valasz.hu/itthon/havas-gyurcsanyeknak-kilatastalansag-sivarsag-ezek-vagytok-ti-74107

http://valasz.hu/itthon/havas-gyurcsanyeknak-kilatastalansag-sivarsag-ezek-vagytok-ti-74107

Simicska Veszprémben: Orbán hamarosan dönt

/ 2014.11.26., szerda 13:00 /

Aki azt hitte, az idei voksszezon után háromévnyi kampánymentes építkezés következik a magyar közéletben, tévedett. 2014-ben papírforma-eredmények születtek, a 2015. február 22-i veszprémi időközi választás viszont valódi izgalmakat ígér.

A hét egy médiahacknek látszó akcióval indult: Török Gábort annyira felcsigázta az újpesti időközi választás, hogy bejelentette, független képviselőjelöltként elindul az uniós biztossá avanzsált Navracsics Tibor körzetében. Azt ígérte, ha kap 22 194 darab lájkot a Facebookon – Navracsics éppen ennyi szavazatot gyűjtött tavasszal –, áll a megmérettetés elé. Török ez idő tájt az „indulási küszöb” 60 százalékánál tart, azaz minden bizonnyal jelölt lesz. A DK részéről Gréczy Zsolt máris úgy kommentálta a Törökről szóló hírt a Facebookon, hogy „a Fidesz megkezdte a veszprémi kampányt”, sok jobboldali viszont úgy látja, a politológus éppen a kormánypártok rovására gyűjthet szavazatokat.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Aztán újra reggel lett, és jött a mai bombahír: Simicska Lajos is megfontolja az indulást a februári időközin. Az üzletember a nyár elején költözött a királynék városa mellé (a választókerülethez tartozó Hárskútra), és évek óta rendszeres látogatója az MKB-MVM Veszprém kézilabda-mérkőzéseinek.

Török és Simicska után várhatóan újabb „sztárjelöltek” jelentkeznek be a voksolásra, hiszen ez a szavazás minden komolyan vehető párt szempontjából létfontosságú. Hogy kinek miért? Nézzük sorra!

Fidesz–KDNP

Ha a kormánypártok bukják az időközi erőpróbát, oda a parlamenti kétharmad. Azaz: nyerniük kell. No de kivel? A hét elején a Vs.hu azt állította, a 33 éves Ovádi Péter a jelölt, ám a valóságban ő csak az egyik lehetséges versenyző. Fideszes forrásaink biztosra veszik, hogy az ügyben Orbán Viktor dönt – legkésőbb december elejéig, hiszen az újév első napjaiban indul az ajánlásgyűjtés. A sajtóban már fut az Operaházat irányító Ókovács Szilveszter és a szintén veszprémi születésű Mikola István külügyminisztériumi államtitkár neve, de egyelőre ezek a nevek is csak tippek. Kérdés az is, miként viszonyul majd a Fidesz a Simicska-kihíváshoz. Egy biztos: a Válasz.hu által megkérdezett kormánypárti politikusok körében teljes sokkhatást váltott ki, hogy az üzletember nem minősítette kacsának/provokációnak/sületlenségnek az indulásáról szóló híreket, sőt…

MSZP

Az MSZP vitathatatlanul az ellenzék vezető erejévé válna, ha az újpesti győzelem után a Fidesz kétharmadának is véget tudna vetni. A volt pártelnök, Mesterházy Attila kampányemberként már megmutatta magát, Veszprémben „honos” politikusként pedig elvileg neki kellene indulnia a jövő februári időközin (tavasszal listás mandátumot szerzett, tehát egyéniben lenne módja próbálkozni). Ám ezt a jelenleg regnáló Tóbiás József tudomásunk szerint szeretné elkerülni; ha ugyanis Mesterházy törné meg a Fidesz kétharmadát, az egyenlő lenne a teljes megdicsőüléssel – így újra bejelentkezhetne pártelnöknek.

DK

A Gyurcsány-pártnak nagyon kellene a veszprémi mandátum, hiszen ha még egy képviselőt bejuttatnak a parlamentbe, frakciót alakíthatnak. A tavaszi országgyűlési voksoláson a nagy baloldali összefogás a szocialista Pál Bélát indította, akire 20 százalékpontot vert Navracsics. Az önkormányzati voksoláson a DK-s Katanics Sándor is nagyon kikapott a fideszes polgármestertől, úgyhogy a gyurcsányista jelölt sem épp sikerember.

Jobbik

Navracsics ellen 16,5 százalékot szerzett a Jobbik-jelölt. Az ózdi polgármesteri győzelem óta szabályos eufória uralkodik a radikális pártban, s ha valóban elindul a választáson Török Gábor, Simicska Lajos, egy Fidesz-aspiráns, továbbá a baloldalon is több szereplő próbálkozik, a Jobbik bízhat abban, hogy nevető hatodik-hetedikként befut az embere.

Az Együttre, a PM-re, az LMP-re és a Liberálisokra egyelőre nincs értelme szót vesztegetni.

Frissítés: A Jobbik nem állít jelöltet a veszprémi időközi országgyűlési választáson, amennyiben Török Gábor megméreti magát, és szimpatizánsait a politológus támogatására fogja kérni – jelentette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.