felsooktatasi-rangsor.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

http://felsooktatasi-rangsor.hu/itthon/itt-a-madaras-adidas-eletkepes-lehet-e-egy-nemzeti-sportmarka-129214

Borsodban tömeges jelenség a csecsemőhalál

/ 2013.08.21., szerda 13:54 /
Borsodban tömeges jelenség a csecsemőhalál

Két Miskolcon elhunyt csecsemő szervezetében is Klebsiella baktériumot találtak, ám ez mit sem változtat azon, hogy Borsodban már tíz éve halálozási járvány dúl a koraszülöttek között. Már az első negyedévben is annyian haltak meg itt, mint hét dunántúli megyében összesen – derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válasz feltáró riportjából.

Koraszülött csecsemő  Fotó: Heti Válasz archívum

Klebsiella - amikor múlt szerdán két kis elhunyt szervezetében megtalálták a Klebs német orvosról elnevezett kórokozót, már erős volt a gyanú, hogy kórházi fertőzés történhetett Miskolcon, a további vizsgálatoknak azt kell feltárniuk, a gyermekek egymástól kapták-e a magyar kórházi speciális járványok több mint 20 százalékáért felelős baktériumot. Úgy tudjuk, kilenc elhunyt babából négynél nem volt nyoma kórokozónak, egy kisbabánál másfajta fertőzés jelére, Candidára bukkantak. A miskolci osztályon lelkiismeretes szakmai munka folyik, ezt bizonyítja, hogy már a harmadik elhunyt gyermeknél (vagyis a halmozódás első jelére) megnyomták a riasztó csengőt, és az összes babától vettek mintát az osztályra kerülésükkor.  

Borsod-Abaúj-Zemplénben egyébként évek óta halálozási járvány dúl. Idén az első negyedévben - tehát hónapokkal a mostani eset előtt - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 16 csecsemőt veszítettek el, annyit, mint hét dunántúli megye összesen. Országosan 4,8 ezrelék volt áprilisig a csecsemőhalálozás, de Borsodban és a miskolci kórház területéhez tartozó Heves megyében egyaránt 10,3 ezrelék. Az országban átlagosan minden 208. újszülött hal meg egyéves koráig, Borsodban minden 112. baba hunyt el, Edelény térségében minden 83., Tiszaújvárosban minden 57, a Bodrogközben viszont minden 45. világra jött gyermeket el kellett temetni a legfrissebb, 2011-es kistérségi adatok szerint.

Normális-e, hogy az 500 gramm alatti koraszülöttek 12 százalékának létéről sem orvos, sem védőnő nem tud a szülésig? Miért csak a koraszüléssel fenyegetett anyák 41 százaléka kapja meg azt a gyógyszert, amely éretté teszi a magzat tüdejét a világrajövetelre? Miért nem lehet nálunk amerikai és brit mintára nyilvántartani az anyák nemzetiségét, és speciális roma programokat kidolgozni, ha egyébként ez az egyik legfontosabb koraszülési kockázati tényező?

Részletek a Heti Válasz augusztus 22-i számában, amely csütörtöktől digitális formában is elolvasható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.