Sólyom kiakadt: így vetkőzött Vona Gábor!

/ 2010.05.14., péntek 16:31 /
Sólyom kiakadt: így vetkőzött Vona Gábor!

A radikális pártelnök megtette, az államfő elítélte, ám ezzel nem került pont az ügy végére. Folytatódik a "mellénygét".

Sólyom László köztársasági elnök szerint a parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására.

Sólyom László az MTI-nek elküldött közleményében péntek délután arra reagált, hogy az új Országgyűlés képviselőinek eskütétele idejére Vona Gábor Jobbik-elnök levette zakóját és gárdamellényben mondta el az eskü szövegét. A mellény hátoldalán hímzett oroszlán, az elején árpádsávos pajzs volt.

A köztársasági elnök úgy fogalmaz: minden országgyűlési képviselőnek be kell tartania a jogszabályokat, akármit is gondol e szabályokról vagy alkotmányosságukról.

"A parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására. Ez a méltatlanság azonban visszahull őrá, s mindenestől a múlthoz sorolja őt" - olvasható.

Sólyom László szerint ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, "hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben". Ha a jogszabályok értelmezésére és kiskapuira hivatkozik, olyan magatartás megtestesítője lesz a parlamentben, amelyet hatalmas választói többség elvetett, mikor a rendet, a normák betartatását és az ügyeskedés végét követelte - rögzíti az államfő.

Vona Gábor kivetkőzik a zakójából

Vona Gábor nem érzi jogszabálysértésnek, hogy gárdamellényben tette le a képviselői esküt pénteken a parlamentben. A Jobbik elnök-frakcióvezetője azt mondta: ha ez mégis jogszabálysértés lenne, akkor állampolgári engedetlenségnek fogja fel és vállalja az azzal járó következményeket.

Azzal indokolta, hogy csak a képviselői eskü alatt vette le zakóját, hogy úgy érezte, az az a pillanat, amikor a legjobban tudja kifejezni szolidaritását azok iránt, akiket "az előző kormányzat meghurcolt és jogtalanul, antidemokratikus módon üldözött".

Közölte, hogy nem csak az előző kormány, de a "jövő kormány irányába is kifejezem abbéli szándékomat, hogy ezeknek az embereknek a jogait nem csorbítani kellene". Vona Gábor arról, hogy - az eskütétel idejét leszámítva - zakót húzott a mellényére, azt mondta: ez azért van így, mert nem szerette volna, ha az alakuló ülés általa lehetőséget ad az MSZP számára, hogy "politikai botrányt csináljon". "Meg kívántam őket fosztani ettől a lehetőségtől" - közölte.

Sólyom László államfő beszédével összefüggésben Vona Gábor úgy fogalmazott: a köztársasági elnök beszédét kirekesztőnek tartja. "Úgy érzem, hogy Sólyom László ezzel a beszéddel 855 ezer magyar állampolgárt alázott meg, és tett bizonyos értelemben közvetve másodrendű állampolgárrá" - mondta.

"Kicsit úgy viselkedett a köztársasági elnök úr, mint amikor bizonyítványt oszt az osztályfőnök. Ez méltatlan volt a köztársasági elnöki tisztséghez, és szerintem Sólyom László politikai pályafutásának mélypontja volt" - értékelte.

A magyar köztársaságnak van kormánya, a Bajnai-kormány, amelynek nem joga, hanem kötelessége megtenni a lépéseket annak ügyében, hogy a Jobbik elnöke gárdamellényben tette le a képviselői esküt - mondta a Fidesz frakcióvezetője pénteken az Országgyűlés megalakulása után.

Lázár János hozzátette, hogy pártja még a nap folyamán mérlegeli, hogy mit tesz az ügyben.

Vona Gábor akciója fájdalmas és sértő azon társadalmi csoportok számára, amelyek méltóságának védelme érdekében a bíróság feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet - reagált az LMP frakcióvezetője. Schiffer András azt mondta, megvannak azok az illetékes szervek és személyek, amelyeknek meg kell tenniük a szükséges lépéseket az ügyben. Az illetékesek kapcsán például az Országgyűlés vezetését említette.

A politikus egyébként jogi fejtegetésekbe nem kívánt bocsátkozni, de hangsúlyozta, hogy mindenkinek kötelessége betartani a jogszabályokat, még akkor is, ha ezzel nem ért egyet. Hozzátette, hogy ez kiváltképpen vonatkozik a közhatalmat birtokló személyekre.

Emlékeztetett arra, hogy korábban is kijelentették, szeretnék, ha a nyitóülés a parlamentarizmus méltóságát növelné és "nem provokációk terelnék el a figyelmet". Úgy fogalmazott, hogy az LMP egyébként nem a Jobbik tagjainak öltözködésével akar foglalkozni, mert véleményük szerint nem ez, hanem a párt mondanivalója jelenthet fenyegetést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.