Semmi értelme az ilyen orbánozásnak

/ 2017.07.17., hétfő 09:15 /

A minap megjelent egy véleménycikk a Financial Times-ban. A tekintélyes brit gazdasági lap a magyar kormány legutóbbi pszeudo-antiszemita dolgairól ír – Horthy kivételes államférfiúzása, Soros-plakátok. Az Orbán Viktor Magyarországa átlépett Európa sötét oldalára című írás illusztrációjaként pedig a miniszterelnök tenyerel rá a migránskvótákat elutasító visegrádi országokra, hogy árnyékával befeketítse a térképet, kijelölve ezzel „Európa sötét oldalát”.

Az írás szerzője azon méltatlankodik, hogy a Mazsihisz tiltakozása és a vigyorgó Soros-fejek alávaló asszociációs lehetőségei ellenére az izraeli miniszterelnök miért nem törölte holnapi budapesti látogatását, a német kancellár meg miért hallgat. Válasz is van mindjárt: „Az erős emberek, úgy tűnik, összetartanak.” Ezzel azonban nem állít többet, mint hogy Angela Merkel, Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu politikusok.

Jelzők is vannak Orbánra, elég kemények:

  • Putyin zsebméretű verziója,
  • Donald Trump elkötelezett imádója,
  • etnikai nacionalista.

És még a többi szokásos általánosító mantra jogállamiság lebontásáról meg a független média felszámolásáról. Ja, és a Jobbik neonáci.

Az a gond ezzel az esztelen közhelytömeggel – és a Financial Times-nál meglehet, ezt nem értik –, hogy erre a magyarok (az egyetlen ma ismert tömeg, amelyik leválthatja Orbán Viktort) már teljesen immunisak. Mi több, a kormány elkötelezett híveit tovább hergeli abba a spirálba, hogy Magyarország ellen permanens nemzetközi összeesküvés zajlik, Brüsszelestül, Sorosostul, Ferenc pápástul.

Miközben a cikk egyik legerősebb mondatával csak az nem ért egyet, aki átaludta az elmúlt két évet: „A feléledő populizmus exhumálta Európa démonait.”

Ezzel kellene valamit kezdeni – csak nem putyinozós általánosításokkal.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!