Rémálommá vált élet

/ 2002.10.25., péntek 07:51 /

Sorozatosan jelentik fel az előző kormány által kinevezett vezetőket. Ennyire korruptak a Fidesz emberei, vagy új fejezet kezdődött a belpolitikai csatározásokban, és a küzdelem a zárkákban folytatódik? Miután a Millenáris Kht. volt ügyvezetőjét 24 órára őrizetbe vették és emberi méltóságában megalázták, újabb kérdés is felvetődött: az eljárás csak neki szólt, vagy minden őrizetessel így járnak el? A Heti Válasz Berkecz Máriát kérdezte.

Fotó: Lenyó László

Megbánta?

Hogy elvállaltam a Millenáris vezetését? Büszke vagyok arra, hogy hozzájárulhattam az eredményeinket, a magyar tudást, tehetséget bemutató példátlanul sikeres millenniumi kiállítás létrehozásához, illetve a rendezvénysorozat megszervezéséhez. Azt sosem gondoltam volna, hogy az Álmok álmodói.... kiállításbeli részvételem egyszer rémálommá változtatja az életemet.

Szakmai vagy politikai felkérést kapott?

Marketingközgazdász vagyok. Második diplomám egy amerikai MBA diploma, három felsőfokú nyelvvizsgám van. Az elmúlt tizenkét évben számos nagy jelentőségű magyar és nemzetközi projekt megvalósításán dolgozhattam. Ezek mind szigorúan gazdasági természetűek voltak. Ezért is gondoltuk a férjemmel, hogy vállaljam el ezt a nagy kihívást. Különösen nagy büszkeséget ad, hogy az elmúlt száz évben nem volt hasonló kiállítás, és az elkövetkező száz évben sem biztos, hogy létrejön ekkora kiállítás.

Hónapok óta ön az ügyeletes rém az országban. Hogyan viseli?

Családanya és közgazdász vagyok. Ember- és barátpróbáló időket élünk. Szerencsére sok "nem akarunk zavarni, de tudjad, hogy veled vagyunk, és szóljál" jellegű jelzést kapunk. A bűnöm legföljebb annyi, hogy részt vettem egy olyan egyedülálló és nagyszabású kiállítás megszületésében, amely nem azt üzeni az embereknek, hogy tanuljunk meg kicsik lenni.

Nehéz megítélni önt. Egyfelől ott az Álmok álmodói kiállítás szakmai sikere, a több mint félmillió látogató. Emellett a médiában hónapok óta tart a támadássorozat, és itt a rendőrségi ügy.

A kiállítást és a rendezvénysorozatot összesen több mint nyolcszázezren látták, és ez a szám önmagáért beszél. Bocsánat, hogy ezt egy újságírónak mondom, de nem tudom, a sajtó mennyire hiteles információhordozó. Igazán a rendőrségi eljáráson csodálkozom. Semmi sem indokolta, hogy szeptember 26-án kvázi elővezessenek.

Ez két nappal Mizsei Zsuzsa, az ön utódja által tett feljelentés után történt.

Reggel hét óra tíz perckor megjelent a lakásomon három rendőr egy olyan idézéssel, amely hét óra harmincra szólt. Ez azt jelentette, hogy az ügyvédemet nem tudtam magammal vinni.

Pedig ehhez joga van.

Együttműködöm a nyomozó hatósággal, de akkor nem válaszoltam a kérdésekre, mert csak az ügyvédem jelenlétében teszek vallomást. Erre október elsején került sor. A meghallgatás végén előhúztak négy határozatot: házkutatás, őrizetbe vétel, a bankszámla, illetve a lakás zárolása.

Mivel gyanúsítják?

Szeptember 26-án azzal, hogy magamnak fizettem ki a végkielégítést. Ez jogi blődli. Vádlóim éppen olyan jól tudják, mint én, hogy egy fillért sem fizettem ki magamnak, nem is fizethettem volna ki. Október elsején pedig már az volt a vád, hogy a látogatóknak kiosztott ötszázezer darab óra beszerzésével valósítottam volna meg nagy összegű hűtlen kezelés bűntettet. Ez ugyancsak jókora jogi nonszensz.

Ezek azok az órák, amelyeket a látogatók ingyen kaptak?

Igen. Az óra egy marketingeszköz, mely azt a célt szolgálja, hogy minél többen megnézzék a kiállítást. Azok az órák, amelyeket a nyár folyamán - még Mizsei Zsuzsa idejében is - minden látogató megkapott. Nem világos, hogyan lehetne az hűtlen kezelés, hogy félmillió ember - többek között ilyen világszerte ismert marketingeszközöknek köszönhetően - megtekintett egy kiállítást. Az pedig, hogy a belépőjegy fedezi-e a kiállítás létrehozási, fenntartási, takarítási, működtetési, kommunikációs és marketingköltségeit, egyszerűen nem lehet kérdés ma sem Európában, sem Magyarországon. Ma Magyarországon tudniillik minden kiállítás és jószerint minden kulturális termék veszteséges, még a könyvek és a színházi előadások bevétele sem fedezi a tényleges bekerülési költségeket. Akkor holnap minden múzeumigazgatót és könyvkiadó vezetőjét hűtlen kezeléssel fogják vádolni?

