Semmi értelme az ilyen orbánozásnak

/ 2017.07.17., hétfő 09:15 /

A minap megjelent egy véleménycikk a Financial Times-ban. A tekintélyes brit gazdasági lap a magyar kormány legutóbbi pszeudo-antiszemita dolgairól ír – Horthy kivételes államférfiúzása, Soros-plakátok. Az Orbán Viktor Magyarországa átlépett Európa sötét oldalára című írás illusztrációjaként pedig a miniszterelnök tenyerel rá a migránskvótákat elutasító visegrádi országokra, hogy árnyékával befeketítse a térképet, kijelölve ezzel „Európa sötét oldalát”.

Az írás szerzője azon méltatlankodik, hogy a Mazsihisz tiltakozása és a vigyorgó Soros-fejek alávaló asszociációs lehetőségei ellenére az izraeli miniszterelnök miért nem törölte holnapi budapesti látogatását, a német kancellár meg miért hallgat. Válasz is van mindjárt: „Az erős emberek, úgy tűnik, összetartanak.” Ezzel azonban nem állít többet, mint hogy Angela Merkel, Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu politikusok.

Jelzők is vannak Orbánra, elég kemények:

  • Putyin zsebméretű verziója,
  • Donald Trump elkötelezett imádója,
  • etnikai nacionalista.

És még a többi szokásos általánosító mantra jogállamiság lebontásáról meg a független média felszámolásáról. Ja, és a Jobbik neonáci.

Az a gond ezzel az esztelen közhelytömeggel – és a Financial Times-nál meglehet, ezt nem értik –, hogy erre a magyarok (az egyetlen ma ismert tömeg, amelyik leválthatja Orbán Viktort) már teljesen immunisak. Mi több, a kormány elkötelezett híveit tovább hergeli abba a spirálba, hogy Magyarország ellen permanens nemzetközi összeesküvés zajlik, Brüsszelestül, Sorosostul, Ferenc pápástul.

Miközben a cikk egyik legerősebb mondatával csak az nem ért egyet, aki átaludta az elmúlt két évet: „A feléledő populizmus exhumálta Európa démonait.”

Ezzel kellene valamit kezdeni – csak nem putyinozós általánosításokkal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.