Román régész is kimondta: alaptalan a dáko–román kontinuitás (Kommentár 2017/3)

/ 2017.09.12., kedd 16:19 /

Kutatástörténeti jelentőségű könyvet ismertet a Kommentár folyóirat új száma: Vlad-Andrei Lăzărescu régész a romániai korai népvándorlás korának egyik vezető kutatójaként honfitársai és kollégái közül először írta le, hogy nincsenek valódi archeológiai bizonyítékok a dáko–román kontinuitás elmélete mögött. Ezen kívül olvashatnak még Szabó Dezső kommunista múltjáról és az 1956-ban alkalmazott politikai erőszakról is a friss Kommentárban. Ajánló.

Áttörés a romániai régészetben? – teszi fel a kérdést Gáll Erwin, a Román Akadémia Vasile Pârvan Régészeti Intézet tudományos munkatársa a Kommentárban közölt könyvismertetőjében. Vlad-Andrei Lăzărescu doktori tézisét ismerteti, aki – fogalmaz Gáll – „a román régészek közül elsőként konkrétan leírja, hogy a román neonacionalizmus által felhasznált régészet, jellegéből (is) fakadóan, semmilyen adatot nem szolgáltat a több mint 150 éve a viták kereszttüzében álló dáko–román kontinuitásnak”.

A románság ősi dák rokonságáról szóló elméletet persze már többen, többször színvonalasan cáfolták (például Kristó Gyula történész, aki tudományos és ismeretterjesztő tónusban is írt a témáról), a román kutatók között azonban gyakran ma is tabunak számít.

Kommentár 2017/3

Kommentár 2017/3

A Kommentárban ezen kívül olvashatnak arról is, hogy a fiatal szocialista Ignotus Pál nagybirtokellenes csodaművet látott Az elsodort faluban, Szabó Dezső regényében – aki egyébként a tanácsköztársaság alatt kommunistának vallotta magát. Veszprémy László Bernát a korabeli zsidó sajtóban megjelent Szabó Dezső-interjúkat is idéz, melyek alapján új mozaikokkal gazdagodhat az íróról eddig alkotott képünk.

Békés Márton A politikai erőszakról II. – Az erőszak 1956-ban című írásában erős kritikával illeti Gyáni Gábor posztmodern történettudományos megközelítéseit, valamint Ungváry Krisztián 2016-os utcai aktivizmusát. „Az önreferenciálissá és hasztalanná váló, posztmodern narrativitás-elmélettel készült tanulmányokban végül a sok bába (úgymint: óvatoskodó félállítások, forrásrelativizálás, a megismerés korlátjainak örökös hangsúlyozása) közt elvész a gyerek: a történeti igazság” – írja Békés.

A Kommentár 2017/3-as számának teljes tartalomjegyzéke itt olvasható.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.