Rocktéglák

/ 2004.04.01., csütörtök 08:21 /

Fotó: Sárvári Vilmos Örökmozgó lettem... című könyvéből
Vikidál Gyula, akit a lapok hírbe hoztak

Én még olyan rockert nem láttam, aki seggig érő hajjal angolul énekelt, és a mellét verte, hogy ő hithű kommunista - így jellemzi nyers szókimondásával a hetvenes-nyolcvanas évek beat- és rockmozgalmának politikai töltését Danyi Attila "beatdoktor". A már őszülő rockereknek a napokban azzal kell szembesülniük, hogy egyik legismertebb zenésztársukra gyanú árnyéka vetődik. Egy hosszú hajú lázadóra, akit legalább két generáció csodált, akinek portréival tiniszobák ezreit tapétázták ki. Vikidál Gyula, akit a lapok hírbe hoztak, cáfol. Ha ártatlan, nem is tehet mást.

A Magyar Narancs megszellőztette, hogy a nyolcvanas évek első felének egyik legszorgalmasabb ügynöke (a hivatalos nyelvezet szerint társadalmi megbízottja, tmb-je) Dalos fedőnéven a Dinamit együttes énekese volt. Néven nem nevezte, de a szövegkörnyezetből egyértelműen kiderült, hogy Vikidál Gyulára gondol. A cikk lázba hozta a rockvilágot, újra elővették a Történeti Hivataltól kikért jelentéseket, izgatott telefonálásokba kezdtek: "Nekem is van egy Dalosom" "Nekem is" - mondogatták.

A kádári konszolidáció éveiben járunk, a társadalom fellélegzik a terror és az ötvenes évek nyomora után. Ebbe a viszonylag nyugodt időszakba robban be a beatzene és a rock and roll.

- Minden korifeus be volt tojva, mert futótűzként terjedt, és még csak azt sem értették, honnan került ide - meséli Danyi Attila, az első beatzenekar, a Zalatnay Saroltát, Komár Lászlót, Presser Gábort és Bontovics Katit elindító Scampolo egykori vezetője.

Az új zene fanatizálta a fiatalokat, ha Radics Béla, a gitárfenomén valamelyik zenekarával az Ifjúsági Parkban játszott, a tömeg a Lánchídig állt, és azt kiabálta: "Bélát a kormányba."

Bandák százai alakultak, zenekarok rövid idő alatt több tízezres rajongótábort gyűjtöttek maguk köré. A hatalom a szabadság és a lázadás idoljait igyekezett a legszorosabb kontroll alá vonni. A monopolhelyzetben levő Hanglemezkiadó Vállalat élére két hithű kommunistát ültettek, Bors Jenőt vezérigazgatónak, második embernek a Nagy Imre-csoport egyik tagját, az emiatt egész életében bizonyításra kényszerülő Erdős Pétert. A nagyobb koncerteket és országos turnékat szervező Országos Rendezőiroda személyi állományáról Zoltán János napokban megjelenő, Vesztesnek születtünk című kötetében több érdekes adalék is szerepel. Amikor például 1968-ban Kóbor János, az Omega frontembere a fővárosi Semmelweis utcában szabálytalanul parkolt le NSU Prinz típusú autójával, az érkező rendőrök lökdösni kezdték, mire több zenész a védelmére kelt, és tömegjelenet kezdett kibontakozni. Fényes László, az ORI osztályvezetője ennek úgy vetett véget, hogy igazolványát lobogtatva ordította a rendőröknek, Fényes őrnagy vagyok az X osztályról.

Sebők János, a Rock a vasfüggöny mögött című kötet szerzője lapunknak azt állítja, ha egy rockzenész mikrofonhoz akart jutni, hétpróbásnak kellett lennie. A dalok szövegeit a sanzonbizottság cenzúrázta, az Ifjúsági Parkban a felvezető szövegeket, a zenészek egymásnak tett megjegyzéseit is magnóra rögzítették.

A zenészek úgy tartják, kétféle módon lehetett valakit megfogni: zsarolással vagy a gyors karrier, lemezfelvétel ígéretével.

- Éhen döglöttek a zenekarok. A gázsikból csak azok tudtak megélni, akiknek évi két ORI-turnéjuk volt, a fennmaradó időben pedig a Szovjetunióban játszottak, és hülyére csempészték magukat szőrméből, ikonból és aranyból - meséli Danyi Attila.

