Simicska vs. Orbán: Habony már dolgozik az új jobbos hírportálon

/ 2015.02.11., szerda 10:17 /
Simicska vs. Orbán: Habony már dolgozik az új jobbos hírportálon

A reklámadó módosítása robbantotta ki a jobboldali médiumok vezetőinek távozásával járó konfliktust, ám a sajtótermékeket tulajdonló Simicska Lajos és Orbán Viktor között régóta ellentét feszül. Mi a politika és a gazdasági hátország viszonya? – erről is szól a háború, amelynek nyomán elkezdődött egy új jobboldali média építése. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Néha felfeslik a fontos politikai folyamatokat elrejtő függöny. Ez történt múlt pénteken, amikor meghatározó jobboldali médiumok menedzserei „lelkiismereti okokra” hivatkozva felmondtak. Mire a médiabirodalmat közvetve vagy közvetlenül tulajdonló Simicska Lajos üzletember a sajtó szinte élő közvetítésében Orbán Viktor miniszterelnököt sem kímélő trágárságok kíséretében „csinált rendet”, nevezett ki új vezetőket a médiumok élére és vádolta árulással egykori bizalmasait. 

A tányértöréssel kísért válás oka az egyik tábor szerint az, hogy a kormányfővel összevesző üzletember a miniszterelnök családját sem kímélő támadásra utasította hadnagyait, akik erre nem voltak hajlandóak. Ezt azonban Simicska cáfolta.

A médiavezetők távozása nem pusztán a jobboldali sajtó átrendeződésének nyitánya, hanem a valaha volt egyik legsúlyosabb fideszes belső konfliktus bizonyítéka is. A Simicska Lajos nevével fémjelzett hátország alternatívájaként gőzerővel építik az új jobboldali médiát. Az már korábban megjelent, hogy a közmédia átszervezése része a nagyszabású stratégiának. Az M1 – a szándékok szerint legalábbis – CNN-be öltött BBC-vé alakul át a tervezett március 15-i indulástól, hírcsatornaként egyszerre kellene a kormány számára kedvező narratívát terjesztenie és magas nézettséget produkálnia. De folyik az állami világon kívüli építkezés is. Ennek első lépése egy új – szándékai szerint például az Indexnek és a 444.hu-nak a legyőzését szolgáló – portál lesz. A via.hu domainnév tulajdonosa Csúri Ákos újságíró, és információink szerint az előkészítő munkában közreműködik Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is.

Exkluzív háttér a február 12-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.