valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

http://valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

Siker, pénz, közhelyek

/ 2017.08.16., szerda 17:44 /

Hívei sportcsarnokot töltenek meg, kritikusai viszont sarlatánnak minősítik Szabó Pétert. A motivációs előadó providentes és multi-level marketinges múlttal, két kényszertörölt céggel lett a siker magyar prófétája.

Kitört a Facebook-háború a hazai mogulok között. Puzsér Róbert, a Magyar Nemzet publicistája kiborult Szabó Péter motivációs előadó egyik bölcsességén, amely így szólt: „Láttál már farkast, aki rosszul aludt a birkák véleménye miatt?” Puzsér a hangzatos életbölcselet erkölcstelenségére akarta felhívni a figyelmet, mondván, ő „se tömeggyilkost, se csalót, se sikkasztót” nem látott rosszul aludni „áldozataik bégetése miatt”. Sokat elárul, hogy a sikertrénernek önmagában több követője van az összes magyar közéleti lap olvasótáboránál, és 200 ezer Facebook-hívőjét aligha zavarják az effajta blődségek. Az már inkább, hogy egy még nagyobb Facebook-sztár, az egymilliós táború Tibi atya „a mentálhigiéné egyik legnagyobb sarlatánjának” nevezte.

Szabó Péter az amerikai motivációs ipar fogásait importálta, amely felismerte, hogy a vallásukat elveszítő tömegeknek óriási igényük van arra, amit a hitélet évezredek óta nyújt: a lélekkel valófoglalkozásra, szertartásokra, hitre, bölcsességekre. Szabó Péter is egy Isten nélküli vallás papja, az önbecsülés prófétája, csak éppen „prédikációiból” hiányoznak a kőtáblába vésett erkölcsi parancsok. Felismerte, hogy a pszichológiai gyökerű motivációs előadók jelen vannak nálunk, de az üzleti sikerkovácsok hiányoznak. Pontosabban a menedzsmentismeretek megmaradtak az elitegyetemek, a drága vezetői tréningek és a multinacionális-banki-hálózatépítős világ kapui mögött. Ezt szállítja zömmel középfokú végzettségű hallgatóságának.

Szabó Péter ököruszályleves élvezetét kínálja, de úgy, hogy nem kell a drága húst hat órán keresztül főzni, tojásfehérjével deríteni, sherryvel beforralni, megvan öt perc alatt otthon egy olcsó leveskockából. Az aranypapírba csomagolt illúzió Szabó Péter terméke, amit nem luxusáron kínál, hanem telt házas országjárásán fapados áron, 4900 forintért visz el a tömegeknek. (Telt házas „karácsonyi miséjére”, Magyarország első motivációs show-jára tavaly december 21-én tízezer forintba kerültek a jegyek.)

Ám míg a legtöbb motivációs előadó magasan képzett közgazdász, pszichiáter, lelkész, szakpszichológus, Szabómás utat követ. „Autodidakta módon, több mint ezer, többek között a pozitív pszichológia témakörébe tartozó könyvet dolgoztam fel” – mondja lapunknak. Közönsége számára ezek többsége nehezen érthető nyelven íródott, „ezt törekszem mindenki számára érthetővé tenni” – avat be módszertanába. Faék egyszerűségű mondandóját saját élettörténetével igyekszik hitelesíteni – találkozásunkkor második mondatában megemlíti alkoholista apját, s hogy először tízéves korában szeretett volna öngyilkos lenni. Esténként testvérével édesanyja térdén ülve rettegve várták, hogy hazatérjen az apa, a szülők válása után pedig nélkülözniük kellett.

Az agresszív, alkoholista családfő alakjába azonban nem egy lecsúszott lumpent, hanem a miskolci rendészeti szakközépiskola parancsnokhelyettesét kell képzelnünk. Szabó Géza Márton rendőrtiszti főiskolát, jogot végzett, sokáig Borsod megye főnyomozója volt. Fiával sem lehetett annyira rossz a kapcsolata, ha haláláig vezette annak Peter Taylor nevű Ingatlanközvetítő Kft.-jét, és Szabó Péter a 2000-es évek végén is nála lakott. Szabó erre így reagál: „Rengeteget tettem azért, hogy rendezzem a kapcsolatunkat, kéthetente láttam, megszűnt a feszültség. Megengedte, hogy bejelentkezzem a címére, amikor Miskolcon dolgoztam.”