A legnagyobb lehetőséget a lemezkiadás jelentette, mert ehhez országos turné is tartozott. A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb zenekara, a P. Mobil egy évtizedig nem jutott lemezlehetőséghez, ugyanígy járt a Taurus, a Mini vagy a Beatrice is. Miközben az Omega, az LGT, a Neoton vagy Koncz Zsuzsa sorozatban adta ki a lemezeket.

- Az LGT körül nem volt balhé, nem voltak áthallásosak a szövegeik. A Neoton Sandokan című slágerére sem üvöltöztek rendszerellenes jelszavakat, és nem rugdalták szét a kukákat - ad magyarázatot Danyi Attila, a szintén lemez nélkül maradt Scampolo tagja.

A P. Mobil ezért ahhoz a cselhez folyamodott, hogy a lemezkiadó számára jól csengő nevű Földes Lászlótól, azaz Hobótól (édesapja az ötvenes években belügyminiszter-helyettes volt) kértek a Honfoglalás című lemezre szöveget. Zoránt politikai nyomásra azért vették be a Taurusba Som Lajos helyére, hogy lemezfelvételhez jussanak, ám az ígéretből így sem lett semmi. Kitiltás egész megyékből, sorozatos rendőri zaklatások, nehéz egzisztenciális körülmények - ezek jellemezték a lemezfelvételhez nem jutó sztárbandák életét. Miközben a fél ország tizen- és huszonévesei Krisztus-papucsban vagy babos kendőben jártak, attól függően, melyik együttest istenítették.

- A Margit presszóban találkoztunk - mesél lapunknak Illés Lajos arról, hogyan próbálták beszervezni még az együttes korai éveiben. - A rendőrt az érdekelte, miért van ez a nagy őrület a beatzene körül. Nem értették. Egyszer nem mentem el a találkozóra, többet nem jelentkeztek.

Schuster Lóránt: Tudom, ki volt a Dalos

Mára tudni lehet, hogy a Metró, a Kex és a Piramis együttes tagjai között is besúgó volt, ez utóbbiból Professzor néven jelentettek. Schuster Lórántot pedig meglepetésként érte, hogy a P. Mobil "egykori rajongója", Vankó Magdolna - akiből később az MSZP hívő tagozatának elnöke lett - képviselőként, mint egykori III/III-as ügynök néhány éve fennakadt az átvilágítóbírák rostáján.

Az eddigi legnagyobb megrázkódtatás akkor érte a rockszakmát, amikor Szőnyei Tamás Narancs-os cikkében viszontlátták azt az ügynöknevet, amely a saját doszsziéjukban is gyakorta szerepelt. Schuster Lóránt hat évvel ezelőtt kérte ki magáról az iratokat, de nem tudta azonosítani Dalos személyét.

- Tudtam, hogy zenekari tag vagy technikus lehetett, járt a lakásomon is, de nem jöttem rá, kicsoda, pedig gondolhatja, hogy atomokra olvastam a papírokat - mondja.

Sárvári Vilmos Örökmozgó lettem... című képes P. Mobil-történetében is közreadott néhányat a jelentésekből. A különböző zenészek által kikért anyagokat egybevetve kiderül, hogy Dalos egész sor nyomot hagyott maga után.

Elsőként 1981 júliusában találkozott Gábor Róbert rendőr hadnaggyal. "Jelentette, hogy július 1-15. között az Országos Rendezőiroda Központi műsoraiban léptek fel vidéki városokban." Dalos együttese nem másodvonalbeli, "Budapestről kb 100-150 fiatal kísérte el az együttest vidéki fellépéseire." Tudható az is, hogy Dalos nős. 1981-ben "A tmb problémaként említette, hogy október elején Balmazújvárosban lett volna fellépésük, de a megyei Rendőr-főkapitányság nem adott engedélyt a koncert megtartására azzal az indokkal, hogy a Dinamit együttes és még négy beat együttes központilag le van tiltva." 1985-ben pedig azt a feladatot kapja, hogy "kísérje figyelemmel az István, a király című rockopera szereplőit és a közreműködők közönségtalálkozóit. A közönségtalálkozók előtt jelentse azok helyét is időpontját." Végül az iratok között két alkalommal is szerepel, hogy sógora "a P. Mobil együttes tagja".

Vikidál Gyula 1975-ben vette feleségül Kékesi Juditot, Kékesi "Bajnok"" Lászlónak, a P. Mobil basszusgitárosának testvérét. 1979 és 1982 között a Dinamit együttes, késűbb a P. Box énekese volt, 1983-ben eljátszotta az István, a király című rockoperában Koppány szerepét.

