valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

http://valasz.hu/itthon/puzser-robert-szerint-is-hazudik-a-holland-nagykovet-125251

Román régész is kimondta: alaptalan a dáko–román kontinuitás (Kommentár 2017/3)

/ 2017.09.12., kedd 16:19 /

Kutatástörténeti jelentőségű könyvet ismertet a Kommentár folyóirat új száma: Vlad-Andrei Lăzărescu régész a romániai korai népvándorlás korának egyik vezető kutatójaként honfitársai és kollégái közül először írta le, hogy nincsenek valódi archeológiai bizonyítékok a dáko–román kontinuitás elmélete mögött. Ezen kívül olvashatnak még Szabó Dezső kommunista múltjáról és az 1956-ban alkalmazott politikai erőszakról is a friss Kommentárban. Ajánló.

Áttörés a romániai régészetben? – teszi fel a kérdést Gáll Erwin, a Román Akadémia Vasile Pârvan Régészeti Intézet tudományos munkatársa a Kommentárban közölt könyvismertetőjében. Vlad-Andrei Lăzărescu doktori tézisét ismerteti, aki – fogalmaz Gáll – „a román régészek közül elsőként konkrétan leírja, hogy a román neonacionalizmus által felhasznált régészet, jellegéből (is) fakadóan, semmilyen adatot nem szolgáltat a több mint 150 éve a viták kereszttüzében álló dáko–román kontinuitásnak”.

A románság ősi dák rokonságáról szóló elméletet persze már többen, többször színvonalasan cáfolták (például Kristó Gyula történész, aki tudományos és ismeretterjesztő tónusban is írt a témáról), a román kutatók között azonban gyakran ma is tabunak számít.

Kommentár 2017/3

Kommentár 2017/3

A Kommentárban ezen kívül olvashatnak arról is, hogy a fiatal szocialista Ignotus Pál nagybirtokellenes csodaművet látott Az elsodort faluban, Szabó Dezső regényében – aki egyébként a tanácsköztársaság alatt kommunistának vallotta magát. Veszprémy László Bernát a korabeli zsidó sajtóban megjelent Szabó Dezső-interjúkat is idéz, melyek alapján új mozaikokkal gazdagodhat az íróról eddig alkotott képünk.

Békés Márton A politikai erőszakról II. – Az erőszak 1956-ban című írásában erős kritikával illeti Gyáni Gábor posztmodern történettudományos megközelítéseit, valamint Ungváry Krisztián 2016-os utcai aktivizmusát. „Az önreferenciálissá és hasztalanná váló, posztmodern narrativitás-elmélettel készült tanulmányokban végül a sok bába (úgymint: óvatoskodó félállítások, forrásrelativizálás, a megismerés korlátjainak örökös hangsúlyozása) közt elvész a gyerek: a történeti igazság” – írja Békés.

A Kommentár 2017/3-as számának teljes tartalomjegyzéke itt olvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.