Szabó odüsszeiája ott folytatódott, hogy fiatalként előbb dísztárcsákat emelt el, azután már teljes kocsikat. Lebukott, börtönbe került – meséli gyakorta híveinek. Nekünk feltárja a részleteket is: felfüggesztett börtönre ítélték, de hónapokat töltött előzetes letartóztatásban. Az ezek után hajléktalan, alkoholista, kocsmák vécéjében mosdóférfi életében a fordulópontot egy autóbaleset hozta: combcsonttörést szenvedett, és a hónapokig tartófekvés alatt átgondolta az életét.

Munkát keresett. Öltönyöst. Mesébe illő fordulattal 2003-ban úgy csípte el egy multicég miskolci vezetői állását, hogy sem nyelvvizsgája, sem diplomája nem volt. Ez volt a Provident, a szegényeknek – ultramagas kamatokra – néhány tízezer forintos hitelt adópénzintézet. „A miskolci iroda megnyitása volt a feladatom, de olyan sikeres voltam, hogy Kisvárdától Szombathelyig tartoztak hozzám az irodák, 1500 ember vezetője lettem.” 2009-ben a válság mélypontján mondott fel, mert kiégett. Motivációs előadó akart lenni.

Ám a siker váratott magára. Két cége ellen is adóeljárások folynak, az akkor már kétgyermekes családapa télvíz idején arra ment haza, hogy kikapcsolták a fűtést. Egy ideig multi-level marketing (MLM) ügynökösködésből él. „Szép sikereket értem el” – mondja erről a korszakról. Feltételezzük, hogy az Aloe vera és méhtermék eredetű italokkal, kozmetikumokkal, étrend-kiegészítőkkel házaló Forever Living Products embere lehetett, de ezt cáfolja, mindenesetre élete meghatározó figurái innen érkeznek. Az amerikai motivációs guru Brian Tracy a Forevernél is megfordult előadóként, később ő vált Szabó Péter példaképévé. Másik szerzőtársa, Muhoray Róbert pedig az Aloe vera gyógyerejére alapozott hálózatépítő cég supervisora volt.

Szabó ráébredt, hogy az MLM-cégek a vevőknek szóló kencék, teák, kapszulák mellett sokkal jövedelmezőbb termékeket is árusítanak: saját ügynökeiknek motivációs könyveket, előadásokat és videókat. Szabó„kencétleníti” a módszert. „A célom, hogy cégektől, termékektől függetlenül minden emberhez eljuttassam ezt a tudást” – foglalja össze ötletét. Brian Tracy hanganyagai nem voltak magyarul elérhetők, ő pedig nem tudott angolul, ezért keresett egy tolmácsot, hogy közösen győzzék meg az amerikait a magyar piac előnyeiről, sőt céget is alapítottak. Két csődbe ment vállalkozás után ez végre sikeres, főként miután emberünk rájött, hogy a racionális közgazdász Brian Tracy „analitikus módszerénél” közönsége fogékonyabb lehet az ő érzelmi megközelítésére.

Nem jön zavarba a vele kapcsolatos kritikák, így a sarlatánság említésétől sem. „Nem elvont filozófiákról beszélek, hanem egyszerű, életszerű dolgokról. Erősségem, hogy az emberek érzelmeire tudok hatni. Ez a kulcs a változáshoz.” Szabó Péter dicséretére vágyó, önbizalomhiányos emberből pedig Dunát lehet rekeszteni, így 2016 végén eljött élete csúcspontja: hallgatósága megtöltötte az ország legnagyobb sportcsarnokát, a Budapest Arénát. Mostanra Szabó már nyitott sportautós, mercedeses, szépségversenyes feleséges, kétgyerekes életről mesélhet, ezt állíthatja példaként követői elé.

Közönségét jelentős részben hazai kis- és középvállalkozók teszik ki, akik szenvednek a menedzsertudás hiányától. Nálunk a rendszerváltásig a nyugati vezetői ismeretektől elzárták az embereket, és a pozitív üzenetekre alapozott tudás máig sem csorgott le a kisvállalkozói szintre. A hatékonytalanság, az ordibáláson és megalázáson alapuló főnökösdi pedig boldogtalanná tesz és korlátokat állít a vállalkozás elé.