Egy bálvány. Kereskedelmi csatornáknak cáfolta a róla elterjedt híresztelést, a Heti Válasznak annyit mondott, nem nyilatkozik.

Fotó: Lenyó László
Nagy Feró: Miért nem jelentkezik nálam?

Nagy Feró két éve tudni véli, ki áll a Dalos név mögött.

- Nem értem, miért nem jelentkezik, miért nem jelenti ki, hogy nem én vagyok, miért nem segít kideríteni, akkor ki az. Vagy vallaná be, és mondaná, bocs. Bántani nem akarom, de álljon ki a nyilvánosság elé, és mondja el, mi történt.

- Nem igaz, hogy belekényszerülsz - állítja Feró. - Én miért nem jelentettem? Miért nem meséltem, pedig engem minden héten bevittek. Az Opera presszóban akartak beszervezni, a kábítószer-ellenes küzdelem ürügyén. Azt mondtam, ezen gondolkodnom kell, mert ez olyan, mint a spionkodás. Megígérték, ha ügyes leszek, befejezhetem a főiskolát. "Nocsak, már üzletelünk is?" - gondoltam. - Okozott néhány álmatlan éjszakát, de szerencsére többet nem kerestek.

- Teljesen mindegy, elvállalta - mondja erre Schuster Lóránt, akinek meggyőződése, tudja, ki áll a Dalos mögött - Előnyökért vagy azért, hogy elengedjenek valamilyen büntetést, ki tudja. Ha elutasítja az előnyöket, vagy vállalja a következményeket, akkor nem kellett volna besúgónak lennie.

Az ügy érdekessége, hogy a Dalosról szóló jelentésekben egy alkalommal Vikidál Gyula neve is szerepel. 1985 októberében járunk. Fonyódi Péter A Beatkorszak a pártállamban című, tavaly megjelent könyvében szerepel a jelentés. "Nagy Ferenc elmondta tmb-nek, hogy a nyár folyamán nagy sikerrel szerepelt a Hair c. musicalben, és a Rock Színházzal egy éves szerződést kötött (ez nem felelt meg a valóságnak - A szerk). Nagy Ferenc nagy elismerésnek tekinti, hogy a rockénekesek közül Vikidál Gyula után ő a második, akivel a színház szerződést kötött."

Ha Dalos valóban Vikidál Gyula, saját magáról miért beszél úgy, mint egy idegenről? Ez nem logikus. Az viszont nyilvánvaló, hogy a jelentést lejegyző tisztnek el kellett fednie Dalos kilétét. Ha azt írná, Nagy Feró a tmb után a második rockénekes, aki szerződést kapott a Rockszínháztól, bárki könnyedén azonosíthatta volna Dalos személyét. Ez "dekonspiráció" lenne az állambiztonsági szervek szóhasználatával élve.

Ha Vikidál Gyula ártatlan, a jelentésekben szereplő nagyszámú konkrétum, pontos koncerthelyszín és dátum segítségével tisztázhatja magát. Húsz évre visszamenőleg ugyan nem könnyű alibit keresni, de nem is lehetetlen, hiszen rajongók ezrei kísérték minden lépését.

A rockerek levéltárba járnak, hogy Dobost, Dejkót és a többi ügynököt azonosítsák. Egy, a lapunknak név nélkül nyilatkozó volt államvédelmis tiszt azt állítja, hiába, nem fognak tisztábban látni. A renitenskedők aktáit találhatják csak meg, a feltétel nélkül együttműködők közül többen kézbe kapták a dossziéjukat azzal, hogy szolgálataikra 1990 után is számítanak. "A kisemberek esnek áldozatul, őket hívják tetemre, akik tettek valamit ezért az országért, a magyar kultúráért. A nagyvadak érintetlenek maradnak. A sajtót úgy mozgatják, ahogy akarják, ráveti magát a koncra" - mondta.

A rockerek is arról panaszkodnak, hogy tudatos történelemhamisítás folyik, egyesek nosztalgiát akarnak ébreszteni a szörnyű és elviselhetetlen Kádár-rendszer iránt. A rádió, amely a nyolcvanas évek slágereivel hirdeti magát, egyetlen P. Mobil-, Beatrice- vagy Illés-számot sem hajlandó játszani. Lassan elhiteti, hogy a nyolcvanas években a Gedeon bácsi volt a legnagyobb sláger. Miközben - állítják - erre cáfolat az egész életük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.