valasz.hu/itthon/nem-hittunk-a-szemunknek-ez-mind-benne-van-a-spar-zsemleben-116469

http://valasz.hu/itthon/nem-hittunk-a-szemunknek-ez-mind-benne-van-a-spar-zsemleben-116469

SOHA TÖBBÉ?

/ 2005.11.10., csütörtök 16:34 /

Bár nevéhez kínos ügyek tapadnak, Zuschlag János továbbra is erős ember maradt az MSZP-ben, ahol a nemzedéki ellentétek csak színleg oldódtak fel. A volt képviselő neve a múlt héten kiskunhalasi alapítványok fiktívszámla-ügyében is előkerült.

"Á, nekik már nem volt hideg!" - mindeddig ezek Zuschlag János legemlékezetesebb szavai, melyekkel a szocialista politikus tavaly ősszel látszólag saját karrierjét tette hidegre. A holokauszt áldozatain jópofáskodó megjegyzés ugyanis egy tévékamera előtt csusszant ki Zuschlag száján, aki sűrű bocsánatkérések után még parlamenti mandátumáról is kénytelen volt lemondani. A kínos elszólás után aztán a pártvezetés többek között külföldi ösztöndíjat ajánlott neki, Zuschlag azonban nem fogadta el a selyemzsinórt. Maradt itthon, ráadásul megőrizte a Bács-Kiskun megyei MSZP elnökhelyettesi posztját, egy hónapja pedig kis híján sikerült megtennie az első lépést a nagy visszatérés felé: majdnem megkaparintotta a 2006-os egyéni képviselő-jelöltséget.

NEMZEDÉKI HATALOMÁTVÉTEL

"A helyi tagság kiáll mellettem, nincs ebben semmi csoda" - mondta Zuschlag, amikor azt tudakoltuk tőle, hogyhogy ekkora ereje van a pártjában. Igaz, a kiskunhalasi szocialista szervezetet gyakorlatilag egymaga hozta létre: a tagok kilencven százaléka 35 év alatti, akik a képviselőjelölt-állításkor ennek megfelelő lendülettel állták a sarat az egész nyáron át húzódó csatában. "Demokráciát várnak a párttól? Akkor ne tessék számon kérni, hogy nem sikerül eltávolítani egyes, a vezérkar számára nemkívánatos elemeket" - világította meg a helyzetet kérdésünkre egy helyi MSZP-tag. Zuschlag azonban nem csak ezért érezhette magát nyeregben. A pártelnökség a fentiek miatt ellenjelöltben sem gondolkodhatott, pedig "akár a németjuhászára is rábólintottak volna, csak ne ő legyen" - magyarázta emberünk.

A politikus további hónapokra is el tudta volna nyújtani a patthelyzetet, ugyanis az elnökségi vétóhoz szükséges kétharmadot nem sikerült összehozni (a pártvezetésben jelen vannak a Mozaik Klub-os régi bajtársak, mint Újhelyi István, Mesterházy Attila, Vadai Ágnes), de végül maga oldhatta meg a problémát, amikor egy hónapja visszalépett a jelöltségtől. Helyette az egyébként hozzá lojális Váradi Krisztián indulhat 2006-ban. S bár a mutatvány erőfitogtatásnak sem volt utolsó, fájdalomdíjként a kiskunhalasi MSZP-szervezet elnöke, Venczel József - Zuschlag középiskolai történelemtanára - lemondott, s székét a gyakorlatban eddig is elnökösködő tanítványa vehette át.

A huszonnyolc éves elnök hívein kívül pártbeli ellenségeit is szervezőkészségének köszönheti. Megkockáztatható, hogy Szekeres Imre elnökhelyettest sem kizárólag a holokausztáldozatokkal való együttérzés vezérelte, amikor Zuschlag jelöltsége ellen ágált. Míg a veterán politikus a kilencvenes években toborzott tagságra támaszkodhat, Zuschlag a 2002 utáni nemzedéki hatalomátvétel egyik élharcosaként szerzett nevet. A Fiatal Baloldal (Fib) elnökhelyetteseként szűkebb pátriáján kívül is alapszervezet-bővítésbe kezdett, hogy az új tagság aztán új helyi vezetőket választhasson, amint ez Hajdú-Biharban és Vasban is történt.