Ezért vevők olyan sokan Szabóreceptjére, aki saját felemelkedésének történetébe ültetve olyan „nagy igazságokat” árul el, hogy a nagy célokat kis, teljesíthető napi lépésekre kell bontani. Illusztrációként ott az ő élete: 28 éves koráig egyetlen könyvet sem olvasott el, azóta mindennap 30 percet szán kedvenc témájára. Ha így teszel, három év után kezdik kikérni a véleményedet. Öt év alatt szakértővé válsz, hét év múlva pedig már nemzetközi szinten is számítanak rád. „Nyolc éve olvastam minden áldott reggel, amikor felhívott a TV2, hogy menjek már be egy reggeli beszélgetésre a pozitív gondolkodásról” – mondja. Az nem baj, hogy követőit rászoktatja az olvasásra, de életigazságai gyakran hamisak: „Ha valakivel találkozom, és negatív, akkor véget is ért az ismeretség” – ez az egyik alaptétele. Volt időszak, amikor hozzátartozóival sem állt szóba emiatt. Leegyszerűsítő világképében mindenki maga dönthet arról, boldog lesz-e vagy boldogtalan. (De mi lesz az áldozatokkal, a bárányokkal?)

Szabó, követve a motivációs receptet, mindent pontokba szed. A változtatásnak például négy stádiuma van: 1. Nem tudjuk, hogy nem tudjuk (teljes tudatlanság). 2. Tudjuk, hogy nem tudjuk. 3. Tudjuk, hogy tudjuk. 4. Nem tudjuk, hogy tudjuk (ösztönösen is jól viselkedünk). És szakértőként már a köztévé is számít rá. „Egy kapcsolat halála az elvárásokból fakad” – nyilatkozza a Ridikül című műsorban. Milyen szép gondolat, de Pál apostol megfogalmazásában talán még szebb: a szeretet „nem féltékeny, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem tapintatlan, nem keresi a magáét”.

Ősztől 2200 fiatalnak tart ingyenes kurzusokat, ehhez 50 millió forintot utalt át Brian Tracyről elnevezett alapítványának. A guru a száz leggazdagabb magyar közül többnek is tanácsokat ad. Miközben egy étteremben beszélgetünk, hol női rajongói szakítanak félbe egy közös kép és ölelkezés erejéig, hol Gáspár Győző valóságshow-szereplő, hogy tanácsát kérje, mert boldogtalan, büntetőeljárás folyik ellene, és az adóhatóság lefoglalta luxusautóit. A motivációs előadó pedig megadja, amit várnak tőle: „Az igazi boldogság nem a sportautókban van” – nyilatkoztatja ki. Milyen igaz, ahogy az is: „Az életben nem az kerül sokba, amit nem tudunk, hanem az, amit rosszul tudunk.” Hasonló szabópéterizmusokat mi is gyárthatunk, például: az életben nem az kerül sokba, amit nem veszünk meg, hanem az, amit megveszünk. És Szabót veszik, könyv, előadás formájában. Tavaly csaknem megduplázta cége árbevételét, 347 millió forintot kasszírozhatott.

* * *

BEST OF SZABÓ PÉTER

  • „VAN ÉLET A HALÁL ELŐTT.”
  • „NINCS SEMMI KÖZÖM AHHOZ, MÁSOK MIT GONDOLNAK RÓLAM.”
  • „AZ KAP CSOKIT, AKI KÉR.”
  • „A BOLDOGSÁG TANULHATÓ.”
  • „ODAÁLLTAM A TÜKÖR ELÉ, ÉS ELKEZDTEM MONDANI: SZERETEM MAGAM, SZERETEM MAGAM, SZERETEM MAGAM.”
  • „MINDEN, AMIRE VÁGYSZ, A KOMFORTZÓNÁDON KÍVÜL VAN.”
  • „SOSINCS KÉSŐ BOLDOG GYEREKKORT TEREMTENI MAGUNKNAK.”
  • „A LEGVESZÉLYESEBB SZÓ AZ ÉLETBEN: A KELL.”
  • „MINDEN EMBER MAGA VÁLASZTJA MEG A SAJÁT SÍRFELIRATÁT.”
  • „A FÉLTÉKENYSÉG 99 SZÁZALÉKBAN ARRÓL SZÓL, AKI ÉRZI.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.