Semmi értelme az ilyen orbánozásnak

/ 2017.07.17., hétfő 09:15 /

A minap megjelent egy véleménycikk a Financial Times-ban. A tekintélyes brit gazdasági lap a magyar kormány legutóbbi pszeudo-antiszemita dolgairól ír – Horthy kivételes államférfiúzása, Soros-plakátok. Az Orbán Viktor Magyarországa átlépett Európa sötét oldalára című írás illusztrációjaként pedig a miniszterelnök tenyerel rá a migránskvótákat elutasító visegrádi országokra, hogy árnyékával befeketítse a térképet, kijelölve ezzel „Európa sötét oldalát”.

Az írás szerzője azon méltatlankodik, hogy a Mazsihisz tiltakozása és a vigyorgó Soros-fejek alávaló asszociációs lehetőségei ellenére az izraeli miniszterelnök miért nem törölte holnapi budapesti látogatását, a német kancellár meg miért hallgat. Válasz is van mindjárt: „Az erős emberek, úgy tűnik, összetartanak.” Ezzel azonban nem állít többet, mint hogy Angela Merkel, Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu politikusok.

Jelzők is vannak Orbánra, elég kemények:

  • Putyin zsebméretű verziója,
  • Donald Trump elkötelezett imádója,
  • etnikai nacionalista.

És még a többi szokásos általánosító mantra jogállamiság lebontásáról meg a független média felszámolásáról. Ja, és a Jobbik neonáci.

Az a gond ezzel az esztelen közhelytömeggel – és a Financial Times-nál meglehet, ezt nem értik –, hogy erre a magyarok (az egyetlen ma ismert tömeg, amelyik leválthatja Orbán Viktort) már teljesen immunisak. Mi több, a kormány elkötelezett híveit tovább hergeli abba a spirálba, hogy Magyarország ellen permanens nemzetközi összeesküvés zajlik, Brüsszelestül, Sorosostul, Ferenc pápástul.

Miközben a cikk egyik legerősebb mondatával csak az nem ért egyet, aki átaludta az elmúlt két évet: „A feléledő populizmus exhumálta Európa démonait.”

Ezzel kellene valamit kezdeni – csak nem putyinozós általánosításokkal.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!