Schiffer: „Ne külhatalmak osszák az észt a magyar múltról”

/ 2014.02.19., szerda 14:39 /
Schiffer: „Ne külhatalmak osszák az észt a magyar múltról”

Schiffer András a kormány felelősségének hangsúlyozása mellett kikéri magának, hogy külföldi államok szóljanak bele, miként emlékezhet Magyarország a saját múltjára. Az LMP társelnöke úgy látja: az „álbaloldal” semmit nem tanult és semmit nem felejtett. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

„Nekem a német megszállás előtt hurcolták el munkaszolgálatra a nagyapámat, de nem várok bocsánatkérést a keretlegények unokáitól. Elég a múlt ismerete, mások szenvedésének elismerése” - mondja Schiffer András a megszállási emlékművel kapcsolatban kibukott emlékezetpolitikai vitával összefüggésben a Heti Válasznak. Az LMP-társelnök hozzáteszi: a kormánynak irtózatos a felelőssége, s olyan megoldás, amely a magyar állam ártatlanságát hangsúlyozza a holokausztban, érthetően korbácsolja fel az indulatokat.

Schiffer ennek ellenére visszásnak tartja, hogy amikor egy ország, ha esetlenül is, de megpróbál szembenézni a múltjával, amely az egyik szolgaságból a másikba való átmenetről szól, akkor azok a külhatalmak, amelyeknek felelősségük is van a XX. századi magyar sors alakulásában, „elkezdik osztani az észt”, miként is illene emlékeznünk. „Magyarországnak ebben az ügyben egyértelművé kell tennie: múltjának értékelésébe nem tűr beleszólást.”

Schiffer András az interjúban arról is beszél, miért nem szerepel a múlt héten megjelent, LMP-szakadárokat megszólaltató könyvben, elmondja, mi volt pártjában „a balfékség csimborasszója”, és elárulja, szerinte miért van rendben a parlamenti szirénázás, és miért nincs rendben, ha az államfői palotáról zászlót lopnak.

Az interjút a február 20-i Heti Válaszban olvashatják, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.