Tehát előkerült egy határozat az őrizetbe vételéről.

Kezdettől fogva éreztem, mi a cél. A kérdések kopogósak voltak, csak igennel és nemmel felelhettem, ha ennél bővebben ki akartam fejteni a választ, a kihallgató azt mondta: itt ő kérdez. Furcsa érzés volt gyanúsítottá minősülni. Nem érdemeltem meg.

Másként kezelték, mint a többi gyanúsítottat?

Nem tudom. A Gyorskocsi utcából átvittek a Csengery utcába. A fogda egy tömbben van a Terror Házával, amikor megláttam az épületet, arra gondoltam, megérkeztünk. Egyedül voltam a fogdában, elvették az órámat, így nehezen tudtam megítélni a napszakok változását. Pláne úgy, hogy éjjel gyújtogatták a villanyt. Azt mondták, ellenőrizni akartak. Napközben is állandóan jöttek körletet ellenőrizni. Valószínűleg azt figyelték, bőgök-e már, kaparom-e már a falat.

Kaparta?

Nem.

Kihallgatták, míg bent volt?

Nem.

Mielőtt bekapcsoltam a magnómat, elmesélte, hogy orvosnál járt, aki azt mondta: ja, maga a vetkőztetett nő. Korábban a végkielégítése miatt a 30 milliós nőnek nevezték. Gondolom, szeretett volna megszabadulni ettől a jelzőtől, de nem így.

A vetkőztetést szeretné bevenni az interjúba?

Politikai botrány kerekedett belőle. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben azt mondta, eddig, és ne tovább.

Sohasem készültem Jeanne d'Arcnak.

Ez azt jelenti, hogy nem akar beszélni róla? A lényeg, hogy kétszer ruhátlanul megmotozták, annak minden megaláztatásával.

Bejött a zárkába egy marcona fegyőrnő, és az ügyvéddel való találkozás előtt és után... érthetetlen, hogy miért, hiszen az úgynevezett befogadáskor ez már megtörtént.

Összesen háromszor?

Huszonnégy óra alatt háromszor sikerült engem alaposan megnézni. Nincs rá indok, mert csak olyan holmikat vihettem be, amiket egyesével átvizsgáltak, és közben nem találkoztam mással, csak fegyőrökkel. Azt akarták, hogy kibukjak.

Két lehetőség van: önre lett kihegyezve, vagy mindenkivel ez történik. Mindkettő elég riasztó.

Megkérdeztem az ügyvédemtől, hogy ez normális-e? Azt mondta, nem. Fel volt háborodva. Egy magáncég által készített, ötmillió forintért vásárolt tanulmány alapján készült a feljelentés. Szomorú, hogy a rendőrség sem független szakértővel, sem más módon nem ellenőrizte, hogy a feljelentés tartalma igaz-e vagy sem. Csak őrizetbe vettek, zárolták a bankszámlámat és a lakásomat.

A tanulmányt a Perfekt Audit készítette, amely egyáltalán nem nevezhető függetlennek, erős szálakkal kötődik MSZP-s politikusokhoz.

Hatalmas nyomás volt rajtuk, hogy találjanak valamit. De a velem szemben megfogalmazott kifogások hajuknál fogva előrángatott dolgok. Ha van alkalma az embernek, akkor meg tudja védeni magát. Szeptember 24-e: feljelentés, 25-e: zárolják a bankszámlát, 26-a: előállítás, október elseje: őrizetbe vétel. Ha mindezt az önkormányzati választások elé helyezi, érthetővé válik az igyekezet.

Úgy véli, a történtek nemcsak Berkecz Máriának, hanem a jobboldalnak szólnak?

Nem biztos, hogy túllátok a saját bajomon. De a hírek tele vannak az enyémhez hasonló "ügyekkel". Ez több, mint fenyegetés. Benne vagyunk egy őrlőmalomban. Mindegy, hogy a gyanú igaz vagy nem, mindegy, milyen megrendelésre gyártott tanulmány alapján készült a feljelentés. Talán az Isten és az igazságszolgáltatás malmai majd megőrlik. De ha kiderül az ártatlanságom, akkor is nehezen tudom folytatni az életem. Mikor térhetek vissza a szakmámba? Még a férjem állását is visszamondták.

Milyen következményei lehetnek a sorozatos feljelentéseknek?

Lesznek még közintézeti vezetők? Ha ép bőrrel és ép ésszel megússzuk ezt a kalandot, többet nem vállalok ilyen közfeladatot.

A közhangulat a tízmilliós hallgatási díj miatt fordult ön ellen. Akadályozza a titoktartási kötelezettsége a védekezésben?

Szerencsétlen megfogalmazás volt. Arra vonatkozott, hogy hasonló intézménynél két évig nem helyezkedhetek el, az itt szerzett tudást és üzleti tapasztalatot nem adhatom tovább. Nem tudok semmilyen rettenetes titokról. Ha azért csuktak be, hátha éjjel álmomban kibeszélem, csalódniuk kellett: nincs titkom, nem tudok mit elárulni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.