Se „feljelentés”, se külföldi „beavatkozás ” – cáfol a bírói tanács

/ 2018.06.05., kedd 20:21 /

Hilbert Edit elnök azt állítja, hogy csak bemutatkozó látogatásra hívták a bírói tanácsok nemzetközi szervezetének új elnökét.

A magyar bírói köztestület, az Országos Bírói Tanács elnöke szerint a magyar médiában alaptalanul jelentek meg olyan hírek, amelyek szerint feljelentették volna a kormányt vagy beavatkozást kértek volna a nemzetközi szervezetektől. Valójában annyi történt, hogy a magyar bírák januárban megválasztott új testülete meghívta Kees Sterket, az Európai Igazságügyi Tanácsok hálózatának (ENCJ) újonnan megválasztott elnökét, hogy vegyen részt a tanács júliusi ülésén. Az ENJC szintén hivatalos közleményban cáfolta, hogy az európai szervezet vezetője beavatkozás céljából érkezne Magyarországra, és azt is, hogy ilyen kérés hangzott volna el az OBT részéről.

A közelmény feszült időpontban született, mivel az új összetételű bírói tanács törvénytelennek minősítette Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének bírói kinevezési gyakorlatát.

Handó Tünde pedig a sorozatos lemondások miatt törvénysértőnek nyilvánította a bírói tanács működését. Utóbb Hilbert Editet leszámítva – aki a Budapest Környéki Törvényszék elnöke – valamennyi törvényszék és ítélőtábla vezetője aláírt egy olyan nyilatkozatot, amelyben arra szólították fel a bírói tanácsot, hogy „ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét!”

A bírói tanács egy olyan testület, amelynek tagjait a bírák maguk választják, 15 tagja pedig a Kúria elnöke. Az ülések tanácskozási joggal rendelkező állandó meghívottja az igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész, az ügyvédi kamara és a közjegyzői kamara elnöke valamint az Országos Bírósági HIvatal elnöke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.