FIKTÍV TAGSÁG

A fiatalok gyors térfoglalása és saját pozícióvesztésük azonban kiverte a biztosítékot a régi tagoknál. A Fib vasi szervezetében legalábbis ennek tulajdonítják, hogy két éve érlelődni kezdett a fiktívtag-botrány. A régiek gyanítani kezdték, hogy a megyei Fib-vezető, Szabó Bálint a kőszegi szervezetbe csak papíron létező tagokat léptetett be, s így érte el, hogy Tóth Csabát, a Leisztinger Tamás köreiben forgolódó budapesti vállalkozót (a hajdúbihariak pedig az ugyancsak "idegen" Oláh Lajost) megyei elnökké válasszák. A sejtéseket feljelentések követték, s idén januárban a rendőrség magánokirat-hamisításban való bűnrészességgel Szabót, Zuschlagot és Tóthot is meggyanúsította. A helyi fibesek az ügy hátterében a Lamperth Mónika belügyminiszterrel szövetséges Szekeres Imrét sejtik, s felhívják a figyelmet: Szekeres adta át a rendőröknek az MSZP-székházban fellelhető bizonyítékokat. (Arra Bárándy György, Szabó Bálint ügyvédje tett utalást, hogy a vasi régiek vezéralakjaként ismert szombathelyi polgármesternek, Ipkovich Györgynek hatása lehet az ügyekre, korábban ugyanis ügyészségi vezetőként dolgozott.)

Lapunk megkereste az ügyben a vasiak helyett eljáró Zala Megyei Rendőrfőkapitányságot, Csizmadia Péter szóvivő azonban nem kívánt válaszolni az ügy elnyúlását firtató kérdésünkre. Csak annyit közölt: "a nyomozás folyamatban van". Ugyanakkor az egyik érintett úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a nyomozás lezárult. Értesüléseink szerint az ügyészség vádemelési javaslattal kapta vissza az ügyet, s a gyanúsítottakat iratismertetésre várják: Tóth Csabát november 10-re, Zuschlagot és Szabó Bálintot egy nappal korábban.

Az év elején levezényelt tagrevízió után (több mint ezer tagból alig 500 maradt, Tóth Csaba eltűnt a megyéből, helyét Kiss Péter kancelláriaminiszter, Ipkovichék favoritja vette át) Vasban nyugvópontra jutott a belviszály, de a botrány után országos tagrevíziót rendelt el az MSZP-vezetés. Zuschlag halasi szervezetét is megvizsgálták, ott viszont elenyésző volt a nem létező tagok aránya. Többek szerint azért, mert Zuschlag el tudta érni: nem Szekeres Imre, hanem a régi mozaikos barát, Mesterházy Attila érkezett Halasra, hogy felügyelje a revíziót.

A PÁRTPÉNZTÁRNOK JOBBKEZE

Sokan az ifjú titánok és a régi reformkörösök közti háborúskodást látják abban is, hogy a rendőrség a nyár folyamán nyomozni kezdett több kiskunhalasi alapítvány ellen, számviteli fegyelem megsértésének gyanújával - épp akkor, amikor a helyi pártszervezet nagy garral harcolt Zuschlag képviselő-jelöltségéért. Az ügyészség szerint a szervezetek egy- és tízmillió forint közötti összegeket nem az előírásoknak megfelelően használtak fel állami és pályázati forrásokból, értsd: fiktív számlákkal igazoltak nem létező rendezvényeket. A vizsgált szervezetek között van az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány is, melynek létrehozása körül három éve Zuschlag is serénykedett. (Zuschlag a múlt héten pert akasztott a HVG és a Magyar Nemzet nyakába, amiért a két lap azt sugallta, ma is köze van az alapítványhoz, sőt az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre is annyit közölt: beperli azt is, aki tovább terjeszti a lapok által írtakat.) Továbbra is kérdés lehet persze, hogy helyi táborán és kapcsolati tőkéjén kívül mi teszi olyan sebezhetetlenné Zuschlag Jánost a régi pártvezetőkkel szemben. "Puch László pártpénztárnok bizalma" - mondják a Köztársaság téri székház folyosóinak ismerői. Tény: a Népszabadság két hónappal ezelőtti állítását, hogy "Puch környezetében dolgozik", Zuschlag máig nem cáfolta. A fiatal politikus ugyanakkor azt az értesülésünket nem volt hajlandó kommentálni, mely szerint épp a civil szervezetektől és alapítványoktól befolyó pénzek felelőseként segíti a pénztárnok munkáját.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.