Sokan látták, de nem értették: Íme, Budapest egyik látványosságának titka

/ 2015.03.22., vasárnap 10:30 /
Sokan látták, de nem értették: Íme, Budapest egyik látványosságának titka

A budai Várnegyed szívében, a Szentháromság utca és a Tárnok utca sarkán foltos homlokzattal álldogál a régi budai városháza épülete.

A kétudvaros, háromhomlokzatos, barokk stílusú ház foltos külsejének nem a cserére szoruló vakolat az oka – azért verték le, hogy az így láthatóvá vált falakkal a szakemberek számára feltárják az épület építésének történetét. Buda töröktől való visszafoglalását követően ugyanis ezen a helyszínen emelték a középkori tanácsházát, ami a XVIII. században esetleg bontásokat, de bizonyosan jelentős átépítéseket, bővítéseket követően nyerte el ma ismert alakját. Ekkor kapott helyet itt a városi őrség is. A mostani feltárással láthatóvá tett szerkezetek máris tanúsítják, hogy bizony komoly változásokon ment keresztül a ház.

A Szentháromság tér nemrég a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába került ikonikus műemlék épülete előbb egész Buda, az 1873-as városegyesítést követően pedig az I. kerület közigazgatási központja volt. Később többek között a Budapesti Történeti Múzeum, illetve az MTA Nyelvtudományi Intézete kapott benne helyet, de éppen innen nyitották meg a várbarlangot is, még 1935-ben. A tér felőli szárny tetőgerincén álló óratorony, a sarkok díszes kőkonzolokkal alátámasztott zárt, emeleti erkélyei, a kapualjból nyíló gyönyörű kő lépcsőház mind a több lépésben megvalósuló, de egységes barokk külső kialakítása során készültek, mégis az épület történetének pontos rekonstruálása után érdekes lesz azt is látni, hogyan nézhetett ki a török utáni, eredeti állapot. A kihelyezett tábla tanúsága szerint a kutatás eredményeit közzé fogják tenni – és azt csak remélni lehet, hogy ezt követően a már eddig is sok fontos közfeladatot ellátó épület megtalálja majd a hozzá illő, közösségi funkcióját.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.