Rendkívüli támadás érte a tűzijáték ellenző csoport alapítóját

/ 2010.07.04., vasárnap 18:43 /
Rendkívüli támadás érte a tűzijáték ellenző csoport alapítóját

Mint arról már korábban beszámoltunk, elektronikus forradalom játszódott le az egyik közösségi oldalon. Magyarország történetében először fordult elő, hogy egy interneten szerveződő társaság hatással bírt a kormányzatra, és napirendi pontként tárgyalták kezdeményezésüket.

E hét szerdáján tárgyalt a kormány tűzijáték kérdéséről, melynek eredményeképp az a döntés született, hogy lesz tűzijáték, de jóval szerényebb, mint az eddig megszokottak.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a kormány egy különleges nemzeti ünnepet akar szervezni, amelynek legfőbb üzenete nemcsak a közös ünnepé lesz, hanem az is, hogy "ez egy olyan lehetőség, amelyben még inkább megmutathatja az egész ország, hogyan lehet összefogni az árvízkárosultak érdekében".

A "Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!! " elnevezésű csoport rekord gyorsasággal növekedett, és július 3-án szombaton elérte a 250.000 fős létszámon.

A csoport szervezői sikerként könyvelik el, ahogy ők fogalmaztak, hogy:

1. Óriási figyelmet irányítottak az árvízkárosultak helyzetére;

2. Több vidéki nagyváros döntött úgy, hogy tűzijáték helyett inkább az árvízkárosultak támogatására fordítja a megrendezéshez szükséges összeget (becslésünk szerint eddig 10-20 millió Ft-ot);

3. A kormány napirendre tűzte és csökkentette (ha más érdekek figyelembe vételével nem is törölte el teljesen) az augusztus 20-i tűzijátékot (várhatóan a tervezet felére);

4. A kormány 3 milliárd forintos újjáépítési alapot hozott létre annak érdekében, hogy minden, az árvíz által elpusztított otthon újjáépülhessen - ez napirenden sem volt a csoport megalakulása előtt!

Miután a tűzijáték kérdése már eldőlt, ezért a szervezők lassan átalakítják a csoport nevét is: „Mondjunk igent! A legnagyobb magyar Facebook-csoport az árvízkárosultakért" elnevezésre.

Ezen kívűl tervezik felvenni a kapcsolatot egy segélyszervezettel, majd egy külön az árvízkárosultak számára létrehozott segélyszámlára várják az adományokat. Bíztatják egyúttal a csoport mind a 250 ezer tagját valamint a tűzijátékon megjelenő 1,2-1,5 millió embert, és a tűzijátékban érdekelt cégeket is -, hogy ki-ki lehetőségeihez képest annyit utaljon erre a számlára, amennyit tud, de legalább 1000 Ft-ot. Így szándékoznak behozni azt az összeget, ami végül mégis tűzijátékra fordítódik.

Őszintén szólva az egész kezdeményezésnek talán itt derül ki a valódi hitelessége, mint arról korábban olvashattak nálunk, sokan a Facebookos oldalon való csatlakozást egyfajta kibújónak is használhatták, hiszen ténylegesen nem adakoznak az árvízkárosultak javára, de úgymond lemondanak valami olyasmiről ami szerintük drága és talán nem is annyira fontos.

Tehát a puding próbája az evés, a csoport próbája pedig a számlára bejövő adományok összege.

Azonban még a 250 ezres rekord elérése előtt, azaz két nappal ezelőtt ezt írta Mernyó Ferenc a „Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!" oldalra: "Bimbózó internetes demokráciánkon máris komoly csorba esett."

Ugyanis rendkívüli támadás érte a csoportot azzal, hogy valaki - mindenféle előzetes értesítés nélkül - törölte vagy töröltette az egyik adminisztrátor (Pics To You, alias Mernyó Ferenc) regisztrációját, az ahhoz kapcsolódó összes tartalmat, fotókat, linkeket és írásokat, így szinte minden lényeges történését a csoportnak - a tagok kapcsolódó tengernyi hozzászólásával - az elmúlt napokban.

Mernyó mindenképpen szeretett volna a dolog végére járni, így érdeklődött a Facebook adminisztrátoránál, azaz a "tiltás" email-fióknak írt egy levelet, amire vélhetően egy robot által generált sablonos választ kapott. 

A válaszból nem derül ki a konkrét ok (csak felsorolják az összes lehetséges okot, amiért törölni szoktak, úgy általában, köztük a nagyon gumiszerű "other graphic content"-et) sőt, az sem derül ki, hogy tudják-e ki és miért törölt egyáltalán. A válasz alapján az sem világos, hogy törölték a regisztrációt vagy valaki esetleg feltörte azt, és így szűnt meg a profil.

Mernyó azt a következtetést vonta le: "hogyha én küldenék most egy levelet, hogy Gipsz Jakab szexuálisan zaklató tartalmat tesz fel (sexually explicit, így szerepel a nekem felrótt okok között), akkor őt törölnék, ha jól értem, indoklás nélkül, és nincs fellebbezési lehetősége - akár tett fel ilyet Gipsz Jakab, akár nem; akár vétkes, akár ártatlan. Mert ezt is megírta ez a kedves levelező robot, hogy "sajnos, a döntésünk végleges, nem visszaállítható" (amit nem hiszek a mai modern adatbázis-kezelők világában - a törölt tartalmat is tárolják: ugyanúgy kereshető, vizsgálható, persze, csak adminisztrátori jogosultsággal - de a "Törölt" állapot "Aktív"-ra visszaállítható)."

Az egyetlen, amit a kezdeményezés adminisztrátora el tud képzelni (már ha nem külső hacker támadás van a háttérben), hogy magának a csoportnak a létrejötte és az abban eszközölt adminisztrátori tevékenység (cikkek felvétele, és moderálás, amire a csoport adminisztrátorának joga van és indokolni sem köteles), netán az elért publicitás, eredmény zavart másokat.

A kérdés az, hogy ez tényleg ilyen módon elintézhető egy kezdeményezés a világ legnagyobb közösségi portálján? Egyelőre minden jel arra mutat, hogy igen, mivel a Facebook a jogorvoslatnak még a lehetőségét is kizárja - véli Mernyó.

Igaz, a felhasználási feltételek között nyilván az is ott van, hogy a maguk részéről minden felelősséget kizárnak és, hogy a közösségi portál nem feltétlen az ókori agórához hasonlítható, de azért senki nem gondolta, hogy a demokráciának pont a Facebook nevű közösségi oldal fog nemet mondani.
Ám ez mit sem változtat a lényegen: a csoport elérte célját, sőt, talán többet is!

Az adminisztráot utolsó bejegyzései egyikében azt írja: "A regisztrációk támadhatók, feltörhetők, bemószerolhatók, törölhetők, de az elmúlt két hetet, a 250 ezer ember egységes és határozott véleménynyilvánítását, az itteni történések széleskörű sajtóvisszhangját és a meghozott kormányzati döntéseket már NEM LEHET MEG NEM TÖRTÉNTTÉ TENNI!"

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.