S. O. S. Kárpátaljáról

/ 2015.03.04., szerda 14:04 /

Egy munkácsi nő segítséget kért barátaitól, mert a kárpátaljai bérek az éhségövezetek szintjére csökkentek. Popovicsné Palojtay Márta levelét százezrek osztották meg, s az adományok megindultak Kárpátalja felé.

Meglepődött, mekkora visszhangja lett a segélykérő levelének?

Alaposan. Soraimat régi hittanos közösségemnek szántam, de azóta nem találkoztam olyan emberrel, aki ne olvasta volna. A közösségi oldalakon terjed, még Ausztráliából, Írországból, Belgiumból is kaptam visszajelzéseket.

És pénzt, hiszen megindult az adakozás.

A segíteni vágyók eleinte valóban engem kerestek, ám mindenkinek azt tanácsolom, hogy a segélyszervezetekhez forduljanak.

Személyessége miatt lehetett olyan hatásos a levele. Sokakat megrázott apósa példája.

A férjem édesapja főkönyvelőként dolgozott, ezer hrivnya nyugdíja átlagosnak mondható. Az ukrán pénz összeomlásával napról napra veszít értékéből, már csak 27 eurót ér.

Kevesebb mint napi egy euróból kellene megélnie? Afrikai éhségövezetekből hallunk ilyesmiről.

A hrivnya összeomlása miatt kiürültek az üzletek, az emberek mindent igyekeztek felvásárolni, a boltosok viszont tartalékolják a készletüket. A héten egy helyen láttam lisztet, az ára megháromszorozódott. Remélem, ez a pánik következménye, és rendeződnek az állapotok.

Addig is hogyan élik túl az emberek?

Kárpátalja háborús hátországgá változott, az állam úgy gondolja, mindenki élje túl, ahogy tudja. A kárpátaljai magyaroknak nem pusztán a fizikai helyzetük nehéz, hanem a reménytelenség megélése is. Érezniük kell: van, akinek fontosak, hogy megerősödjenek a reményben.

Ukrajna korrupt ország. Igaz, hogy még a kárpátaljaiaknak kell fizetni a Magyarországról küldött élelmiszersegélyért?

Igen, a címzett költségére vámzárolják a szállítmányt. Senkinek sem tanácsolom, hogy teherautónyi élelmiszerrel induljon útnak, mert nehéz helyzetbe lehet hozni azt, akinek segíteni szeretnének. Inkább pénzadományt várunk; a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványtól, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól vagy a Katolikus Karitásztól a pénz biztosan jó helyre kerül.

Ha élelmiszerhiány van, miért gátolják a segélyek bejutását az országba?

A helyi érdekcsoportok, oligarchák érdeke kívánhatja ezt, így tartják magasan az árakat. Kormányszintű tárgyalásokra és segítségre volna szükség, hogy megnyissák a határokat a segélyszállítmányok előtt.

Évek óta küzd a kárpátaljai nők 90 százalékát érintő legdrasztikusabb születésszabályozási módszer, a magzatelhajtás ellen. Lehet, hogy most egy ideig ismét a szegények felé kell fordulnia?

Hosszú távon semmiképpen nem szeretném, de pillanatokon belül éhezhetnek az emberek Kárpátalján, akkora a fizikai ínség, hogy a lelki segítségnyújtás helyett érdemes lehet néhány hónapra ide fordulni.

Popovicsné Palojtay Márta
1973-ban született Budapesten. Kilenc testvére van. 1997-ben szerzett angoltanári diplomát az ELTE-n. 1997-ben a beregszászi Máltai Szeretetszolgálat munkatársa lett, tanított az ottani főiskolán. 1998 áprilisában házasságot kötött a kárpátaljai Popovics Bélával. 2008-ban püspöke kezdeményezésére megalapították a Család és élet nevű magzatvédő szervezetet. Négy kislány édesanyja.

 

Kárpátaljai adományvonalak telefonszáma
Magyar Máltai Szeretetszolgálat: 1350 (hívásonként 250 forint)
Katolikus Karitász: 1356 (hívásonként 500 forint)
Online adományozás: ferences.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.