekord év volt Magyarországon - soha ilyen kevés terhesség-megszakítás még nem történt.

Tavaly 35 ezer, 2012-ben 36 ezer, 2011-ben 38 ezer, 2010-ben pedig 40 ezer terhességet szakíttattak meg Magyarországon. Az ezredfordulón ez a szám még 59 ezer, 1990-ben pedig 90 ezer volt. Ám mielőtt ünnepelni kezdenének az életvédők, soha ilyen kevés fogantatás sem történt még.

A magyarázat a statisztikusok szerint az, hogy egyre nagyobb arányban magányosak a fiatal korosztályok tagjai. A születésszámmal sem büszkélkedhetünk, tavaly éppen egy árnyalattal maradt el a minden idők legrosszabb 2011-es eredményétől a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint.

Az abortuszok számának visszaesését furcsa jelenség kíséri: míg korábban a két- és háromgyermekesek kérték a leggyakrabban a terhességük megszakítását, az utóbbi években pedig a leginkább fogamzó képes, 20-30 éves gyermektelenek.

Közben Spanyolországban óriási vitát váltott ki az abortusztörvény módosítása. A spanyol jobboldali kormány ugyanis szigorította Európa egyik legliberálisabb abortusztörvényét, eddig a 14. hetéig lehetett elvetetni a terhességet, amikor a magzat már akár 11 centiméter hosszú is lehet. (Magyarországon 12 hétig). Tömegtüntetéseket vált, hogy a jövőben a nemi erőszak áldozatának is csak akkor szakítják meg a terhességét, ha időben feljelentést tett.

Nálunk változatlanul liberális a szabályozás, ezért is furcsa, hogy a Veszprémi Törvényszéken jelenleg is folyik egy büntetőper tiltott magzatelhajtás miatt. Mintha az ötvenes években lennénk, 2012-ben ebben az ügyben 77 várpalotai nőt elmarasztalt a Veszprémi Bíróság tiltott magzatelhajtás miatt. Ugandai származású nőgyógyászukat első fokon, nem jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetést ítélték. A nők 60 ezer forintot fizettek azért az, hogy ne kelljen megjelenniük az abortuszbizottság előtt. Magyarországon ugyanis a magzat elhajtásának egyetlen feltétele, hogy egy bizottság előtt a kismama három nap eltéréssel kétszer is megerősítse: nem pillanatnyi kétségbeesésében dönt magzata elvetetése mellett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.