Se Horn, se Pozsgay nem jutott szóhoz

/ 2015.03.13., péntek 16:55 /
Se Horn, se Pozsgay nem jutott szóhoz

Hogy viszonyul A tanú című film a Rajk-perhez? A retusált képek után jönnek az újraszinkronizált archív felvételek? Meddig ér a kommunizmus árnyéka? Ezeket a kérdéseket veti fel három friss magyar dokumentumfilm. Háttér a friss Heti Válaszban.

Magyar dokumentumfilm utoljára a Biszku-film, vagyis Skrabski Fruzsina és Novák Tamás Bűn és büntetlenségcímű, 2010-es alkotásával vált közüggyé. A volt belügyminiszter körül kialakult társadalmi vitát per is követte. Hasonló következményekre aligha lehet számítani a nemrég bemutatott három magyar dokumentumfilm után, pedig ezek témája sem kevésbé közügy.

A kérdés most már inkább az: fellelhetők-e még a régi idők tanúi, illetve ha élnek még, a filmrendezők az események szórakoztatóipari vagy hiteles bemutatására törekszenek-e.

Novák Tamás rendező új filmje, a Cinema Inferno annak jár utána, milyen hasonlóságokat mutat a Rajk-per és Bacsó Péter A tanú című 1969-es alkotása. Új levéltári kutatásra hivatkozva tár fel egy régi filmtörténeti rejtélyt: miként engedélyezhette a hatalom, hogy a kommunista múlt egyik tabutémáját feszegesse a rendező.

Míg a Cinema Inferno a történelemhamisítás játékfilmes módozatait, a Huth Gergely–Kerekes András alkotópáros a bomlasztás titkosszolgálati „munkáját” járja körül, és állításaikat lábjegyzeteléssel támasztják alá, az 1989 – Határon című dokumentumfilm azzal ássa alá hitelességét, hogy nem sokat bíbelődik forrásmegjelöléssel. A kreatív dokumentumfilm olyan képsorokat mutat, amelyeknek hitelessége legalábbis megkérdőjelezhető. A rendszerváltáshoz vezető folyamatról szóló film láttán felmerül a kérdés: hogyan nevezhető hiteles dokumentumfilmnek egy olyan visszaemlékezés, amelyben nem jut szóhoz mások mellett Horn Gyula akkori külügyminiszter, Kádár János vagy éppen Pozsgay Imre. A korszak legelismertebb kutatóját, Oplatka Andrást kérdeztük az unortodox alkotásról.

Ha kíváncsi rá, milyen trükkös magyar dokumentumfilmek készültek eddig Magyarországon, milyen titkosszolgálati aknamunka áll a népiek és az urbánusok közötti, máig érezhető gyanakvás hátterében, és hogy hol húzódhat az alkotói szabadság határa, a teljes cikket elolvashatja a Heti Válasz március 12-i számában, amelyet elektronikus formában megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.