A dán csoda érkezőben – életmentés jobb ételekkel

/ 2013.01.31., csütörtök 11:38 /
A dán csoda érkezőben – életmentés jobb ételekkel

Tavaszra csúszhat az egészségre veszélyes transzzsírokat korlátozó rendelet megjelenése. Addig mindent lehet, horror a nasiszacskókban: hogyan eszünk meg tíz deka csokis pereccel 29 adag gyorséttermi krumplinak megfelelő műzsírt?


A magyar kormány a dán mintát követné, az északi ország ugyanis 2004-ban valóságos zsírháborút indított, minden olyan szállítmányt megállíttatott a határán, amelynek zsíradékaiban két százaléknál nagyobb részt tettek ki az érfalat gyilkoló mesterséges transzzsírok. Ma már nem kell háborúzni, egyszerűen csak a győztes oldalára kell állni, Brüsszel ugyanis azóta meghajolt Koppenhága előtt, és Ausztriától Svájcig sokan követték a példájukat. A dánok olyat tettek, mint senki más: a zsírkommandózással 2003-hoz képest 35 százalékkal leszorították a koszorúér-halálozást. S ehhez egy dolgot kellett csak tenni: jobb minőségű élelmiszereket fogyasztani.

Azóta kiderült, hogy a dán példát nem követni veszélyes, mert az eladhatatlanná váló transz-zsírhegyek odavándorolnak, ahová lehet. Például hozzánk. A kormány lépését sürgeti, hogy 2005-ben a magyarok ugyanannak az ételsornak az elfogyasztásakor összességében háromszor ettek több transzzsírt, mint a németek, 2009-ben viszont már 25-ször.

Amikor pedig a nagymama egy kis lengyel csokis pereccel (Primart mártott) várja az unokáját, aligha gondol rá, hogy a gyerek tíz deka elmajszolásával valamivel több hidrogénezett zsírt töm magába, mintha 29 adag mekis sült krumplit evett volna meg. Még a hangarikumgyanús túrórudik többsége sem csokoládé, hanem kakaós transzzsírbevonattal készült édesség.

A gyorséttermek ugyanis már kénytelenek voltak önkorlátozással élni, a nasigyártók viszont továbbra is beetetik a gyanútlan fogyasztókat, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy műzsír nemcsak a krumplin és pizzán lehet, hanem a süteményekben is. Így azután az esti tévénézéskor Profi csokis paránnyal „bűnözők" sem gyanítják, hogy a szervezetüket nem a bevitt édesség, hanem a zsír károsítja leginkább - mégpedig nem parányi, hanem 14 Burger Kinges emeletes hamburgerrel vetekedő mértékben. A Heti Válasz összeállítása bemutatja a magyar „zsírbajnokot", és azt is, hogy tíz dekagramm édesség elfogyasztása hány kilónyi sós ropogtatnivalóval egyenlő mértékű műzsírt tartalmaz.

A formálódó rendeletről és a késlekedés okairól további részletek a lap január 31-i számában, amely csütörtöktől digitális formában is elolvasható a Digitalstand oldalon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.