Schmidt Mária: Ugyanazok támadnak, mint 12 évvel ezelőtt

/ 2014.01.29., szerda 14:28 /
Schmidt Mária: Ugyanazok támadnak, mint 12 évvel ezelőtt

„Ha az ember mindig azt szajkózza, ami éppen elfogadott, akkor biztos lehet abban, hogy senki nem fogja támadni” – mondja Schmidt Mária, akit a Józsefvárosi pályaudvaron épülő Sorsok Háza miatt hasonló össztűz alá vettek, mint korábban a Terror Háza Múzeum miatt. A múzeum történész főigazgatója a német megszállási emlékművet ért bírálatokról is elmondja véleményét. Nagyinterjúnk a holnap megjelenő Heti Válaszban.

„Amikor a Terror Háza Múzeumot létrehoztuk, akkor az is végig célkeresztben volt. Részben ugyanazok, akik most verik a habot – részben ugyanezekkel az érvekkel és ugyanezzel az agresszivitással – ugyanazt csinálták, mint most” – mondja lapunknak Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Házával kapcsolatban kísértetiesen ugyanezek a folyamatok indultak meg, mert egy szűk balliberális társaság úgy véli, „az ő privilégiuma az, hogy a múltat értelmezze”.

A főigazgató elmondja véleményét a német megszállás áldozatainak emléket állító Szabadság téri szoborról és az emlékművet ért bírálatokról is. Az alkotáson a szelíd Gábriel arkangyal jelképezné Magyarországot, amelyre lecsap a német birodalmi sas. A baloldali, liberális bírálók szerint történelemhamisítás, de a jobboldali kritikusok szerint is a tények egy részének elhallgatása az, hogy az alkotás nem fejezi ki: a magyar államnak szintén – korábbra datálható – felelőssége van többszázezer zsidó állampolgára elpusztításában.

„Hetven évvel ezelőtt a náci Németország megszállta Magyarországot, elkezdődött a II. világháború számunkra legdrámaibb időszaka, amelyben sok ártatlan ember pusztult el, és most valamennyi magyar áldozat emlékére létrehoznak egy emlékművet: szerintem ez szép gondolat” – mondja Schmidt Mária, hozzátéve: „Plurális demokráciában mi az a történelem, amit hamisítani lehet? Melyik az igaz? A náci megszállás jelenti a kezdetét annak, hogy a magyar szuverenitás megszűnt. Ez történelmi tény. Nem éppen azok a »hamisítók«, akik ennek a ténynek a pusztító hatását kérdőjelezik meg? Mégis milyen esztétikai eszközökkel kellene egy szobornak egy komplett történelemkönyvet kifejezésre juttatnia?”

 

A teljes nagyinterjú, és a Terror Házát ért korabeli támadásokról szóló összeállításunk elolvasható a Heti Válasz január 30-i számban, amely digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.