Ízekre szedett vádirat: Alig van bizonyíték Hagyó Miklós ellen

/ 2012.04.05., csütörtök 08:45 /
Ízekre szedett vádirat: Alig van bizonyíték Hagyó Miklós ellen

A ma utcára került Heti Válaszban ízekre szedtük a hamarosan induló BKV-per vádiratát. Az eredmény sokkoló: az ügyészség ötven bűneset közül mindössze hármat ró fel Hagyó Mikósnak.

 

Amióta elsőfokú verdikt mondja ki, hogy Hunvald György volt szocialista polgármester mindössze másfélévnyi szabadságvesztésnek megfelelő korrupciós ártalmat okozott Erzsébetvárosnak, felélénkült az igazságszolgáltatás kritikusainak hangja. A Központi Nyomozó Főügyészség BKV-s vádirata a VII. kerületinél is gyengébb ítéleteket vetít előre, mivel a dokumentumban sorolt állítólagos bűntényeket alig-alig sikerült tárgyi bizonyítékokkal vagy legalább több egybehangzó vallomással „megtámasztani” (ez alól kizárólag a közlekedési cég pazarló végkielégítési gyakorlatának leleplezése kivétel). Az érintettek fenyegetettségérzését jól jelzi, hogy a Hagyó-ügy másodrendű vádlottja, Mesterházy Ernő 2011 közepén – visszahúzódás helyett – már üzletelgetni kezdett; a fesztiválszervező Gerendai Károly mellett ő is tulajdonos lett a Michelin-csillagos budapesti vendéglőt üzemeltető Costes Kft.-ben.

Noha a vádirat általános része kvázi maffiafőnökként ír Hagyóról, az ügyészség a dokumentumban szereplő közel ötven bűneset közül mindössze hármat(!) ró fel a volt politikusnak. Egyrészt hűtlen kezeléssel vádolják, amiért a BKV büdzséje terhére rendeltetett magának egy 50 millió forintos szolgáltatást az AAM Zrt. tanácsadócégtől (melyet aztán főpolgármester-helyettesi munkájához használt fel). Hűtlen kezelésként és hivatali visszaélésként értékelte továbbá a nyomozóhatóság, hogy Hagyó a HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti utastájékoztató rendszereinek kiépítése ügyében – bár a munka gyatrára sikerült – teljesítésigazolásra kötelezte Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettest. Harmadrészt vesztegetés és zsarolás a vád az egykori városvezető ellen, amiért állítólag 2008-ban és 2009-ben is 15-15 millió forintot követelt ki Baloghtól (azzal fenyegetve, hogy ha nincs meg pénz, a fenti szabálytalan teljesítésigazolással fogja lejáratni). És bár a BKV-s vallomásokban számtalanszor előfordul Demszky Gábor, Puch László korábbi MSZP-pénztárnok, illetve a Hagyó „Mesterházy Ernőjeként” emlegetett Hatvani Szabó János neve, e három érintett nemhogy vádlott, de még tanú sem lesz a büntetőperben – legalábbis a vádirathoz mellékelt tanúlistán ilyen személyek nem szerepelnek.

Hogy Demszkyt, Puchot és Hatvani Szabót mely BKV-s ügyekben próbálták „beterhelni” a vádlottak, illetve kik azok a kisvállalkozók, akik végül elvihetik a Hagyó-balhét, egyebek mellett ez is kiderül a Heti Válasz április 5-i számából, mely digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.