valasz.hu/itthon/fordulat-az-akos-botranyban-ezt-mondja-bagdy-emoke-a-noi-principiumrol-116704

http://valasz.hu/itthon/fordulat-az-akos-botranyban-ezt-mondja-bagdy-emoke-a-noi-principiumrol-116704

Roham! Végre kitört a sajtforradalom!

/ 2018.02.27., kedd 18:35 /

A Magyar Konyha friss számában a nemrég elhunyt szakácspápa gall kakasos tetoválását is megcsodálhatjuk, az érsekcsanádi Rév Csárdáról készült kézműves riportot olvasva pedig megfejtjük az emberi lét értelmét.

Gyászba borult a gasztronómiai internacionálé, amikor január végén 91 évesen elhunyt Paul Bocuse, a legismertebb francia séf. A Magyar Konyha friss száma terjedelmes írásban búcsúzik a francia konyhát megújító Monsieur Paultól, aki médiasztársága ellenére reakciós szívünket megmelengető módon  beszélt szülőföldjéről. „Akárhol vagyok, a világ másol felén, bármilyen luxusszállodában, szükségem van a Saône folyó illatára, hogy elaludjak” – nyilatkozta egyszer a mester, aki abban az ágyban halt meg, amelyben 1926-ban megszületett.

Bocuse mintha Georges Feydeau egyik vérbő francia komédiájáról lépett volna elő. Olyasfajtából, amelyik egy napfényes vidéki úrilakban játszódik, ahol követhetetlenül bonyolódnak a szerelmi viszonyok és a darab csúcspontján a szerető a szekrényben próbál elrejtőzni a felszarvazott, kackiás bajszú férj elől.

Monsieur Paul életében szerelmek, szeretők jöttek-mentek, büszkén fényképeztette magát a vállára tetovált gall kakassal, a vajra, a tejfölre, a borra esküdött és sokszor kikelt a négyfelé vágott zöldborsó jelképezte gasztronómiai sznoboskodás ellen („A végén a nagymamát eszik meg nyersen, zöld borssal fűszerezve!”)

Bocuse grande gueule, azaz nagy száj volt, aki nem habozott viccelni köztársasági elnökökkel és koronás főkkel, sokszor úszott szembe az árral. (Egyszer megkérdezték tőle, melyik étel egészséges, mire ő: „Fogalmam sincs, szakács vagyok, nem orvos!”)

Az aktuális Magyar Konyha

Az aktuális Magyar Konyha

A gasztronómia vonzza magához a Bocuse-höz hasonló rebelliseket, erre példa az érsekcsanádi Rév Csárda. Tulajdonosa, Tinusz Gábor korábban gépészmérnök volt, 2011-ben vette meg a leromlott Duna-parti épületet. Úgy képzeljük, hogy akkor eldöntötte: mostantól az emberiség javát fogja szolgálni. És azt mivel mással lehetne, mint a tökéletes halászlé elkészítésével. Egyszerű és nagyszerű a recept, nem kell hozzá más, mint hagyma, hal, őrölt pirospaprika, só és víz.

Miközben a Rév csárdában a halászlevet készítő bezdáni Kocsis Ferenc tudásáról szóló sorokat olvastuk (harminc év a bogrács mellett, hahó), rájöttünk az emberi lét végső értelmére: azért vagyunk a világon, hogy valahol jó halászlevet együnk benne.

Szerencsére nemcsak jó halászlevet, jó sajtokat is ehetünk már itthon. De még milyeneket! Kalla Roland Svájcból jött vissza Magyarországra, hogy Sümegprágán felépítse sajtmanufaktúráját. Olyan mély átéléssel és szaktudással beszél a rúzsos, a pálpusztai, a köményes, a tarka borsos sajtokról, elterjesztésükért végzett munkájáról, hogy bátran kijelenthetjük: itt a sajtforradalom! Ezt a benyomást tovább erősíti a lap nagy sajttesztje, amelyben végre szakemberek semmisítik meg a nagy áruházakban árult különféle ipari guzmicsokat.

Ha egyszer a sajtforradalom a radikális szakaszába lép és a lázadók gruyére-rel töltött sorozatvetőkkel rontanak a növényi zsírból készült ún. sajtokat áruló hipermarketekre, én biztosan ott leszek. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.