valasz.hu/itthon/ez-nem-autopalya-epites-nagyinterju-palinkas-jozseffel-a-tudomany-penzeirol-129168

http://valasz.hu/itthon/ez-nem-autopalya-epites-nagyinterju-palinkas-jozseffel-a-tudomany-penzeirol-129168

Rendkívüli: megszakítottuk a nagyköveti kapcsolatot Hollandiával

/ 2017.08.25., péntek 10:45 /

Határozatlan időre megszűnt a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolat Magyarország és Hollandia között, miután Szijjártó Péter konzultációra hazarendelte a Hágába akkreditált magyar nagykövetet. A külügyminiszter ezt rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be.

Gajus Scheltema holland nagykövet egy budapesti rendezvényen 2016-ban

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ügy előzménye, hogy Gajus Scheltema távozó budapesti holland nagykövet a tegnapi 168 Órában megjelent interjújában – főleg diplomatamércével mérve – éles kritikával illette a magyar kormányt. Ilyenekkel:

  • „Itt csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk. Klasszikus marxista világlátás.”
  • „(A muszlim terroristák) ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”
  • „Abszurd módon a magyar kormány (migrációellenes) kampánya azért működik, mert ha a veszély távol van tőlünk, jóval nagyobbnak tűnik.”
  • „Valóban egyre élesebb a vita arról, mi történik a pénzünkkel. Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert. (...)A holland adófizetők pénze nem belügy. Ahogy egyetlen európai adófizetőé sem.”
  • „Személyes találkozóink alkalmával Szijjártó Péterrel mindig szívélyes, baráti hangulatban tárgyalunk. Ebből is látszik, nem kell mindent komolyan venni, amit a politikusok mondanak.”

A jelek szerint legalább az utolsó mondata átgondolásra szorul, mert Szijjártó már csütörtökön azt mondta, „reméljük, (Scheltema) hamar hazamegy”, a magyar nagykövet hazarendelését pedig ma úgy kommentálta, hogy „Magyarország nem egy bokszzsák", illetve, hogy „a meghunyászkodás politikája lehet, hogy szokás volt eddig Magyarországon, de most már nem az.”

A külügyminiszter egyúttal arra utasította a hágai magyar ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban utasítsa vissza a nagykövet kijelentéseit, és kérjen magyarázatot arra, hogy Scheltema „központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett-e így. Nem elégszünk meg a zárt ajtók mögötti magyarázattal természetesen, mint ahogy az interjú sem egy zárt ajtók mögötti beszélgetés volt. Hollandia budapesti nagykövete egy interjúban gyalázta Magyarországot, ezért nem mellőzhető a holland kormány nyilvános állásfoglalása ebben a kérdésben.”

Szijjártó Péter emellett azt is mondta, hogy ha Hollandia nem kér elnézést, akkor további politikai és diplomáciai lépéseket is tesz a magyar kormány.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.