Soha nem látott katasztrófa

/ 2010.05.20., csütörtök 16:21 /
Soha nem látott katasztrófa

Minden ötödik ház vízben állt a Borsod megyei Szikszón. A máskor egy méter széles Vadász-patak hétfőre virradóra félszázméteres folyammá szélesedett. Életmentés gumicsónakkal, elöntött kórházi osztály - a mentést vezénylő Füzesséri József polgármestert kérdeztük.

Utoljára 2006-ban öntött ki a szikszói Vadász-patak. Azt gondolná az ember, azóta megemelték a gátakat.

Hiába mélyítettük ki két éve a medrét, és erősítettük meg a kiemelt földdel a töltést, ilyen özönvíz, mint a mostani, legalább száz éve nem volt. Az egy méter széles, csendes kis vízfolyás néhány óra alatt 40-50 méter szélességű, óriási energiával lezúduló folyóvá vált. Jelenleg nyolc-tíz méter a mélysége. Erre nem lehetett felkészülni.

Mikor történt a baj?

Vasárnap délelőtt még csak nyolc-tíz méter széles volt a patak. A város egy emberként védekezett, este fél tízkor még úgy hittük, homokzsákokkal uralni tudjuk a helyzetet. Éjjel 11 óra körül szakadt át a földsánc. Ijesztő volt, az úton másfél méteres víz hömpölygött.

Azonnal menteniük kellett?

Rögtön. A víz a hőmérséklete miatt is veszélyes. Nyolc-kilenc foknál nem melegebb, még gumicsizmában is fázik az ember lába, ha belegázol. Gyorsan kellett cselekedni, attól féltünk: az idős emberek nem veszik észre, hogy megindult a víz, belefulladhatnak, kihűlhetnek, mire a segítség odaér.

A városban nincs tűzoltóság, hogyan fogtak neki a mentésnek? A gumicsizma mit sem ér a nyakig érő vízben.

A rendőrparancsnok édesapjáé volt az első gumicsónak, és még kettő került elő az éjszaka közepén, nem is tudom, honnan. A védelmi bizottság vezetőjeként a partról irányítottam a mentési munkálatokat, és kapcsolatban álltam a katasztrófavédelemmel is. A városi televízió már délelőtt óta sugározta az ügyeleti telefonszámot, amin segítséget kérhettek a bajba jutottak. Egész éjjel csörgött a telefon.

Hol a Hernád, hol a Vadász-patak önti el a várost. Nem először kerülnek szembe a vízzel.

Egy élet munkája megy tönkre egyetlen pillanat alatt. A házakba azonnal betört a víz, tönkretette a bútorokat, a falakat, és akinek vályogháza van, attól kell tartania, hogy összedől. Az emberek sírtak, miközben a gumicsónakba másztak. Egyetlen ruhában kellett menekülniük. Volt, aki el sem akarta hagyni a házát, háromszor, négyszer kellett felszólítani, hogy életveszélyben van, jöjjön velünk.

Füzesséri József
Most már vége?

A Hernád csak ezután fog tetőzni. Ha addig nem vonul le az ár a Vadászpatakon, akkor a megáradt folyó, mint egy óriási gát, visszaduzzasztja a vizet. A patak megint elönthet minket.

Mennyi időbe telik, amíg a házakból kiszivattyúzzák a vizet?

Még el sem kezdhettük, nincs hova folyatni a vizet, amíg mindent elborít az ár. A város 1800 lakásából 300 van víz alatt. Sosem látott katasztrófa sújt minket.

A kórházban vízben áll az ágyak lába, a betegek úgy ülnek a teraszon, mintha stégen lennének - tóvá változott az udvar.

A víz betört az alsó szintre, a dolgozók menekítették a felsőbb emeletekre a betegeket. Nagy türelemmel segítenek, pedig maguk is el vannak keseredve: 2007-ben az intézet az összes gyógyítóágyát elveszítette, azóta sikerült újraépíteni az ellátást, és felújítani az épületet. Most ezt is veszve látják. A műszerek egy részét is víz borítja.

Mire lenne szükségük?

Negyven embert kellett a művelődési házban és a közúti igazgatóság épületében elszállásolnunk. Meleg étellel, takarókkal ellátjuk őket, de bármilyen támogatás jólesne, mert így azt is érzékelnék, hogy az ország a bajban sem hagyja egyedül őket.FÜZESSÉRI JÓZSEF, Szikszó polgármestere

1962-ben született Szikszón. • 1986-ban médiamenedzseri és pedagógus diplomát szerzett a nyíregyházi főiskolán. • 2000-ig a helyi, majd 2003-ig a mezőkövesdi művelődési ház vezetője • 2006-ban MSZP-SZDSZ színekben Szikszó polgármesterévé választották. Egy hangfelvétel szerint szavazatokat vásárolt, ezért első fokon megsemmisítették az eredményt, a másodfok szentesítette a győzelmét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.