Mimó és Csipek a városban

/ 2012.02.08., szerda 17:17 /

A Bábozd Zöldre az Otthonod program keretében az elmúlt két évben több mint kétszáz óvónő és háromezer gyermek vált környezettudatosabbá - bábok, mesék és egy jól felépített program segítségével. Február 18-án, szombaton egész napos programmal vár mindenkit Mimó és Csipek a Millenárison.

 

Újfajta párbeszéd indult 2010-ben gyermekek és felnőttek között a természetvédelem területén. Az Európalánta Közhasznú Egyesület és az Európai Unió támogatásával létrejött egy programsorozat, amely kisgyermekeket és óvodapedagógusokat ismertet meg a környezettudatos élet alapjaival. Jól felépített struktúrához van szerencsénk, amely a legkisebbeket célozza meg, számukra szeretnék természetessé tenni a mindennapokban a környezettudatos életet. A program alapelve, hogy a mondanivalót a gyermekek nyelvére kell lefordítani, és saját élményekkel kell őket gazdagítani.

Az egyesület - pályázatok révén - eddig húsz óvodához jutott el személyesen. A szervezőknek jó tapasztalataik vannak az eddigi látogatásokról: mindenhol nyitottak, kíváncsiak voltak az új módszerekre. A program elsőként az óvónőket vezeti be a környezettudatos nevelés világába Victor András, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szakemberének három órás Együtt tanulás című előadásával. A pedagógusok megismerkednek Mimó és Csipek figuráival, akik bábelőadás, kézműves foglalkozások, népi játékok formájában tanítják és szórakoztatják a kicsiket - „személyesen" is ellátogatva az óvodákba.

A két mesehős és barátaik az első könyvben az erdőben ismerkedtek meg a környezettudatosság alapjaival, a most megjelent új kötetben pedig a városi környezetet kell zöldebbé varázsolniuk. Az előadások humorosan, zenével, Gryllus Vilmos dalaival mesélik el a történeteket, annyi információval, amennyit az ovisok is meg tudnak emészteni, de nem tanulság nélkül. A bábok is természetes anyagból, nemezből készültek. Hogy a történetek a gyermekek mindennapjaiban is jelen legyenek, a pályázó óvodák kapnak egy Bábos Ládikót, amiben minden kellék megvan az óvodai meséléshez, tanításhoz, s a honlapon is számos anyag elérhető. A többi a gyermekeken és a szülőkön múlik. Utóbbi fontos eleme a programnak, mert a mesék által a szülőkhöz is eljutnak az információk. Amit az óvodában lát, tanul a gyermek, azt számon kéri otthon is, és miért ne lehetne ez jó példa?

A gyerekek sokat tanulnak a mesékből, és lefordítják a saját nyelvükre: sámlit tesznek a villanykapcsoló alá, hogy ők is lekapcsolhassák, szólnak a szülőknek, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, vagy hogy ne az utcán dobják el a csikket. És tud erre egy szülő nemet mondani? A család szokásait is meg lehet tehát változtatni a gyermeken keresztül, ez pedig a legnagyobb a siker. Zöldnek lenni sosem késő, a könyvek, kellékek, módszerek saját használatra is megvásárolhatók, elérhetők. Február 18-án, szombaton pedig egész napos programmal, előadásokkal vár mindenkit Mimó és Csipek a Millenárison.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.