valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

http://valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

Román régész is kimondta: alaptalan a dáko–román kontinuitás (Kommentár 2017/3)

/ 2017.09.12., kedd 16:19 /

Kutatástörténeti jelentőségű könyvet ismertet a Kommentár folyóirat új száma: Vlad-Andrei Lăzărescu régész a romániai korai népvándorlás korának egyik vezető kutatójaként honfitársai és kollégái közül először írta le, hogy nincsenek valódi archeológiai bizonyítékok a dáko–román kontinuitás elmélete mögött. Ezen kívül olvashatnak még Szabó Dezső kommunista múltjáról és az 1956-ban alkalmazott politikai erőszakról is a friss Kommentárban. Ajánló.

Áttörés a romániai régészetben? – teszi fel a kérdést Gáll Erwin, a Román Akadémia Vasile Pârvan Régészeti Intézet tudományos munkatársa a Kommentárban közölt könyvismertetőjében. Vlad-Andrei Lăzărescu doktori tézisét ismerteti, aki – fogalmaz Gáll – „a román régészek közül elsőként konkrétan leírja, hogy a román neonacionalizmus által felhasznált régészet, jellegéből (is) fakadóan, semmilyen adatot nem szolgáltat a több mint 150 éve a viták kereszttüzében álló dáko–román kontinuitásnak”.

A románság ősi dák rokonságáról szóló elméletet persze már többen, többször színvonalasan cáfolták (például Kristó Gyula történész, aki tudományos és ismeretterjesztő tónusban is írt a témáról), a román kutatók között azonban gyakran ma is tabunak számít.

Kommentár 2017/3

Kommentár 2017/3

A Kommentárban ezen kívül olvashatnak arról is, hogy a fiatal szocialista Ignotus Pál nagybirtokellenes csodaművet látott Az elsodort faluban, Szabó Dezső regényében – aki egyébként a tanácsköztársaság alatt kommunistának vallotta magát. Veszprémy László Bernát a korabeli zsidó sajtóban megjelent Szabó Dezső-interjúkat is idéz, melyek alapján új mozaikokkal gazdagodhat az íróról eddig alkotott képünk.

Békés Márton A politikai erőszakról II. – Az erőszak 1956-ban című írásában erős kritikával illeti Gyáni Gábor posztmodern történettudományos megközelítéseit, valamint Ungváry Krisztián 2016-os utcai aktivizmusát. „Az önreferenciálissá és hasztalanná váló, posztmodern narrativitás-elmélettel készült tanulmányokban végül a sok bába (úgymint: óvatoskodó félállítások, forrásrelativizálás, a megismerés korlátjainak örökös hangsúlyozása) közt elvész a gyerek: a történeti igazság” – írja Békés.

A Kommentár 2017/3-as számának teljes tartalomjegyzéke itt olvasható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.