„Soros embere” szerint nem szabad démonizálni Orbánt

/ 2017.11.28., kedd 12:45 /

„Ha tényleg integrálni akarjuk azokat az országokat, amelyek korábban szovjet befolyás alatt voltak, akkor jobban el kell ismernünk ezeket az országokat. (…) Orbán pont ezt mondja sokszor, hogy mi is ugyanúgy létezünk, mint önök, de más történelme van a mi országunknak, és ezt nem veszik figyelembe. Ez nem csak nemzeti büszkeség kérdése, hanem elismerési kérdés. Ettől függetlenül azt gondolom, ahogy Orbán, vagy Jarosław Kaczyński prezentálja ezt a problémát, az káros. Ettől még nem kell őket kioktatni, úgy, mint ahogy Guy Verhofstadt teszi. Senki nem szereti, ha kioktatják. (…)Nem szabad démonizálni a radikális jobboldal politikusait sem” – erről is beszélt a 24.hu-nak adott interjújában az Európai Zöld Párt társelnöke és európai parlamenti frakcióvezetője.

Az interjú apropója, hogy Philippe Lamberts a napokban Budapesten tartózkodik, hogy itthoni szövetségesének, az LMP-nek „próbáljon segíteni” – a Fidesz erről hétfőn közleményben emlékezett meg, mondván, Szél Bernadett LMP-társelnök „futószalagon tárgyal Soros embereivel”, Lamberts ugyanis a párt szerint „Soros György megbízható szövetségeseként minden lehetséges alkalommal támadta Magyarországot”.

A kormánypárt által „Soros-listásnak” nevezett belga politikus visszautasítja a vádakat: „Sorosnak van egy elképzelése a világról, aminek a megvalósítására rengeteg pénzt költ, ez világos. Ha nekem ennyi pénzem lenne, ugyanezt tenném. Azzal viszont teljesen egyetértek, hogyha valaki NGO-kat, egyetemeket, vagy pártokat támogat, azt teljesen átláthatóan kell tennie. Én soha nem kaptam pénzt azért, hogy mire, hogy szavazzak. De úgy tudom, Magyarországon magánszemélyek is adhatnak pénzt pártoknak, és ne mondja nekem senki, hogy a Fidesz nem kapott soha magánszemélytől pénzt. Erős túlzásnak tartom, hogy Sorost így támadja a magyar kormány, csak azért, mert Orbán homlokegyenest mást gondol a világról.” Állítása szerint Lamberts soha nem találkozott a milliárdossal, és most lesz az első alkalom, hogy részt vesz egy Nyílt Társadalom Alapítvány-féle eseményen – „és akkor mi van?”.

A zöld politikus persze a migránsügyről is beszél, és továbbra is hisz a kvóták mindenhatóságában. Szerinte azoktól a migránsoktól, akik rögtön elhagyják a befogadó országot (például Magyarországról Németországba mennének), meg lehetne vonni a szociális segélyeket. Arról pedig, hogy Magyarország mereven elzárkózik minden ilyesmitől, ez a véleménye: „Megértem, ha azt mondja egy politikus, például Orbán Viktor, hogy »nem akarjuk, hogy olyanra kényszerítsenek minket, amit nem akarunk«. Értem az érvelést, de szerintem az is a demokrácia része, hogyha az ember tartozik valahová (az Európai Unióba – a szerk.), és ott a többség dönthet valamiről, akkor el kell fogadni a többségi döntéseket.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.