valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

Semmi sem lesz ugyanaz

/ 2018.04.04., szerda 18:40 /

Néhány nap múlva vége a vakrepülésnek. Mert abban egyetértés van elemzők és politikusok között is – ezt utóbbiak persze nem mondhatják ki –, hogy régen tudtunk ilyen keveset arról, mennyien és hogyan fognak szavazni. A részvételi becslések megbízhatatlanok, márpedig sok múlik a részvételen; a közvélemény-kutatók szerint a válaszmegtagadók vagy a pártpreferenciájukat titkolók aránya kivételesen magas.

S mégis tudunk valami fontosat: azt, hogy semmi nem lesz ugyanúgy, ahogy most van. A kampány is ezt sugallja. A kormánypártok szerint az ellenzék meg akarja változtatni az országot; ők ettől félnek és erre a félelemre építenek. Az ellenzék szerint ha marad a kormány, jön a diktatúra, és ők erre a félelemre építenek. A választásnak tehát mindkét értelmezés szerint egzisztenciális tétje van, programokról ritkán esik szó. Nem is eshet: a kormánypárt elutasított minden vitát. Vitának nincs helye, döntsön az erő.

Még frissek a nagypénteki passió szavai: a János-evangélium szerint tudtán kívül Kaifás és Pilátus is prófétává vált. Valahogy így lehet ez a politikával is: a kampány előre jelez valamit, ami másként igaz, mint ahogy bemutatják. Mert Magyarország úgy nem fog megszűnni, ahogy attól a kormánypárt retteg; s nem lesz olyan diktatúra, amilyentől az ellenzék fél.

De bármi történik vasárnap, a dolgok tényleg megváltoznak, mert már megváltoztak. A politikai elit ma csak tajték a habon. Sem a kormány-, sem az ellenzéki pártok nem irányítják az országot, legföljebb és hellyel-közzel saját szavazóikat. Persze lesznek győztesek és vesztesek, győzelmi beszédek és lemondások; lesz új törvényhozás, kormányalakítás, lesznek új törvények. De a rettegés eszközeivel nem lehet kormányozni. Lehet büntetni, bosszút állni, fokozni a hisztériát. De nem lehet építeni, nem lehet egy országot vezetni.

Ezt a kampányt a kormányzottak fogják befejezni. A bizarr plakátruhát le fogjuk dobni, ahogy a kígyó levedli a bőrét. A többség szabadon akar lélegezni, a rettegés viszont fojtogat. Vannak helyek, ahol már most könnyebb lélegezni. Sokfelé évtizedes árkok temetődnek be, régi célok fogalmazódnak meg újra. Az is tagadhatatlan, hogy nemzedékváltás áll a küszöbön.

Ezek olyan erők, amelyekkel szemben nem lehet vitorlázni. Az elemzők túl sokat foglalkoznak a pártokkal, melyek fontosak ugyan, de csak a második sorban. Az elsőben a politikai társadalom van, amely Magyarországon igenis létezik, s amely dacos, individualista és kicsinyes ugyan, ám tudja, hogy a pártok, az elitek, a kormány, az ellenzék, az állam szervei vannak érte, s nem fordítva. Elvárásai vannak velük szemben. Ezek az elvárások olykor lehetetlenek, gyakran ellentmondásosak, néha képtelenek – de léteznek. Ezt minden hatalomnak meg kell tanulnia, s ha elfelejti, pórul jár.

Az Alaptörvény nem vallásos szöveg, de van benne egy prófétai mondat. Így hangzik: Hazánk neve Magyarország. Minden egyéb csak ez után jön.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.